1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. "Kara delikten başka bir evrene..."
"Kara delikten başka bir evrene..."

"Kara delikten başka bir evrene..."

"Kara delikten başka bir evrene..."

A+A-

DÜNYACA ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking, İsveç’teki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı bir konuşmada kara deliklerin sanıldığı kadar “kara” olmadığını ve kara deliğe giren bir cisimle ilgili bilgiyi geri almanın mümkün olabileceğini söyledi.

Hawking “Eğer bir kara deliğin içinde olduğunuzu düşünürseniz pes etmeyin. Bir çıkış var” dedi ve kara deliğe giren bilgilerin geri dönmesini sağlamak için bir yöntem keşfettiğini belirtti.

ALTERNATİF BİR EVRENE GEÇİŞ MÜMKÜN

UZUN yıllardır fizikçiler kara deliklerin oluşturduğu ve ışığın bile dönüşüne izin vermeyen “olay ufkunu” aşan cisimlere ne olduğunu tartışıyordu. Fizikçiler olay ufkunu aşan cisim ortadan kaybolsa bile onunla ile ilgili bilginin korunması gerektiğini düşünüyor ancak bu paradoksa mantıklı bir açıklama getiremiyordu. Hawking, konuşmasında bu bilginin olay ufkunun sınırında depolanıyor ya da başka, alternatif bir evrene geçiyor olabileceğini düşündüğünü söyledi.

DÜNYAYA DÖNÜŞ YOK

Hawking, “Eğer kara delik yeterince büyükse ve dönüyorsa buradan başka bir evrene geçiş mümkün olabilir. Ancak bunu yapan biri kendi evrenimize geri dönemez. Bu nedenle uzay yolculuğu fikrinden çok hoşlanıyor olsam da ben bunu denemezdim” dedi.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.