1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARMA KÖYDE GERGİNLİK
KARMA KÖYDE GERGİNLİK

KARMA KÖYDE GERGİNLİK

Pile’deki ilkokulun yanında bulunan park alanını düzenlemek isteyen Türk velilere, Barış Gücü askerlerinin engel olduğu iddia edildi

A+A-

Kıbrıslı Türklerle Rumların birlikte yaşadığı Pile köyünde dün gergin saatler yaşandı. Pile İlkokulu Okul Aile Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteği ile okulun yan tarafında bulunan ve park yeri olarak kullanılan araziyi tadilat etmek için çalışma başlattı. Ancak Birleşmiş Milletler askerleri, Rum hükümetinin baskıları ile çalışmalara müdahale etti.  

Olaya tepki gösteren okul aile birliği ve Pile halkı konu arazi önüne giderek Birleşmiş Milletler askerlerine tepki gösterdi.

Pile İnsiyatifi üyelerinden Ahmet Ormancı, okul aile birliğinin, okulun yanında bulunan araziyi park yeri yapmak istediğini, buna Milli Eğitim Bakanlığı’nın da onay verdiğini, ancak Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin gelerek tadilatı engellediğini söyledi. Ormancı, Barış Gücü askerlerinin kendilerine “Rum hükümetini direktifleri sonucu burdayız” dediklerini iddia etti.

Cevdet Dilekkaya: Bizi engelliyorlar

Pile İlkokulu sorumlu öğretmeni Cevdet Dilekkaya ise 8 yıldır  Pile’de görev yaptığını, ilkkez okul avlusu dışında bir şeyin yapılmak istendiğini, ancak olayın büyütülerek bunun engellendiğini söyledi. Dilekkaya, Rumların köy içerisinde istediği her şeyi rahatça yapabildiğini ancak kendilerinin engellendiğini aktardı.

Polat Ermetal: Arazi iki toplumun kullanımına verildi

Pile İlkokulu Okul Aile Birliği başkanı Polat Ermetal ise bu arazinin 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından iki toplumun kullanımına verildiğini, ancak Rum İçişleri Bakanlığı tarafından bu arazinin Türklerin onayı alınmadan, Güney Kıbrıs Spor Federasyonuna devredildiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile Çevre ve Doğal Kaynaklar bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’in okulu ziyareti sırasında eksikliklerin aktarıldığını Söyleyen Ermetal, bunun üzerine bakanlığın malzeme yardımı yaptığını dile getirdi.

Park yerinin yapımının işçiliğini de Beyarmudu Belediyesi’nin üstlendiğini belirten Ermetal, geçtiğimiz Pazartesi günü çalışmalara başlandığını, ancak 3 gün boyunca Barış Gücü askerlerinin kendilerini sürekli olarak rahatsız ettiğini, müdahalede bulunmadıklarını ancak, çalışmaları durdurmalarını istediklerini aktardı.

Birleşmiş Milletler binasında toplantı yapıldı

Pile’de bulunan Birleşmiş Milletler binasında Türk ve Rum Muhtarlar ile Okul Aile Birliğinin dün toplantı yaptığını aktaran Ermetal, kendilerine konu arazinin 2 toplumun ortak işçiliği ile ortak kullanımına açılması yönünde bir öneri yapıldığını ve bu öneriyi değerlendirdiklerini söyledi. Ermetal, şimdilik çalışmaları tatsızlık olmaması bakımından geçici bir süre durdurduklarını sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.