1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAPI KRİZİ BAŞLADI
KAPI KRİZİ BAŞLADI

KAPI KRİZİ BAŞLADI

Kapı krizi başladı

A+A-
Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakerecilerin Güven Yaratıcı Önlemlerle (GYÖ) ilgili “omerta” (sessizlik-gizlilik kuralı) konusunda anlaşmalarına karşın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum tarafının açılmasını istediği “Pirgo”, “Piroi” (Gaziler) ve Derinya geçitleri konusunda Türk tarafından, “her üç bölgenin de birinci derece askeri bölge olduğu” cevabını aldığını açıkladı.

Simerini, “Başkan Anastasiadis Perşembeye Kadar Sabır Tavsiye Ediyor... GYÖ’lerde Giz Perdesi” başlıklı haberinde Anastasiadis’in, Rum tarafının açılmasını istediği geçitler için Türk tarafının, birinci derece askeri bölge olduğu cevabını aldıklarını bazı sınır belediyelerinin başkanlarıyla dün yaptığı görüşmede söylediğini yazdı.

“GYÖ’lere bile Akıncı değil Ankara karar veriyor” yorumunu yapan gazeteye göre Anastasiadis, yukarıda belirtilen izahına rağmen, yapacakları bilgilendirme görüşmesinde Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’ten işiteceklerine bağlı olarak Perşembe günü bazı geçiş noktalarının açılabileceğini söyledi. 

“Açılmasına rıza göstermeyeceğiz”

Habere göre Anastasiadis “Lefkoşa’nın talep ettiği barikatlar için güvenlik ve askeri bölge gerekçeleri ortaya konurken Kıbrıs Türk tarafının istediği başka bir barikatın açılmasına rıza göstermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Gazete Anastasiadis’in bu ifadesinin, Lefke-Aplıç geçidine göndermede bulunduğuna işaret etti.

Gazete Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili açıklamalarına uymadığı ortaya çıkacağından Türkiye’nin barikatların açılmasını reddetmeye hiçbir bahanesi yok. Bir yandan çözüm istediğini söylerken öte yandan askeri bölge konuları öne süremez” diyerek iyimserlik belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre “Derinya” Belediye Başkanı Andros Karayannis’in, Anastasiadis’le dünkü görüşmenin ardından heyeti (Ay. Demet, Lefkoşa, Eğlence, Yeri, Kiracıköy ve Derinya) adına yaptığı açıklamada, Perşembe günü bazı GYÖ’ler açıklanacağını doğruladı, “Gizlilik kararı var, Başkan Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk liderle görüşeceği Perşembe gününe kadar açıklama yapmamasına saygı duyuyorum” dedi.
“Yeni bir garanti sistemi aranıyor”

Öte  yandan Politis “Yeni Bir Garanti Sistemi Aranıyor” başlıklı manşet haberinde Kıbrıslı Türk ve Rum müzakerecilerin derin konulara girerek garantiler konusunu masaya koyduklarını, önceki günkü görüşmede Türkiye de dahil olmadan ilerlemesi zor olan Toprak, Mülkiyet ve Garantiler başlıklarındaki karşılıklı tezleri gözden geçirmeye devam ettiklerini yazdı.

Habere göre Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis DİSİ’nin gençlik kolu NEDİSİ tarafından dün akşam düzenlenen iki toplumlu etkinlikte, “Her iki tarafın da endişelerine cevap verecek yeni bir garanti sistemi aranmakta olduğunu, bu sistemin ana direğinin de Avrupa olacağını” açıkladı.
Gazete bu bağlamda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in haziran ayının ikinci yarısında Ada’ya geleceğini, bu şekilde de Avrupa’nın prosedüre katılım deresinin somutlaştırılacağını hatırlattı.

“Erdoğan her şeyi torpilledi”

Simerini de manşetten değerlendirdiği haberine “Erdoğan Daha Başlamadan Diyaloğu Dinamitledi... Doğal Gaz Konusunda Bir Adım Bile Gerilemeyiz... Ankara’nın Sultanı, Türkiye Kıbrıs’taki Enerji Konusunda Kilit Ülke Diyor... Çavuşoğlu Akıncı’ya Çizgiyi Çizmek İçin Geliyor” başlık ve spotlarını attı.

Gazete Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında başrol oyuncusu olduğu, doğal gaz konusundaki pozisyonunda gerilemediği, bütün enerji kaynaklarının Kıbrıslıların tamamına ait olduğu ve Türkiye’nin bu politikasından taviz vermeyeceği açıklamaları için şu yorumu yaptı:

“Kıbrıs Türk tarafının vermeye çalıştığı çözüm niyetinde samimi olduğu görüntüsünden çok uzak açıklamalar yaparak her şeyi torpilliyor.” 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.