1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARA KIŞ GELDİ
KARA KIŞ GELDİ

KARA KIŞ GELDİ

Ülkeyi etkisi altına alan soğuk, yağışlı ve fırtınalı hava, depoları uçurdu, elektrik kablolarını söktü, reklam tabelalarını yollara fırlattı

A+A-

KKTC, soğuk, nemli ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girdi. Ülke genelinde etkili olan fırtına ise herkesi korkuttu.

Girne’de yüksekliği 2 metreye ulaşan dalgalar, bölge esnafına heyecanlı dakikalar yaşattı.

Girne-Güzelyurt ve Girne-Lefkoşa anayolundaki reklam tabelaları da şiddetli rüzgar nedeniyle devrildi. Boğazköy’de devrilen reklam tabelaları elektrik tellerinin kopardı ve bölge bir süre elektriksiz kaldı. Kuzey ve doğu yönden esen saatte 70-80 km., yer yer 90 km. hızla “fırtına” şeklinde esen rüzgar, Karpaz’ı da etkiledi.

Bölgede, fırtına birçok yeri kırdı geçirdi. Ağaçların söküldüğü, su depoları ve çatıların uçtuğu bölgede, büyük telaş yaşandı.

Hava sıcaklığının 10 derece azalarak 8 santigrat derece civarına düştüğü geçtiğimiz geceden bu yana, yer yer sağanak şeklinde yağmur, yüksek dağlık kesimlerde ise karla karışık yağmur yağdı.
Fırtına nedeniyle bazı bölgelerde maddi hasarlar meydana geldi. Ülke genelinde endişeye neden olan fırtına ve yağışlı hava, okulların da tatil olmasını beraberinde getirdi.

Öğrenciler evlere gönderildi
Fırtına nedeniyle Değirmenlik İlkokulu'ndaki elektrik direklerinin telleri koptu. Güvenlik nedeniyle okul tatil edildi.

Birçok okulda da dün ders yapılmadı. Hava şartları nedeniyle birçok aile çocuklarını dün okula göndermedi. Okula giden öğrenciler de, öğrenci azlığı nedeniyle evlerine gönderildi.

Selvili Tepe’ye kar yağdı
Ülkemizi etkisi altına alan soğuk, yağışlı ve fırtınalı hava Girne’de de etkili oldu. Selvili Tepe’ye kar yağdı. Fırtına bazı bölgelerde ağaçların devrilmesine neden oldu. Denizlerde dalga boyu 2 buçuk metreye kadar ulaştı.

Girne-Güzelyurt ve Girne- Lefkoşa anayolları üzerinde bulunan reklam tabelaları devrildi. Boğazköy’de devrilen reklam tabelaları elektrik hatlarını kopardı ve bölge bir süre elektriksiz kaldı.

Açık Pazar nasibini aldı
Girne’de çarşamba günleri kurulan Açık Pazar, fırtınadan nasibini aldı. Stantların kurulduğu demirlerin yıkılmasından endişe eden esnaf ve vatandaşlar, Çarşamba Pazarı’na ilgi göstermedi.
Olumsuz hava şartlarından en çok Girne 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi etkilendi.
Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğinde düzenlenecek “EngelSizsiniz” etkinliği ile Girne Liman Rotary Kulübü’nün merkezde yapacağı açılış, olumsuz hava şartları nedeni ile ileri bir tarihe ertelendi.

Evin çatısı uçtu, duvarı devrildi
Hisarköy’de Necmi Çakır’a ait ambar olarak kullanılan ev, fırtına nedeniyle büyük hasar gördü.
Fırtına nedeniyle evin damındaki çinkolar, tarla içerisine uçtu.

1963 yılında yapılan göçmen evi, şiddetli rüzgara fazla dayanamadı. Evin bir duvarının da yıkılması, evi kullanılmaz hale getirdi.

Elektrik kabloları yollarda
Karpaz’da dün akşam başlayan fırtına ve yağmur, İskele’deki bazı okulların da ders yapmasını engelledi.

Yağışlı ve rüzgarlı havayı gören veliler, çocuklarını okula göndermedi.
Bazı köylerde kopan elektrik kabloları, büyük tehlikelere neden oldu. Yola düşen kablolar, polis ve elektrik kurumu çalışanlarının müdahalesiyle kaldırıldı.

Polis, trafiğin kontrollü şekilde akışını sağladı.
Karpaz’daki bazı köylerde su depoları ve çatılar yerinden uçtu. Yenierenköy Belediyesi’ne ait Erdoğan Hoşsöz Kültür Sarayı’nın bir bölümünün de çatısı uçtu.

Oktay: Mevsim normallerinin altında
Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, KKTC genelinde geçtiğimiz geceden bu yana metrekareye 20-30 kilogram yağmur düştüğünü söyledi.

Oktay, hava sıcaklıklarının 8 dereceye düştüğünü ve mevsim normallerinin 9-10 santigrat derece altında seyrettiğini belirtti.

Fehmi Oktay, kuzey ve doğu yönden esen rüzgarın geçtiğimiz geceden bu yana saatte 70-80 km., yer yer 90 km. hızla “fırtına” şeklinde estiğini kaydetti.

Oktay, bu hava şartlarının bugün ve yarın da devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Don olacak
Bu arada Meteoroloji Dairesi’nin açıkladığı 12-18 Aralık dönemine ilişkin hava raporuna göre, dün başlayan sağanak yağmur ve yüksek dağlık kesimlerdeki karla karışık hafif yağmur, pazar gününe kadar devam edecek.

Havanın açık ve az bulutlu olması beklenen pazar ve pazartesi günü sabah saatlerinde don olay görüleceği kaydedildi.

Rapora göre, 8-10 derece düşen hava sıcaklıkları, hafta sonu artacak. En yüksek hava sıcaklıkları önceleri 8–11 derece, daha sonra 13–16 derece dolaylarında seyredecek.
Rüzgar da Kuzey ve Doğu yönlerden pazar ve pazartesi günleri “orta” kuvvette, perşembe ve cuma günleri “Kuvvetli” ve “Fırtına” şeklinde esecek.

Mağusa Limanı’nda seferler durdu
Gazimağusa’da kendini iyice hissettiren şiddetli fırtına ve yağmur, büyük bir zarara neden olmadı.
Gazimağusa kazası genelinde birkaç ağacın dalının kopması ve bazı binaların çatılarındaki kiremitlerin veya alüminyumların uçması dışında bir sorun görülmedi.

Gazimağusa Belediyesi ve Gazimağusa Kaymakamlığı olası bir doğal afete karşı müdahaleye hazır bekliyor.

Şiddetli rüzgâr ve yağmur nedeniyle Gazimağusa Limanı’nda tüm gemi seferleri de iptal edildi. Limanda bulunan gemiler, olası kötü hava şartlarına karşın uyarıldı.

Çolakoğlu: Müdahaleye hazırız
Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, ufak tefek ağaç dallarının kopması dışında Gazimağusa Kaymakamlığı’na doğal afet olarak bir şikayet gelmediğini söyledi.

Çolakoğlu, Gazimağusa’nın her anlamda olası bir doğal afete karşı hazır olduğunu açıklarken, olumsuz bir duruma karşı acil olarak kriz masası oluşturulacağını kaydetti.

Mağusa’da drenaj sistemi çalışıyor
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ise Gazimağusa Belediyesi Halkla İlişkiler Birimi’nin 24 saat açık kalacağını ve olası olumsuz bir durumda vatandaşların kendilerine “630 0 500” numaralı telefonlardan ulaşmalarını talep etti.

Kayalp, Gazimağusa Belediyesi’nin hazırda bekleyen ekipleri gelecek ihbarlara süratli şekilde müdahale etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Kayalp, şiddetli yağmur nedeniyle de Mağusa’nın büyük bölümünde su birikintisi olmadığını drenaj sisteminin çalıştığını söyledi.

Dökmecioğlu: Gemi giriş ve çıkışı yok

Gazimağusa Liman Başkanı Ahmet Dökmecioğlu ise, limanda herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını açıkladı.

Gazimağusa Limanı’nda tüm seferlerin iptal edildiğini anlatan Dökmecioğlu, limana gemi girişi ve çıkışı olmayacağını açıkladı.

Tüm limana gerekli uyarıların yapıldığını ifade eden Dökmecioğlu, limandaki gemilerin halatlarının güçlendirildiğini ve artırıldıklarını kaydetti.

Ahmet Dökmecioğlu, olumsuz bir durum yaşanmaması için çalışmalarının aralıksız devam edeceğini de dile getirdi.

Lefkoşa Kaymakamlığı, acil yardım numaralarını verdi

Lefkoşa Kaymakamlığı da meydana gelebilecek şiddetli fırtına ve yağmurun oluşabilecek olumsuzluklar karşısında yardım istenebilecek telefon numaralarını duyurdu.

Kaymakam Salih Gökpınar yaptığı açıklamada, vatandaşların acil yardım çağrılarına “228 29 66, 227 71 05, 227 59 32 ile 228 99 22 (Fax)” numaralı telefonlar aracılığıyla cevap verileceği belirtildi.

Yerle bir oldu

Taşkent eski muhtarı Hasan Yediyıldız’ın Aşağı Taşkent’te bulunan ağılı bölgeyi etkisi altına alan fırtına nedeniyle hasara uğradı.

130 koyun ve 30 keçisi bulunan Yediyıldız’ın ağılının çatısı kuvvetli rüzgar nedeniyle uçtu, duvarlar bile fırtınanın gücüne direnemeyerek yıkıldı.

Hasan Yediyıldız, geçen yıl 15 in TL masraf yaparak yenilediği ağılının çıkan fırtınada yerle bir olduğunu söyledi.

Bir keçisinin uçan çatının altında kalarak sakatlandığını da ifade eden Yediyıldız, Kaymakamlığı arayarak zarar ziyan konusunda bilgi verdiklerini belirtti.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.