1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAPLICA’DA ÇEVRE DUYARSIZLIĞI
KAPLICA’DA ÇEVRE DUYARSIZLIĞI

KAPLICA’DA ÇEVRE DUYARSIZLIĞI

Tatlısu Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeki Kaplıca Plajı’ndaki çevre kirliliği tepkilere neden oldu…

A+A-

Natura 2000 projesi kapsamında nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan habitatların bulunduğu bu özel plajda bulunan Kaplıca Oteli’nin çevreye duyarsız, dikkatsiz uygulama ve faaliyetler içinde olduğunu öne süren Çevre Platformu, koruma altında bulunan doğal çevreye zarar verilmemesini istedi.
Tatlısu Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeki Kaplıca Plajı’nda büyük ölçekli bir yapılaşmanın veya oradaki habitatlara zarar verecek herhangi bir etkinliğin yapılması yasak olduğuna değinen Çevre Platformu Üyesi Umut Akçıl,  buna karşın çevreye zarar verici faaliyetler yapıldığına işaret etti.
“Çevre yasası gereği zarar verici bir faaliyet yapılması yasaktır” diyen Akçıl, bölgedeki bazı işletmelerin doğal çevreye ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan habitatlara zarar verdiği iddia etti.

“Son iki ayda, iki ceza kesildi…”
Bölgedeki Kaplıca Otelin sahibi Ahmet Zeki Genç’in çevreye duyarsız, dikkatiz uygulama ve faaliyetleri ile çevreye zarar verdiğini ileri süren Akçıl, duyarsız uygulamaları nedeni ile Genç’e son 2 ay içerisinde 2 ceza kesildiğini de ifade etti.
Akçıl, “Çevre Koruma Platformu çalışmaları olmasa Genç, 31 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen Sundance Reggae Festivali, Kaplıca Oteli plajında gerçekleştirecekti. Bunu önleyip organizasyonu eski plajın 500 metre ilerisinde, Mavi Otel yanında Toyki’s Bay’da yapılmasına ön ayak olduk” dedi.

“Festival çöpleri koruma alanına döküldü”
“Festivali Koruma Bölgesi dışında dışında yapmayı başarmamıza, tüm çabalarımız ile Büyükkonut Belediyesi’nden aldığımız temizlik yardımlarına rağmen yinede festival çöpleri ÖÇKB içerisine döküldü” diyen  Akçıl, “Peki festivale ait çöpleri kim döktü? Bu konuda Çevre Koruma Dairesi’ne suç duyurusunda bulundum. Çöpler temizlenmelidir. Bu çöplerin kim hangi izne dayanarak döktüğü merak konusudur” şeklinde konuştu.

“Caretta carettalar tehlike altında”
Kesilen cezalar karşısında işletme sahibinin geri adım attığı gözlenememesinin üzücü olduğunu belirten Akçıl, “Ceza kesilen konular hakkında kendisine 1 hafta gibi kısa bir müddet verilmişti. Hala geri adım atmadı” dedi.
Akçıl, diğer bir olayın Kaplıca Otel’inin jet ski kiralamak için izin almak istediğini, buna karşılık Çevre Koruma Dairesi kendisine olumsuz yanıt verdiğini aktardı. “Kesinlikle yapılamayacağı ibrazı verildi” diyen Akçıl, doğru olanın yapıldığını çünkü jet ski kullanımının caretta carettaların korkup yumurtlamaya gelmemesine yol açacağını aktardı.
Diğer bir yanlışın ise Kaplıca Otel’e ait binaların tepesine yerleştirilen projektörler olduğunu iddia eden Akçıl, “projektörün yansıttığı ışık yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize gidememesine aksi yöne gitmesine yol açmaktadır. Yumurtadan çıkan yeni doğmuş kaplumbağaların denize ulaşabilmesi için içgüdüsel olarak ay ışığına doğru gidiyorlar. Projektörün yansıttığı ışık yavru kaplumbağaları yanıltıyor” dedi.
Akçıl, Kaplıca Otel’in izin alamadığı halde jet ski kiraladığını, tüm ihtarlara rağmen geceleri projeksiyon ışık yaktığını ve sahile bloktan set çektiğini de ileri sürdü.

“Yuva sayısı 18’den 7’ye düştü”
2008’de yazılan raporda bölgede 18 yuva bulunurken, şuan ise yuva sayısı 7’ye düştüğüne dikkat çeken Akçıl, “Çevre Platformu’nun ısrarları neticesinde Çevre Koruma Dairesi’nin de yasalar gereği Sandance Reggae Festivali’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinden kaplıca plajı dışarısına taşınmışıdır” şeklinde konuştu.
Ancak festivalin yapılması için verilen izinlere göre, festivalin çevreye zarar vermeyeceği şekilde gerçekleşmesi ve bittikten sonra da festivale ait çöpler oradan kaldırılması gerektiğine işaret eden Akçıl, çöplerin festival alnı içersine döküldüğünün tespit edildiğini belirtti.

Kaplıca Otel Direktörü Genç: “Çöpleri topladık, bir yere yığdık”
Kaplıca Otel’in sahibi Ahmet Zeki Genç ise, Sundance Reggae Festivali nedeni ile doğal olarak ortaya çıkan çöpleri belediye yetersiz kaldığı için kendi aracımızla çöpleri toplayıp siyah poşetler halinde bir yere yığdıklarını söyledi.
5 Ağustos’da Büyükkonuk Belediyesi görevlilerinin gelip bu çöpleri aldıklarını da söyleyen Genç, “Sundance Reggae Festivali Kaplıca Oteli’nin plajında yapılacaktı fakat kaplumbağa yuvası var diye izin verilmedi,  rezil olduk” şeklinde konuştu.

“Projektörleri temizlikten sonra kapatıyoruz”
Her sene kaplumbağa yuvalarının sayısının değişmekte olduğunu,  bazı sene çok yuva olurken bazı sene az kaplumbağanın yumurtladığını iddia eden Genç, yaklaşık 20 yıl önce yapılaşmaya başladıklarını ve geceleri projeksiyon ışıklarını yaktıkları için kaplumbağalara zarar verdiği inancında olmadığını aktardı.
“Gece saat 9’a kadar temizliğimizi yapıp 9’dan sonrada projeksiyonları kapatıyoruz”  diyen Genç, Özel Çevre Koruma Alanı olduğu için yasak olmasına rağmen izinsiz bir şekilde jet ski kiralandığını ise yalanlamadı.
Sahile çektiği blok taşların kaplumbağalara etkisi olmadığını savunan Genç, setlerin kirli toprakla temiz toprağı ayırdığın da ileri sürdü, kesilen cezaya da tepki gösterdi.
Sezon sonu setleri kaldıracağını ifade eden Genç, şu an yedi tane kaplumbağa yuvası bulunduğunu belirtirken, geçen yıl 12 yuva olduğunu da ifade etti.

“Çöpleri toplamak belediyenin işi…”
Genç “Çevreci Örgütler her gün gelip burada bulunan kaplumbağa yuvalarını kontrol ediyorlar. Festivalin yapıldığı bölgede kaplumbağa yuvası yoktu. Çöplerimizi ise toplayıp yığdık götürmek de belediyenin işidir” şeklinde konuştu.
Genç’in ifadeleri devamla şöyle:
“Çukurlaştırılan bölge yıllarca halkın çöp toplama ve biriktirme yeridir. Bizde özellikle sıkıştığımız zamanlar nadiren burayı kullanıyoruz ve kışın Orman Dairesi’nin de bilgisiyle yakıyoruz. Çöp toplamak için Belediye çalışanları her gün gelemiyor. Köylü Belediyeye bağlanmadan önce bu bölgeyi kullanıyorlardı. Eskiden beri bu bölgeye çöp dökülüyor.”

Sandance Reggae Festival’in Organizatörü Sonero Öncal:
“Çöplerin alınması için elimden geleni yapacağım”

Sonero Öncal, Sandance Reggae Festivali’nin yapılacağı ilk gün biz festival yapılacağı alana gidip, orada bulunan çöpleri toplayıp konserlere hazırladıklarını belirtti. Festival boyunca ise belediye ile irtibat içerisinde olduklarını aktaran Öncal, “Çöplerin toplanıp çöplüklere ulaştırılması konusunda bizzat ilgilendim” dedi.
Yine de bazı festivale ait çöp torbalarının Koruma Alanı içine atıldığına işaret ede ve bunu kimin, neden yaptığı konusunda bilgisi olmadığını ifade eden Öncal, “Bu çöplerin buradan alınması için elimden gelen çalışmayı yapacağım” şeklinde konuştu.

Büyükkonuk Belediyesi İdari Amiri Ali Yiğit:
“Çöp yığını hakkında bilgimiz yok”

Büyükkonuk Belediyesi İdari Amiri Ali Yiğit, belediye olarak her perşembe çöpleri topladıklarını, aynı gün de devam eden Sonero Öncal’ın Kaplıca’da Kaplıca Otel yakınlarında ki plajda organize ettiği Sandance Reggae Festivali’nin çöplerini de topladıklarını belirtti. Festival başladığı günden, son güne kadar çöplerin toplandığını ve temizlik işleminin devam ettiğini vurgulayan Ali Yiğit, festival alanına 15 çöp bidonu götürdüklerini ve her gün çöplerin alındığını söyledi.
Belediye tarafından alınan çöplerin Mehmetçik Çöplüğü’ne götürüldüğünü söyleyen Yiğit, Kaplıca Otel’in yakınlarındaki kimin çöp döktüğünü bilinmediğini ve festivalin atıklarının da döküldüğü iddia edilen çöp yığını hakkında bilgisi olmadığını aktardı. Yiğit, sözü geçen çöp yığılan alanın eskiden halkın çöp döktüğü bir bölge olduğunu ve alana dökülen çöplerinde belediye tarafından perşembe günleri toplandığını kaydetti..

Çevre Koruma Dairesi Daire Müdürü Eşref Ünlüsoyer:
“Şikayet edin suçlulara caydırıcı cezalar verelim”

Çevre Koruma Dairesi Daire Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Kaplıca Köyü’nün Büyükkonut Beledyesine bağlı olduğunu, çöplerinin de Mehmetçik Çöplüğü’ne döküldüğünü aktardı. Kaplıca sahil şeridinin Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen Kaplıca Otel’den 300 metre eski yoldan Girne istikametinde gidilirken sağ tarafta kaçak bir çöp alanı oluşturulduğu şikâyetini aldıklarını ve durumu değerlendirmek için bölgeye ekip gideceğini belirten Eşref Ünlüsoyer, kaçak çöp alanının temizletileceğini, çöp dökülmez levhası konulacağını buraya çöp dökülmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Ünlüsoyer, “Amacımız ceza kesip olduğu gibi bırakmak değil, temizleyip bir daha yapılmasını önlemektir” dedi. Halkın da bu gibi durumlarda kendilerine şikâyette bulunmasının öneminden bahseden Ünlüsoyer,“Gözümüzden kaçan yerler olabilir halkımız duyarlı olup bize şikâyetleri ile yardımcı olur ise adamızı temizleyebilir, suçlulara caydırıcı cezalar verebiliriz” diye aktardı. Ayrıca Ünlüsoyer, bu bölgeye eskiden beri çöp döküldüğünü öğrendiklerini ama kendilerine şikâyetin ilk defa geldiğini halkın ve medyanın ilgilenmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

 Yenidüzen

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.