1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARPAZ'DA 38 KÖY VE OTELLER SUSUZ KALDI!
KARPAZ'DA 38 KÖY VE OTELLER SUSUZ KALDI!

KARPAZ'DA 38 KÖY VE OTELLER SUSUZ KALDI!

Hükümetin 23 aydan beri ödeme yapmamasını gerekçe gösteren İsrailli şirket, arıtma tesisindeki arızayı gidermedi, Karpaz’da 38 köy ve oteller susuz kaldı.

A+A-

Karpaz bölgesindeki 38 köye ve otellere su temin eden Tahal Arıtma Tesisi’nde 15 gün önce meydana gelen arıza, şirketin hükümetten alacağını tahsil edememesi nedeniyle tamir edilmedi. Hükümetin 23 aydır borcunu ödememesi nedeniyle İsrail’deki şirket yetkililerinin arızayı tamir edecek ekibi KKTC’ye göndermediği belirtildi.

Bölgedeki su ihtiyacını belediyeler tankerlerle gidermeye çalışıyor ancak bu çaba yeterli gelmiyor.

Yaz mevsimi daha gelmeden susuz kalan vatandaşlar, “Susuzluk çekilmez bir hal aldı” diyerek, yetkililerin bir an önce gerekli adımları atmasını istedi.

Bafra’daki arıtma tesisinden su alan bölgedeki birçok köy ve otel, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. Bölge belediye başkanları ve vatandaşlar bu duruma isyan ederken, hükümeti sorunu çözmeye çağırdı.

Tahal Group Arıtma Tesisi Müdürü Ramadan Görgülü, tesisteki arızanın giderilmesi için İsrail’den gelmesi gereken ekibin, hükümetin ilgili şirkete olan borcundan dolayı gelmediğini belirterek, “Vatandaş susuz, ben huzursuzum” dedi.

Yapacak bir şeyinin olmadığını söyleyen Görgülü, vatandaşın susuz kalmasına neden olan şeyin, tesiste meydana gelen arızanın ilgili şirketin ekibini gönderip tamir ettirmemesinden kaynaklandığını, bunun sebebinin ise hükümetin 23 aydır şirkete su parasını ödememesi olduğunu belirtti.

Arızanın 15 gün önce elektrik kesintisi nedeniyle olduğunu kaydeden Görgülü, “İlgili şirket gelip bunu tamir etmedi. Çünkü hükümet 23 aydan beridir şirkete ödeme yapmadı. Şirket, hükümete gerekli yazılı talebini aylar önce de verdi, hatta konu mahkemeye taşındı. Ancak hükümetin ödeme yapmamasından dolayı şu anda tesiste su üretimi yapılamıyor” diye konuştu.

Çare bulamıyorlar. İskele Belediyesi Müdür Vekili Tahir Musalar, arıtma tesisinin elektronik kartının yandığını ve ilgili şirketin tadilat yapmasını beklediklerini söyleyerek, bölgenin 10-15 gündür susuz olduğunu belirtti.

Bölgedeki belirli yerlerden çıkan suları 3-4 günde bir vatandaşlara verdiklerini anlatan Musalar, ancak Boğaztepe ve Bahçeler bölgesinin bir kısmının Bafra’daki arıtma tesisinden su aldıkları için onlara ‘idareli kullanın’ çağrısı yaptıklarını, sorunun uzun sürmesi halinde oralara da tankerle su taşıyacaklarını ifade etti.

Mehmetçik Belediye Başkanı Beyazit Adalıler, bölgedeki 38 köy ve otellerin susuz kalmasının nedeninin hükümet ile Tahal Group Arıtma Tesisi arasındaki meseleden kaynaklandığını belirterek, “Hükümetin çıkıp bu halka bir açıklama yapması gerek. Bana izin versinler kuyu kazayım. Ben kendi köylerimdeki su sıkıntısını gideririm ve belde halkım da susuz kalmaz” dedi.

Ne dediler?

Selim Çetil (Bafra Muhtarı):

“Bir buçuk haftadır köyde su yok. Köylü susuz kaldı. Vatandaşlar tankerlerle su taşıyor, kuyulardan su ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Kuyulardan aldıkları sular klorsuz, sağlık açısından tehlikeli. Suyun gelmemesinin sebebinin hükümetin Tahal Arıtma Tesisi’ne borcunu ödememesi ve şirketteki arıza olduğu söyleniyor. Bafra’da bulunan turistik tesisler de susuz ve tankerlerle su ihtiyaçlarını gideriyor. Olan halka oluyor, vatandaş susuzluktan perişan olmuş. İşimiz Allah’a kaldı bu duruma göre.”

Özgül Özgüç: (Boğaztepe Muhtarı):

“Susuzluktan başta olmak üzere ben ve tüm halk şikayetçi. Susuzluktan dolayı yolda yürüyemez oldum. Vatandaş haklı olarak nedenini soruyor. İskele Belediyesi’ni aradım ve bana arıtmada arıza olduğunu söylediler. Yetkililerin İsrail’e gidip parça alacağını söylediler. Vatandaş buna inanmıyor, arıtmanın suyu kestiğini söylüyor.”

Ferhat Demir (Vatandaş):

“Bir buçuk haftadır su yok. Mehmetçik Belediyesi’nde su tankeri olmadığı için köylere su takviyesi yapamıyor. Köylü susuz kaldı. Söylentiye göre bir ay su gelmeyecek. Arıtma tesisinde bilgisayarlar yanmış. İsrail’den mühendisler gelip arızayı giderecek deniyor. Kuyu sularıyla susuzluğu gidermeye çalışıyoruz.”

Yunis Bolat (Vatandaş):

“Suyumuz bir buçuk haftadır yok. Hanımlar çamaşırları yıkayamıyor. Genelde her evde kuyu yok, su bulmakta vatandaş zorlanıyor. Su ihtiyacını giderebilmek için tanker bulup su ihtiyacımızı kuyulardan gideriyoruz ancak bu su ne kadar sağlıklı onu da bilmiyoruz.”

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.