1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAOSA SEBEP OLDU
KAOSA SEBEP OLDU

KAOSA SEBEP OLDU

Kanalizasyon ve Atık Su Projesi kaosa sebep oldu

A+A-

Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi kaosa sebep oldu

Emek İnşaat tarafından tamamlanarak Gazimağusa Belediyesi’nin işletmesine verilen AB finansmanlı Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi kaosa sebep oldu

5 MİLYON 439 BİN ALACAĞI VAR: Emek İnşaat, Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu ile anlaşmazlığa düştü. İngiltere DAB Mahkemesi tarafından haklı bulunmasına ve AB’nin 5 milyon 439 bin Euro ödemesine hüküm edilmesine rağmen Emek İnşaat parasını alamadı

SON ÇARE MAĞUSA BELEDİYESİ: Emek İnşaat 31 Ocak 2015 tarihine kadar AB Komisyonu’ndan mahkeme kararı ile alacağı paranın tahsil edilememesi durumunda Gazimağusa Belediyesi’ne dava açarak Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nden sağlanan gelirleri almak için mahkemeye başvuracak

Bertuğ TOPAL

Avrupa Birliği Komisyonu’nun ihale ettiği ve Emek İnşaat tarafından tamamlanarak Gazimağusa Belediyesi’nin kullanımına verilen Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nin yapım ücreti AB tarafından Emek İnşaat’a ödenmedi.

Avrupa Komisyonu daha sonra işin hatalı yapıldığı gerekçesiyle konuyu İngiltere’deki DAB Komisyonu’na taşıdı. Burada da haksızlığı tescillenen AB Komisyonu DAB Komisyonu tarafından Beş Milyon Dört Yüz otuz dokuz bin Euro para cezasına çarptırıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 31 Temmuz tarihine kadar ödemesi gereken 5 milyon 439 bin Euro’luk miktarı ödememesi ile Emek İnşaat farklı bir yöntem izlemeye karar verdi.

Emek İnşaat AB Komisyonu’ndan alamadığı ücreti almak için halen daha işler durumda bulunan ve vergileri halktan alınan Gazimağusa Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nin vergilerinin Gazimağusa Belediyesi yerine kendilerine verilmesi için yasal girişim başlatmaya hazırlanıyor.

Emek İnşaat 31 Ocak 2015 tarihine kadar AB Komisyonu’ndan mahkeme kararı ile alacağı paranın tahsil edilememesi durumunda Gazimağusa Belediyesi’ne dava açarak Kanalizasyon ve Atık Su Projesi’nden sağlanan gelirleri almak için mahkemeye başvuracak.

AB 5 buçuk milyon Euro tazminata çarptırıldı

Avrupa Birliği Komisyonu yaşanan sıkıntılar nedeniyle İngiltere’de bulunan DAB Komisyonu’na başvurdu. DAB Komisyonu davacı AB’yi değil ihaleyi kazanan Emek İnşaat’ı haklı buldu. AB’nin işin hatalı yapıldığı sebebiyle başvurduğu komisyon, projede dizayn hataları olduğu ve AB’nin hak ediş ücretlerini ödememekle mukaveleye aykırı davranması gerekçesiyle AB’yi 5 milyon 439 bin Euro ödemeye mahkum etti.

AB ödemedi

DAB kararı olmasına rağmen Avrupa Birliği Komisyonu sözü edilen hükme uymayarak bu tazminatı son ödeme tarihi olan 31 Temmuz tarihine kadar ödemedi. AB’nin kararı beğenmeyerek ödeme yapmayı reddettiği ifade edildi.

Emek İnşaat Gazimağusa Belediyesi’ne yazı gönderdi

Emek İnşaat AB’den DAB kararına rağmen tazminatını alamayınca bu kez Gazimağusa Belediyesi’ne bir yazı göndererek hakkını belediyeden alma yoluna gitme kararı aldı. İşte Emek İnşaat’ın avukatları aracılığıyla Gazimağusa Belediyesi’ne yazdığı yazı: “Müvekkilimiz Emek İnşaat Şirketi Ltd. adına daha önce de tarafınıza bildirildiğine göre sözü edilen proje  müvekkillerimiz tarafından tamamlanmış ve “beneficiary” sıfatı ile inşaatı bitmiş bu proje belediyeniz tarafından teslim alınarak işletilmeye başlanmış olmakla birlikte müvekkillerimiz halen hak ediş paralarını Avrupa Birliği Komisyonu’ndan alabilmiş değiller.

Avrupa Komisyonu işin hatalı yapıldığı iddiası ile konuyu İngiltere’deki DAB komisyonuna taşımış ve orada yapılan duruşma sonucunda Avrupa Birliği Komisyonu projesinde dizayn hataları olduğu, dolayısı ile hak ediş ücretlerini müvekkillerimize ödememekle mukaveleye aykırı davrandıkları cihetle de müvekkillerimize tazminat olarak 5,439,491.59 (beş milyon dört yüz otuz dokuz bin dört yüz doksan bir Euro ve 59 cent) ödenmesine hüküm ve emir vermiştir.

Maalesef, Avrupa Birliği Komisyonu sözü edilen hükme rağmen müvekkillerimize bugüne kadar herhangi bir ödemede bulunmamış, öte yandan ise bu projenin inşasında veya herhangi bir aşamasında maddi hiçbir katkısı olmayan belediyeniz, projeyi işletmekte ve parasal kazanç sağlamaktadır.

Malumunuz olsun ki şayet müvekkillerimiz 31 Ocak 2015 tarihine kadar hükümlü alacaklı oldukları 5,439,491.59 Euro’yu Avrupa Birliği Komisyonu’ndan tahsil edemedikleri takdirde konu kanalizasyon ve atık su projesinin işletilmesinden dolayı belediyenizin sağlamakta olduğu gelirlere mahkeme kararı ile el koymak niçin gerekli yasal girişimleri başlatmak zorunda kalacağımızı üzülerek bildirmek isteriz.”

kaos1.jpg

Yetkili: Bahane uyduruyorlar

Emek İnşaat Direktörü Burhan Yetkili ise konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada Avrupa Birliği Komisyonu’nun sürekli bahaneler uydurarak parayı ödemekten kaçındığını ifade etti. Avrupa Birliği Komisyonu’nun kararı beğenmediği gerekçesiyle ödemeye yapmayı reddettiğini ifade eden Burhan Yetkili,
Avrupa Birliği’nin tahkim mahkemesi olarak bilinen DAB’a başvurduğunu kaydeden Yetkili orada da AB Komisyonu’nun haksız olduğu kararına verdiğini belirtti. 28 gün içerisinde AB’nin mahkeme kararı öngörülen parayı ödemesi gerektiğini ifade eden Yetkili, buna rağmen AB’nin hiçbir şekilde parayı ödemeye yanaşmadığını belirtti.

“Dostane çözüme yaklaşmıyor”

Emek İnşaat Direktörü Burhan Yetkili AB’nin kendileri ile de görüşmediklerini ifade ederek sadece Müteahhitler Birliği ile görüştüklerini belirtti. AB’nin dostane çözüme de yaklaşmadığını belirten Yetkili, son çare olarak Gazimağusa Belediyesi’ni devreye koyduklarını belirtti.

Yetkili, “Gazimağusa Belediyesi bu sorunun çözebilirse çözer, 2012 yılından beri kanalizasyon hizmetleri çerçevesinde vatandaştan harç alıyorlar. Eğer çalışmıyorsa neden hizmet vergisi alınıyor. Belediyenin ne kadar vergi topladığını bilemiyorum ama 10 milyonlarca TL para toplanmış olabilir. Şebeke çalışıyor. Bazı arızalar var. Çalıştığı için de arıtma tesisi de görevini yapıyor ama bize paramız ödenmiyor” şeklinde konuştu.

Arter: Biz de mağdur olduk

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu konuyu görüşmek üzere bugün hukukçularıyla bir toplantı yapacaklarını belirterek asıl mağdur olanın Mağusa kenti olduğunu kaydetti. Yol haritasının bugünkü toplantının ardından belirleneceğini ifade eden Arter, Emek İnşaat ile Avrupa Birliği Komisyonu’nun kendi aralarında mahkemeleştiğini belirtti.
“Bizim başımızda dert olarak duruyor”

Arter, konunun Mağusa Belediyesi’nin başına dert olarak durduğunu ifade ederek süratle çözümlenmesini beklediklerini söyledi. Sistemin verimli çalışmadığını kaydeden Arter, yeniden tadilat ile belirli noktaya gelinebileceğini belirtti. Arter, “tekrar Mağusa’nın kazılması gerekecek. Şu anda %65 proje hatalı, %35 ise müteahhit hatalı” şeklinde konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.