1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARARI İPTAL ETTİ
KARARI İPTAL ETTİ

KARARI İPTAL ETTİ

Bakanlar Kurulu, Türkiye’den borularla gelecek suyun adaya dağıtılacağı kara noktasının geçmiş hükümet tarafından şahsa devredilmesiyle ilgili kararı iptal etti.

A+A-

BAKANLAR KURULU, TÜRKİYE’DEN BORULARLA GELECEK SUYUN ADAYA DAĞITILACAĞI KARA NOKTASININ GEÇMİŞ HÜKÜMET TARAFINDAN ŞAHSA DEVREDİLMESİYLE İLGİLİ KARARI İPTAL ETTİ.

BAKANLAR KURULU, MOTOSİKLET KAZALARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK AVRUPA BİRLİĞİ MEVZUATINDAN DA YARARLANARAK HAZIRLANAN TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNİ DE ONAYLADI.

Bakanlar Kurulu, Türkiye’den borularla gelecek suyun adaya dağıtılacağı kara noktasının geçmiş hükümet tarafından şahsa devredilmesiyle ilgili kararı iptal etti.

Bakanlar Kurulu, motosiklet kazalarını önlemeye yönelik Avrupa Birliği mevzuatından da yararlanarak hazırlanan tüzük değişikliğini de onayladı.

Buna göre, motosiklet ehliyeti için Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından onaylanacak eğitmen sertifikasına haiz öğretmenlerden en az 12 saatlik temel kurs alınması zorunluluğu getirildi.

Devlette çalışan tebliğ ve icra memurları da bundan böyle Ehliyet Müfettişliği tarafında yapılan sınav ile motosiklet ehliyeti alacak.

Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre gençler de bundan sonra belli yaşlarda belli güçlerdeki motosikletleri kullanabilecek.

Ayrıca yeni düzenlemede çocukların motosikletle taşınmasına yaş limiti, kask takma zorunluluğu getirildi, motosiklette taşınan çocuğun fiziksel durumu göz önünde bulundurulacak.

Bakanlar Kurulu’nun bugün saat 16.15’te tamamlanan toplantısı sonrası alınan kararları Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris açıkladı.

PETROL DOLUM TESİSİNİN KURULMASINI DURDURMA KARARI ÇALIŞMALARI...

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Asım İdris, ülkeye petrol dolum tesisi kurulmasını durdurma kararı almakla ilgili çalışmaları olduğunu ifade ederek, önümüzdeki günlerde bu çalışmalarını paylaşacaklarını söyledi.

İdris, petrol dolum tesisi kurulmasıyla ilgili ülkedeki tüm üniversitelerin ve 67 sivil toplum örgütünün olumsuz görüşü olduğu bilgisini de verdi.

“250 DÖNÜM SAHİL ARAZİSİ TOPLUMUN KORUMASI ALTINA GETİRDİK”

Türkiye’den borularla adaya su taşınacağını anımsatan Bakan İdris, suyun adaya çıkacağı ve dağıtılacağı kara noktasının geçmiş hükümetin kararıyla şahsa devredildiğini söyledi. Burasının aynı zamanda sahil şeridi olduğunu ifade Eden İdris “Bu konuyla ilgili karar iptal edilmiştir” dedi.

Sahil şeritlerinin mevzuat gereği 3’üncü şahıslara devredilemeyeceğini hatırlatan İdris, son kararlarıyla birlikte toplamda 250 dönüm sahil arazisini toplumun koruması altına getirdiklerini kaydetti.

“İHRACATÇILARA EKONOMİK KATKI”

Bakanlar Kurulu’nun ihracatı rahatlatacak kararlar da aldığına işaret eden Asım İdris, “İthalatta antrepodan 2 gün ücretsiz yararlanma hakkı vardı. Bunu 7 güne çıkardık. İthalattaki ve ihracattaki dengeyi oluşturup, ihracatçılara ekonomik anlamda katkı sağlıyoruz” dedi.

DEVLET BÜTÇESİNE 5,5 MİLYON TL

Yabancılara mal satışlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararlarına da işaret eden İdris, yabancılara yapılan mal satışı ve malların satışıyla ilgili ipotek işlemlerinden dolayı  devlet kasasına 5 buçuk milyon TL’lik girdi sağlandığını vurguladı.

İdris, Gazimağusa’da ve Serbest Liman’da çimento ve hububatla ilgili ithalat yapılırken sağlığı etkileyen durumlarla ilgili de bir karar aldıklarını belirterek, bazı aparatların kullanılmasa zorunluluk getirildiğini açıkladı, bu aparatların 60 gün içerisinde uygulanmasının şart olduğunu söyledi.

Asım İdris, “Bu kararla çevre kirliliğinin insan sağlığına etkisi minimize edilemeye çalışılmıştır” dedi.

“REZERV ARAZİLER MEVZUATA UYGUN OLMAYAN ŞEKİLDE 49 YILLIĞINA KİRALANDI...”

Geçmiş hükümet döneminde Lefkoşa’nın Yenişehir bölgesinde ve Dipkarpaz’da eşdeğer kaynak olarak ayrılmış rezerv arazilerin mevzuata uygun olmayan şekilde 49 yıllığına kiralandığını belirten İdris, bu kararların da iptal edildiğini söyledi.

TRAFİKLE İLGİLİ KARARLAR...

Trafik kazalarında birçok gencin hayatını kaybettiğine, özellikle motorlu taşıtlarla yapılan kazalara dikkat çeken Bakan Asım İdris, Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nun, motosiklet ile ehliyet kategorilerini yenilediğini söyledi.

DEVLETTE ÇALIŞAN TEBLİĞ VE İCRA MEMURLARINA MOTOSİKLET EHLİYETİ ALMADA EĞİTİM ZORUNLULUĞU

İdris şöyle devam etti:

“Esas tüzükte, devlette çalışan tebliğ ve icra memurları motosiklet ehliyeti verilmesini içeren bir ibare mevcuttu. Hukuk Dairesi bu ibarenin kaldırılması yönünde görüş verdi ve bu ibare tüzükten kaldırıldı. Devlette çalışan tebliğ ve icra memurları Ehliyet Müfettişliği tarafında yapılan sınav ile ehliyet almakta ve bu ehliyetler harca tabi olmamaktadır. Yeni düzenlemeye göre bu görevlilere de vatandaşlar gibi eğitim zorunluluğu getirilmektedir.”

12 SAAT EĞİTİM ŞARTI

Asım İdris tüzükteki düzenlemelerle ilgili şu bilgileri de verdi:

“Mevcut tüzükte motosiklet eğitimi ile ilgili herhangi bir ibare yoktur. Ehliyet, eğitim almadan basit bir sınavla alınabiliyordu. Yeni düzenleme ile Eğitim Bakanlığı’nca onaylanacak eğitmen sertifikasına haiz öğretmenlerden en az 12 saatlik temel kurs alınması zorunluluğu getirilmiştir.”

MOTOSİKLETLERİN GÜÇLERİYLE İLGİLİ BASAMAKLANDIRMA

“Gençler belli yaşlarda belli güçlerdeki motosikletleri sürebilecek” diyen Bakan İdris şunları da söyledi:

“18 yaşını tamamlamış herkes istediği güçte motosiklet ehliyeti alabilmekteydi. Motosikletlerin güçleriyle ilgili basamaklandırma getirildi. Gençler belli yaşlarda belli güçteki motosikletleri sürebilecek. Böylece erken yaşta motor kazalarının olması önlenmesi ile ilgili önemli bir adım atıldı.

Bu, aynı zamanda motorların güçleriyle ilgili bir düzenlemeyi getiriyor. Bunlarla ilgili gerekli eğitimler de planlanıyor.”

MOTOSİKLETLE TAŞINACAK KÜÇÜK ÇOCUKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME

Çocukların motosikletle taşınma konusuna da düzenlemeler getirildiğine dikkat çeken İdris şunları dile getirdi:

“Mevcut tüzükte çocukların motosikletle taşınmasında yaş limitleri yoktu. Yeni düzenleme ile yaş limiti, kask takma zorunluluğu ve çocuğun fiziksel durumu da belirtilerek motorla ilgili taşınacak küçük çocuklarla ilgili düzenlemeler getirildi.

Yeni düzenleme ile koçanlara motosiklet kapasitesinin ve gücünün de işlenebilmesi için yapılan geçici maddeler de yerleşti.”

Bakan İdris, alınan kararların toplum nezdinde takdir görmesini dileyerek, “Bizde bundan sonraki süreçte bu kararları almaya devam edeceğiz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.