1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 'KARAYILAN ÇEKİLME TARİHİNİ AÇIKLADI'
'KARAYILAN ÇEKİLME TARİHİNİ AÇIKLADI'

'KARAYILAN ÇEKİLME TARİHİNİ AÇIKLADI'

PKK'nın Kandil sorumlusu Murat Karayılan, PKK üyelerinin sınırdışına 8 Mayıs'tan itibaren çekilmeye başlayacağını açıkladı.

A+A-

İmralı’da bulunan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yaptığı “sınırdışına çekilin” çağrısının ardından PKK’lıların çekileceği tarih Kandil'den gelen açıklamayla netleşti.

Kalabalık gazeteci topluluğuna konuşan Murat Karayılan, PKK üyelerinin Türkiye sınırları dışına 8 Mayıs'tan itibaren çıkmaya başlayacağını açıkladı.

Konuşmasında çözüm sürecinde İmralı’yla yapılan görüşmelere dikkat çeken Karayılan, Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yaptığı açıklamayla yeni bir sürecin başladığını ifade etti.

Çekilmeyi en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirten Karayılan, PKK'nın hiçbir çatışmaya girmeden her zaman kullandığı güzergahlardan disiplin ve gizlilik içinde çekileceğini duyurdu.

‘SALDIRI OLURSA ÇEKİLME DURUR’
Karayılan, herhangi bir saldırı yaşanması durumunda çekilmeyi durduracaklarını da vurguladı.

Sürecin 6 aşamalı şekilde devam edeceğini kaydeden Karayılan, bu süreçte, Kuzey Irak'a çekileceklerini ve Kürdistan yönetiminden bu dönemde anlayış beklediklerini de dile getirdi.

Bu süreçte bağımsız heyetlerin çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekleyen PKK lideri, bu maddeleri sıralarken Türk Silahlı Kuvvetleri'nden gelecek bir saldırı durumunda çatışmazlık halinin sona ereceğini birkaç kez vurguladı.

Karayılan süreci baltalayabilecek girişimlerin engellenmesi için her iki tarafın da hatalıları tespit edip üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

İLK AŞAMA ÇEKİLME SON AŞAMA SİLAH BIRAKMA
Karayılan, çekilmenin gerçekleşmesiyle birlikte birinci aşamanın sona ereceğini ve ikinci aşamada yasal düzenlemelerin hayata geçmesini bekleyeceklerini söyledi.

Normalleşme olarak tanımladığı üçüncü aşamayla birlikte çözüm sürecinin sona geleceğini dile getiren PKK lideri, bu noktadan sonra silahların bırakılacağını kaydetti.


Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götüren heyette yer alan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çekilmenin 25 Nisan’da başlayacağını söylemişti.

Bu gelişme üzerine, basın mensupları, PKK’lıların çekilmesine yönelik açıklamanın yapılacağı Kandil’e akın etti.

Reuters, AFP, El Cezire ve BBC gibi yabancı kuruluşların yanı sıra Türkiye'den Anadolu Ajansı’nın da bulunduğu 100'e yakın yerli ve yabancı gazeteci, açıklama için Erbil’den karayoluyla Kandil’e doğru hareket etti.

"Kandil Belediyesi" denilen yerde bir süre bekletilen gazeteciler, PKK'lılar tarafından basın toplantısının düzenleneceği yere götürüldü. Saatlerce süren bekleyişin ardından Kandil eteklerinde açıklama yapıldı.

Öte yandan, PKK mensupları, canlı yayın araçlarının bölgeye girişine izin vermedi. Bunun üzerine araçlar geri döndü. Açıklamanın yapılacağı yere cep telefonları da alınmadı.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.