1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KASA BOŞ
KASA BOŞ

KASA BOŞ

Çiftçiler “iflas ettik, beş parasız kaldık” diyerek tazminat isterken Başbakan ‘sabır’ diledi

A+A-

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin, 71 milyon TL dolayında kuraklık tazminatı beklentisi, hükümetten olumlu karşılık görmedi. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, tazminatlar için Tarım Sigorta Fonu’nu işaret ederken, bunun üzerine çıkmak için çalıştıklarını söyledi.

Bir maliyeci ise “hükümetten olmayan şeyler isteniyor. Devletin kasasında değil 71 milyon TL, bir milyon bile yoktur. Hatta bütçe açıklarında artış vardır” dedi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise, Tarım Sigorta Fonu’ndan çekilebilecek miktarın yaklaşık 20 milyon TL olduğunu ve bunun  yetersiz kaldığını söyledi. Kelle, geriye kalan yaklaşık 51 milyon TL’nin hükümet tarafından karşılanması gerektiğini belirtirken, küçükbaş hayvan üreticileri için de 30 milyon TL tutarında yem katkısı talep ettiklerini ifade etti.

Kelle, ayrıca büyükbaş hayvan üreticileri için de yem katkısı beklediklerini kaydetti.

Tüm kesimler sabırlı olmalı

Başbakan Yorgancıoğlu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin,  tazminat ve eylem  uyarısını değerlendirdi. Yorgancıoğlu ülkede iki yıl üst üste kuraklık yaşandığını; yasalara göre Tarım Sigorta Fonu’nun kuraklık tazminatlarını ödediğini, fonun kaynaklarının belli olduğunu söyledi.

“Hükümet olarak bunun üzerine çıkmak, daha iyi koşullar yaratmak adına bir çaba ortaya koyuyoruz” diyen Yorgancıoğlu, yaratacakları imkanların ne kadar olacağının şimdiden bilinmediğini kaydetti.

Bütçe dışı ve tahmin dışı bir olay yaşandığını belirten Yorgancıoğlu, bu nedenle bütün kesimlerin sabırlı olmasını diledi.

Yorgancıoğlu, “Her konu eylemle çözülecek diye bir inanç doğru değildir” dedi.

 

Bıçak kemiğe dayandı

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüzeyin Kelle, geçtiğimiz yıl yaptıkları eylemde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kendilerine “biz üzerimize düşen görevi yapacağız” demesine rağmen aradan geçen 9.5 aylık sürede hiçbir sözün yerine getirilmediğini belirterek, “artık sabrımız bitti, bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Üreticilerin üretme gücünün kalmadığını bir türlü anlatamadıklarını belirten Kelle şöyle dedi:

“Sayın Başbakan bizden sabır istedi, ancak artık bizden sabır beklemesinler çünkü üretici artık bitmiştir, üretici artık bırakın para kazanmayı ailesinin karnını nasıl doyuracağının gaylesindedir. Bu sebeple de hükümet yetkililerine çözüm için tanıdığımız sürede konuyu çok iyi analiz etme tavsiyesinde bulunuyoruz. Hiç kimse de 16 Haziran’da aldığımız eylem kararından geri adım atmamızı beklemesin.”

Hazırlıklar başlıyor

Hüseyin Kelle, 16 Haziran tarihinde yapacakları eylemle ilgili olarak tüm bölgelerde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ve bilgi aktaracaklarını söyledi. Çiftçiler Birliği ilk olarak bu akşam saat 21.30’da Kumyalı Spor Kulübünde bir bilgilendirme toplantısı yapacak.

Başkan Kelle, bu toplantıyla birlikte eyleme katılacak araçları da buradan toplamaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.