1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARPAZ’IN SORUNU ÇEVRE KİRLİLİĞİ
KARPAZ’IN SORUNU ÇEVRE KİRLİLİĞİ

KARPAZ’IN SORUNU ÇEVRE KİRLİLİĞİ

KARPAZ’IN SORUNU ÇEVRE KİRLİLİĞİ

A+A-

Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı, restorasyon nedeniyle kapalı olmasına rağmen turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle hafta sonları, turistler bölgeyi yoğun olarak ziyaret ediyor ancak çevre kirliliği, turistlere karşı Kıbrıslı Türkleri utandıracak boyutta.

Her gün çok sayıda turisti ağırlayan Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı’nın etrafı, çöpten geçilmiyor. Temizlenmeyen çöpler, bölgenin güzelliğine gölge düşürüyor.

Turistler, manastır kapalı olması rağmen bölgede hoşça vakit geçirirken, manastırın hemen yanına bırakılan çöpleri şaşkınlıkla izledi.

Pet şişe, cam şişe, karton kutu ve çeşitli plastik atıklarının bırakıldığı bölgeyi üzgün ve hayret dolu gözlerle izleyen turistler, böylesi kutsal sayılan ve turistik önemi olan yerlerin çöp yığınlarıyla dolu olmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Alışveriş yapıp, bolca fotoğraf çektiler

Hafta sonu dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistler, manastırın karşısında bulunan esnaftan alış veriş yaptı.

Turistler özellikle kutsal saydıkları Apostolos Andreas Manastırı’nın çeşmesinden su içti ve yüzlerini yıkadı. Aralarında Kıbrıslı Rumların da bulunduğu grup, şifalı olduğuna inanılan sudan yanlarında getirdikleri şişelerini de doldurarak yakınlarına götürdü.

Havanın rüzgârlı olması nedeniyle kayalara vuran dev dalgaları da uzun süre izleyen turistler, hem kutsal sayılan çeşmenin önünde hem de kayalara vuran dev dalgaların karşısında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Turistler birbirinden sevimli ve insancıl Karpaz eşeklerini yanlarında getirdikleri yiyeceklerle beslerlerken, eşekleri de fotoğraflamadan geçmediler.

Apostolos Andreas Manastırı’nın yanında konuşlanan esnaf, manastırın kapalı olmasına rağmen turistlerin gösterdiği ilgiden memnun kaldıklarını dile getirdi. Havaların halen fazla soğuk olmaması nedeniyle turistlerin kapalı olan manastırı ziyarete geldiklerini belirten esnaf, özellikle yaz aylarında soğuk kış aylarına göre işlerinin daha iyi olduğunu söyledi.

 Manastırın hikâyesi

Hıristiyan inancına göre Hazreti İsa’nın havarilerinden Andreas’ın deniz yolu ile Kutsal Topraklara ve Kudüs’e doğru gittiği sırada gemide su sıkıntısı yaşanması üzerine Andreas’ın bugün manastırın olduğu bölgeden bastonuyla su fışkırttığına ve su ihtiyacının giderildiğine inanılıyor.

Bir takım Müslümanlar tarafından da manastırın Hıristiyan azizinin değil de, İslam ermişinin yeri olduğu inancı bulunuyor.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.