1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAPLICA'YA ÇEVRE MÜDAHALESİ
KAPLICA'YA ÇEVRE MÜDAHALESİ

KAPLICA'YA ÇEVRE MÜDAHALESİ

Çevre Koruma Dairesi, sahil kesimindeki yapılaşmayı, bölgenin koruma altında olması nedeniyle durdurdu.

A+A-

ÖÇKB NEDENİYLE İZİN GEREKLİ… Çevre Koruma Dairsi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Kaplıca sahilinin Tatlısu ÖÇKB içerisinde olması nedeniyle kıyının tamamen koruma altında olduğunu ve yapılacak herhangi bir faaliyetin izne tabi tutulduğunu hatırlattı.

Çevre Koruma Dairesi ve İskele Kaymakamlığı, Kaplıca sahilinde sürmekte olan yapılaşmayı, sahilin koruma altında olması ve işletmecinin gerekli izinleri almaması nedeniyle durdurdu. Kaplıca Hotel Resort’un kullandığı sahilde yapılan “düzenleme” çalışmaları, sahilin deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması ve “Tatlısu Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB)” kapsamında bulunması nedeniyle durduruldu.

Çevre Koruma Dairsi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Kaplıca sahilinin Tatlısu ÖÇKB içerisinde olması nedeniyle kıyının tamamen koruma altına alındığını ve yapılacak herhangi bir faaliyetin izne tabi tutulduğunu bildirdi.

“Bugün dairenin görevlileri söz konusu işletmeye gittiler. Sahilde kum ile toprağı ayırmak için kazılan küçük hendeğin ve yapılan üç adet briket duvarın yıkılmasını ve orada bulunan tuğla, çimento, kum ve dozerin kaldırılmasını istedik” diyen Ünlüsoyer, bu maksat için işletmeciye pazartesine kadar süre tanındığını, istenenler yapılmadığı takdirde ceza kesileceğini söylediklerini, herhangi bir yapı için doğrudan şehir planlama dairesine başvurulması gerektiğini aktardı.

“Festival sahil dışına çıkartılsın”  

31 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanan Sundance Reggea Festivali’nin organizatörlerinden olan işletmenin, etkinlik için herhangi bir izin almadığını belirten Ünlüsoyer, geçen yıl bir gece süren aynı festival için kaplumbağa araştırmacılarının da ricasıyla izin verdiklerini ancak bu yıl farklı bir tutum izleyeceklerini ifade etti. Ünlüsoyer, geçen yıl sahilde düzenlenen etkinliğin bu yıl sahil dışında bir yerde yapılmasını isteyeceklerini kaydetti.

“Yapılanı yıkacağız”

Kaplıca Hotel Resort’un sahibi Ahmet Zeki Genç, KIBRIS’a yaptığı açıklamada, sahilin kumlu kısmını topraktan ayırmak için 30 metre uzunluğunda üç tane kısa duvar yaptıklarını, ancak gelen uyarı nedeniyle yapılanı yıkacaklarını söyledi.

Geçen sene Reggea partisi yapıldığını ve gerekli izni aldıklarını söyleyen Genç, bu yıl daha büyük bir organizasyon düşündüklerini, etkinlik için güney Kıbrıs ve ada dışındaki ülkelerden bir sürü insanın Kaplıca’ya geleceğini belirtti.

“Bölgemiz ve ülkemizin tanıtımı için çok önemli bir etkinlik” diyen Genç, gerekli izin başvurularını yapacaklarını, geçen yıl çevreye herhangi bir zarar verilmediğini çünkü kendilerinin ve katılımcıların çevre bilinciyle hareket ettiğini ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, Kıbrıs’taki sahilleri yumurtlama alanı olarak kullanan deniz kaplumbağaları, mayıs sonu ile ağustos ortası arasındaki dönemde yumurtalarını bırakmak için sahillere çıkıyor. Hava sıcaklığına bağlı olarak da yavru kaplumbağaların yumurtadan çıkması, temmuz ortası ile ekimin ilk haftası arasında gerçekleşiyor.

 

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.