1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARAYA OTURAN GEMİNİN SAHİPLERİ KAYIPLARA KARIŞTI
KARAYA OTURAN GEMİNİN SAHİPLERİ KAYIPLARA KARIŞTI

KARAYA OTURAN GEMİNİN SAHİPLERİ KAYIPLARA KARIŞTI

Karaya oturan geminin sahipleri kayıplara karıştı

A+A-

Gazimağusa’da geçtiğimiz aralık ayında kayalıklara oturan “M-V Chrisdul” isimli yük gemisinin kurtarma işlemleri hâlâ başlamadı

Ahmet İLKTAÇ

Gazimağusa’da, Palm Beach bölgesinde, 22 Aralık 2016 tarihinde, kötü hava şartları nedeniyle sürüklenerek kayalıklara oturan Tanzanya bayraklı “M-V Chrisdul” isimli kuru yük gemisini kurtarma çalışmaları olayın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hâlâ başlamadı.

Geçmişte Girne açıklarında başka bir isimle mülteci olayına da karışan geminin sahiplerine yaklaşık 2 aydır ulaşılamadığı öğrenildi.

Geminin tamamen kayalıkların üzerine oturması nedeniyle KKTC’de faaliyet gösteren Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi tarafından kurtarma işleminin gerçekleştirilemeyeceği öğrenildi.

Gemiyi kurtarmak için Türkiye’den gelen uzman ekibin yaptığı keşifte, geminin kurtarma işleminin en az 350 bin dolara mal olacağını belirledikleri belirtildi.

Geminin günümüzdeki değeri ise yaklaşık 100 bin dolar civarında.

Vatandaş memnun

Öte yandan, vatandaşlar kentte ilgi odağı haline gelen geminin kötü görüntü oluşturmadığı konusunda hemfikir olurken, geminin turizm amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekti.

Mağusalılar, boş vakitlerinde geminin bulunduğu yere gelerek hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Canaltay: Gemi enkaz ilan edilmeli

Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, gemiyi kurtarma işlemini, geminin tamamen kayalıklara oturması nedeniyle Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi tarafından yapılamayacağını söyledi.

Canaltay, Türkiye’den uzman ekibin gelerek, geminin durumunu incelediklerini ve yaptıkları keşiflerde çevreye zarar vermeden profesyonel şekilde yapılacak kurtarma işleminin en az 350 bin dolar maliyeti olacağını belirlediklerini kaydetti.

Geminin değerinin günümüzdeki haliyle 100 bin dolar civarında olduğunu ifade eden Canaltay, bir süredir geminin sahiplerine de ulaşamadıklarını söyledi.

Canaltay, tüm bu gelişmeleri bakanlığa bildirdiklerini dile getirdi. Geminin sahiplerinin gemiyi bırakıp gitmeleri halinde, geminin enkaz ilan edilmesi gerektiğini belirten Canaltay, geminin enkaz ilan edilmesinin ardından olduğu yerde çevreyi kirletmeden gerekli önlemler alınarak parçalanabileceğini ifade etti.

Canaltay, geminin şu anda herhangi bir kirlilik oluşturmadığını, her açıdan gerekli tüm önlemlerin alındığını dile getirdi. Canaltay, geminin akıbetinin ilerleyen günlerde netleşeceğini söyledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.