1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARPAZ AÇIKLARINDA YAKAYI ELE VERDİ!
KARPAZ AÇIKLARINDA YAKAYI ELE VERDİ!

KARPAZ AÇIKLARINDA YAKAYI ELE VERDİ!

İmdat batıyoruz;

A+A-

Savaştan kaçarak ‘Avrupa’ya sığınmak isteyen Suriyelileri, para karşılığında Güney Kıbrıs’a kaçırma faaliyeti yürüten çetenin bir elemanı ele geçirildi.

Aralarında bir buçuk aylık bir bebeğin ve doğum sancısı başlayan hamile bir kadının bulunduğu toplam 14 kişiyi tekne ile Kıbrıs’a getiren Habib Ayar, Karpaz açıklarında yakıtı bitince Sahil Güvenlik’ten acil yardım istemek zorunda kaldı. Balıkçı teknesinin kaptanı Habib “imdaaat batıyoruz” sinyali verince sahil güvenlik botları harekete geçti. Dipkarpaz’ın 11.3 deniz mili açığında Habib’in teknesinde altısı çocuk 4 ü kadın olmak üzere 14 mülteci  kurtarıldı. Dipkarpaz Polisi teknenin kaptanı Habib Ayar’ı tutuklayaralak dün Gazimağusa Kaza Mahkemesine çıkarırken, mültecilerin sınırdışı edilmesi için işlemlere başlandı.

Üç kişi aranıyor

Mahkemeye olayı aktaran Dipkarpaz Polis Karakolunda görevli polis memuru Caner Demir, zanlı Habib Ayar’ın 16 Şubat Pazar günü saat 14.30’da Dipkarpaz’ın 11.3 deniz mili açıklarında 4’ü erkek 4’ü kadın 6’sı çocuk olmak üzere 14 Suriye uyruklu mülteciyi KKTC’ye tekne ile sokmaya çalışırken Sahil Güvenlik Komutanlığı botları tarafından tespit edilip tutuklandığını söyledi. Zanlının verdiği gönüllü ifadesinde suçunu kabul ettiğini söyleyen Demir, yine zanlıdan elde edilen bilgi çerçevesinde, mültecileri karada bekleyen 3 şahsın daha bulunduğunu ve söz konusu şahısları isim bazında belirlediklerini söyledi. Demir, 3 şahısın ada çapında arandığını aktardı.

Savcının sorusu üzerine Demir, teknede bulunan 14 mültecinin akibeti hakkında polis müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı’nın temas halinde olduğunu ve bu bağlamda 14 mültecinin ihraç edileceğini söyledi.

Pişman oldu

Soruşturmanın yeni başladığına dikkat çeken Demir, bu kapsamında aranan 3 şahsın daha olduğunu belirtti. Demir, alınacak olan ifadelerin bulunduğunu ve zanlıdan alınan ifadenin teyidinin yapılacağını söyleyerek soruşturmanın selameti açısından 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Yargıç Ayşen Toroslu’ nun sorusu üzerine Caner Demir,  teknenin Dipkarpaz açıklarında iken yakıtının bittiğini ve zanlının sahil güvenliğe ulaştığını söyledi. Bunun üzerine  sahil güvenlik botlarının tekneye ulaştığında KKTC karasuları olarak kabul edilen 12 deniz mili içerisinde olduğunun tespit edildiğini aktardı.

Mahkemede söz alan Zanlı Habib Ayar,  çok pişman olduğunu belirterek, suçunu kabul edip polise her türlü yardımda bulunduğunu söyledi.

   Huzurundaki şahadet ve zanlının beyanını değerlendiren Yargıç Ayşen Toroslu, zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

PGM’ye GKK  teslim etti

Öte yandan, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK), yapılan açıklamada, KKTC’ye yasa dışı girmeye çalışan 14 Suriye vatandaşı ve tekne kaptanının tespit edilerek, Polis Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim edildiği belirtildi.

GKK Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, KKTC’ye onaylanmamış liman dışından giriş yapmak isteyen “Yellow Lady” isimli tekne, önceki gün Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botlar tarafından Dipkarpaz’ın 11.5 deniz mili kuzeyinde yakalandı.

Teknede bulunan 14 Suriye vatandaşı ile tekne kaptanı, Yenierenköy Limanı’nda Polis Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim edilerek, gerekli işlemler başlatıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.