1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KAOS YAŞANIR”
“KAOS YAŞANIR”

“KAOS YAŞANIR”

“TİCARET HAYATIMIZ BİTER” .Esnafın o yasadan dahi haberi yok....

A+A-

Meclis onayını alan ‘Ürün Güvenliği Yasa Önerisi’ ile ilgili esnaf konuştu:

Ürün Güvenliği Yasası, tüm ürünlerin uluslararası standartlarda belgelendirilmesini öngörürken, taklit ürün satan binlerce esnafı zor günler bekliyor. Esnaf yasa ile birlikte taklit ürünlerin satışına yasak getirilmesi, esnaf tarafından yıkım olarak yorumlanıyor.

Taçoy, “Yasa yürürlüğe girdikten sonra elindeki malı satması için bir esnafa süre tanınacak. Bu aşamadan sona yeni ürün için izinler sıkı denetim altına alınacak” dedi.

Meclis onayını alan ‘Ürün Güvenliği Yasa Önerisi’ 2015 yılında yürürlüğe giriyor. Yasa ile birlikte piyasada satışa sunulacak tüm ürünlere, Avrupa Birliği, ISO ve TSE standartları getiriliyor. Belirlenen standartlara uymayan ve belgelendirilmeyen ürünlerin satışına yasak getirilmesi ön görülürken, sermayesini taklit ürünler üzerine yapan yüzlerce esnafı, zor günler bekliyor. Lefkoşa’nın tarihi çarşısı olan Arasta ’da neredeyse tüm esnaf imitasyon ürünler satıyor. Bu esnafın müşterileri ise genellikle Rumlar ve yabancı turistlerden oluşuyor. Turistlerin en çok tercih ettiği ürünler markaların imitasyonları olurken, Star Kıbrıs’a konuşan Arasta esnafı, kopya ürünlerin satışına yasak getirilmesi durumunda ‘kaos’ yaşanacağını belirtiyor. Esnaf, bunun ekonomiye de bir darbe olacağını vurgularken, ‘Ürün Güvenliği Yasa Önerisiyle’ ilgili olarak kurulan komitede görev alan DP-UG Milletvekili Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, amaçlarının piyasada satılan tüm ürünlerin sağlıklı ve sağlam olmasını sağlamak olduğunun altını çiziyor.

AVRUPA VE TÜRK STANDARTLARI ARANACAK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Nisan 2014 tarihinde kabul edilen Ürün Güvenliği Yasa Önerisi 2015 yılında yürürlüğe giriyor. Yasa önerisi piyasaya arz edilecek ürünlerin belgelendirilmesini, insan sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmesini öngörüyor. Yasanının yürürlüğü girmesinden sonra elektronik eşyadan, inşaat malzemesine, ayakkabıdan, kıyafette kadar tüm ürünlerin, İSO, TSE VE CE standartlarına uygun olması şart koşulacak. Yasanın verdiği yetki ile kurulacak denetim mekanizması, piyasayı kontrol ederek, kopya elektronik eşya, imitasyon çanta ve kıyafet gibi ürünleri satanları tespit ederek, gerekli önlemleri alacak.

KKTC’DE ESNAFIN YARISI İMİTASYON SATIYOR

Yasayla piyasada satılan ürünlere sıkı denetim getirilmesi ön görülürken, KKTC’de özelliklekopya ürünler üzerine işyeri açan mağazaların sayısı ise oldukça fazla. Turizm kenti olan Girne’deçarşıdaki mağazaların birçoğu taklit ürünler satarken, Lefkoşa’nın tarihi çarşısı olan Arasta bölgesinde ise imitasyon ürün satmayan mağaza yok. Arasta esnafı,2011 Güney Kıbrıs’ta taklit ürünlerin satışına yasak getirilmesi üzerine yatırımını imitasyon çanta, kıyafet, takı gibi ürünler üzerine yaparak Rum alıcıları kendi safına çekse de 2015 yılı itibari ile onları zor günler bekliyor.

MARKA SATMAK İSTEYEN YETKİLİSİNDEN İZİN ALACAK

Yürürlüğe girecek yasa ile KKTC’de satılacak marka ürünlere CE sertifikası getirilmesi şart koşuluyor. 'Avrupa'ya Uygunluk' anlamına gelen CE sertifikası bir markanın asıl üreticisinin ürünü görüp damgalaması anlamana geliyor. Ürün Güvenliği Yasa Önerisinde ‘CE işaretlemesi yapılması gereken bir ürün, piyasaya arz edilmeden veya hizmete sunulmadan önce üreticisi veya onun yetkili temsilcisi tarafından görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde CE işareti ile damgalanmalı veya damgalatılmalıdır’ deniyor. Yasadan sonra, bir marka ürünü KKTC’de satmak isteyenlerin, yetkili bayiden belge alması gerekiyor.

SIKI BİR DENETLEME KURULU OLUŞTURULACAK

Yasanın uygulanması aşamasında ise “Ürün Güvenliği Üst Kurulu” ve “Piyasa Gözetim ve Denetimi Kurulu’nun” oluşumu öngörülüyor.Hazırlanan tasarıda, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Kurulu ile piyasa gözetimi, denetimi ve ithalat denetimi konusunda görevlendirilen bakanlıklar arasında bir bilgi ağının oluşturulması; ayrıca, aykırı hareket ve ihlallerde uygulanacak olan idari para cezaları ile suç ve cezalar da düzenleniyor.

TAÇOY: “ESNAFA ZAMAN VERİLECEK”

Ürün Güvenliği Yasa Önerisiyle ilgili olarak kurulan komitede görev alanlardan biri olan DP-UG Milletvekili Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, yasa yürürlüğe girdikten sonra tüm ürünlere CE, TSE ve ISO sertifikaları getirileceğini söyledi. Tüm ürünlerde belgelendirme olacağını kaydeden Taçoy, yasa tasarısının piyasaya arz edilen veya hizmete sunulan ürünlerin güvenli olup olmadığının gözetim ve denetiminin yapılmasını, teknik düzenlenmesine uygun ve güvenli olmayan ürünlerin piyasaya arzının, piyasada bulunmasının veya hizmete sunulmasının kısıtlanmasını, yasaklanmasını, piyasadan toplatılmasını ve bertaraf edilmesini öngördüğünü belirtti.
“AMAÇ DAHA SAĞLIKLI VE SAĞLAM ÜRÜN SATIŞI”

Taçoy, böylelikle ürünlerin daha sağlıklı ve sağlam olmasını sağlayacaklarını belirterek, oluşturulacak “Ürün Güvenliği Üst Kurulu” ve “Piyasa Gözetim ve Denetimi Kurulu’nun yasanın uygulanması aşamasında devreye gireceğini, kurulacak departmanlarla denetleneceğini ifade etti. Denetlenmeyen ve belgelenmeyen hiçbir ürünün piyasada satışına izin verilmeyeceğini kaydeden Taçoy, “Satışa sunulacak tüm ürünler belgeli olacak. Kopya ürünlere standartlar getirilecek” dedi. Taçoy, bir soru üzerine ise devlete gümrük vergisi ödeyerek ülkeye kopya ürün satmak için ürün getiren kişilere, yasa yürürlüğe girdikten sonra elindeki malı satması için bir süre tanınacak. Bu aşamadan sona yeni ürün için izinler sıkı denetim altına alınacak” dedi. Taçoy, yasa yürürlüğe girmeden önce esnafı bilgilendirmek için toplantılar yapılacağını da sözlerine ekledi. 

Esnafın yasadan dahi haberi yok


Ürün Güvenliği Yasa Tasarısından, meclis onayını aldığından ve 2015 yılında uygulamaya konulacak şartlardan haberi olmayan Arasta esnafı ise Star Kıbrıs’ın sorunları böyle bir adımın kendileri için yıkım olacağını dile getirdi. Esnaf, Arasta çarşısındaki binden fazla kişinin imitasyon ürünler satarak ekmeğini kazandığını ifade ederek, “Böyle bir uygulama kaosa neden olur, kan çıkar” dedi.

HATİCE YORGOZOĞLU: “RUMLARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLÜR”

“Eğer taklit ürünlerin satışı yasaklanırsa, işyerlerimize kilit vurup gideceğiz. Rum hükümeti kendi ülkesinde bu ürünlerin satışını yasaklayınca, Rumlar bu tarafa gelip alış veriş yapmaya başladı. Kapıda ellerinden alınmasın diye aldıkları eşyaları üstlerine giyip o tarafa öyle geçiriyorlar. Eğer bizim hükümetimiz böyle bir karar alırsa Rum hükümetinin ekmeğine yağ sürmüş olacak. Eğer bu malları satamazsak o zaman bize devlet bakmak zorunda kalacak. Markaların tescilli ürünlerini ise Türkiye’den gelecek olan zenginler mağaza açıp satsın. KKTC halkının gücü marka ürün almaya yetmez. Taklitlerini alabilir.”

“YERLİ ÜRÜN VARDI DE BİZ Mİ SATMADIK”

“Ayrıca bu ülkede yerli üretim mi var biz satmadık. Ne satacağız, hangi ürettiğimiz malı satacağız. İplik bir üretmezken, mağazalarda ne satmamızı bekliyorlar. Öte yandan bu yasa ile ilgili bilgimizde yok.Uygulaması nasıl olacak bilmiyoruz, eğer taklit ürünlerin satışını yasaklayan bir yasa ise o zaman herkesi ekmeğinden edecek bir yasa olacak. Bu yasa kime hizmet edecek onu anlamadık. KKTC’de orijinal diye satılan hiçbir ürün zaten orijinal değilken nasıl bir düzenleme yapacaklar.Tüm mağazaları kapatacaklarsa o zaman bu ülke ekonomisi ne olacak.Bana göre, bu uygulama hayata konursa kan çıkar, kaos yaşanır.”

ZİHNİ KALMAZ: “ESNAF MECLİS ÖNÜNDE TOPLANIR”

“Böyle bir yasanın KKTC’de hayata geçirileceğini düşünmüyorum. Güney Kıbrıs’ta uygulamaya girdi ve imitasyon ürünlerin satışına yasaklama getirildi. Ancak orası Avrupa Birliği ülkesidir. KKTC ise tanınmayan bir devlettir. Böyle bir yasaya ne gerek vardır ne de uygulanması mümkündür. Uygulanırsa tüm esnaf meclisin önünde toplanır.”

SELVER KAYA: “MECLİSİ YAKARIZ”

“Bu ülkede binlerce sorun varken, esnafın derdi bitmezken, şimdi de kopya ürünlere mi kafayı taktılar. Arastadaki esnafın tümü kopya ürün satıyor ve geçimini böyle sağlıyor. Böyle bir yasak getirilirse ayaklanırız, Meclisi yakarız. Zaten yerli halk çarşıya inmiyor, Rumların ve turistlerin sayesinde ekmek kazanıyoruz.Bunu da bize zehir etmesinler. Eğer Avrupa Birliği’ne ayak uydurmak için bu yasa çıkmışsa biz Avrupa ülkesi değiliz, bunu unutmasınlar.”

AZİZ DAĞMAN: “TİCARET HAYATIMIZ BİTER”

“Arasta çarşısında bin esnaf var ve neredeyse tamamı imitasyon ürün satıyor.Çarşı Rumlar ve diğer yabancı turistlerin sayesinde ayakta kalıyor. Bu turistler ise imitasyon satın almak için çarşımıza geliyor.Eğer kopya ürün satışı yasaklanırsa ticaret hayatımız biter. Gümrüklere mal gelmez.Hem esnaf, hem devlet, hem de KKTC ekonomisi zarar görür. Arasta çarşısı ise tarihe gömülür.”

CEMALİYE BAĞCIOĞULLARI: “ARASTAYI AYAKTA TUTAN TURİSTLERDİR

“Yerli halk Arasta çarşısına uğramıyor. Özellikle burada yolların kapatılmasından sonra gelenlerde artık çarşımıza uğramıyor. Arasta esnafını ayakta tutanlar ise Rum turistler oluyor. Rumlarda genellikle taklit ürünler satın alıyor. Güney Kıbrıs’ta 2011 yılında taklit ürünlerin satışının yasaklanmasından dolayı birçok esnaf, oradaki müşteriyi buraya çeksin diye yatırımını taklit ürünler üzerine yaptı. Eğer bizde de satışı yasaklanırsa hem Arasta çarşısı biter hem de turist müşterilerimiz de kaybolur gider.”

StarKıbrıs

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.