1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KASABA POLİTİKACILIĞI”
“KASABA POLİTİKACILIĞI”

“KASABA POLİTİKACILIĞI”

Bir sonraki dönem seçilme kaygısıyla seçim sistemi...

A+A-

 

AYH Başkanı Kaya, milletvekillerinin bir sonraki dönem seçilme kaygısıyla seçim sisteminin değiştirilmesine karşı olduklarını savundu

Uluslararası arenada particiliğin önemli olmadığını söyleyen Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH) Başkanı Anıl Kaya, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dış kamuoyunun parti rozetine değil politik duruşuna göre ismin belirlenmesi yönünde tavsiyeleri olduğunu belirtti. Meclis’te bulunan bazı milletvekillerinin önümüzdeki dönem seçilme kaygısı taşıdıklarından dolayı seçim sisteminin değiştirilmesine karşı olduklarını anlatan Kaya, “İlk 6 ay içerisinde hükümetin önceliklerinde olacağını duyduğum zaman çok mutlu oldum.

Kasaba politikacılığına son verilmesi, umut tacirliği ile listeler hazırlanarak seçilirsem seni işe alacağım bana oyunu ver siyasetinin biteceğini düşünerek bir umut ışığı doğdu. Üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen konuyla ilgili gündem yok. Her türlü şey konuşuluyor ancak seçim sistemi konuşulmuyor” dedi.

“KATILIMCI DEMOKRATİK ANLAYIŞ”
ADA TV’de Sefa Karahasan ve Mert Özdeş’in sunduğu Analiz Programı’na katılan AYH Başkanı Anıl Kaya’nın sözlerinden öne çıkan çarpıcı detaylar şu şekilde; “Kıbrıs meselesi gibi paslanmış konularda belli alt yapı ve bilgi birikimine sahip olmak gerekiyor. Bizler 2008’den bugüne kadar gerek yurtdışı gerek bizi ziyaret eden kişilerle diyalogumuzu hiç koparmadık. Sürekli iletişimlerimiz sürüyor.

Dünyada yapılanları takip ediyoruz. Dünyada özellikle ileri demokrasilerde sadece seçilmişlerin karar alma süreçlerinde değil daha çok katılımcı demokratik anlayışla kendi geleceklerini şekillendirirken aydınların sesi olmak üzere ortak akıl yaratarak en idealini bulmak yönünde çalışmalar mevcuttur. KKTC’den özellikle uluslararası alanda bir görüşme ya da toplantıya katılındığı zaman kesinlikle siyasi partiden uzaktır durum.

“ÜRETİM VE PAYLAŞIM FARKI”
“Seçimlerle ilgili yabancı diplomatların değerlendirmesi oldu. Orada da dünyanın umurunda değil hangi partiden çıktığı şeklinde yorumlar yapıldı. KKTC’de maalesef particilik birilerinin ekmek teknesi noktasına dönüştü. Bir şey getirmeyen konular üzerinden insanlar kamplaştırıldı birbirine küstürüldü. Siyasilerin çok kolay oy alacağı alt yapılar hazırlandı. Her köyde delegeler vardır, belli noktalarda o delegeler fikir ayrılıkları içerisindedir. Bu fikir ayrılıkları sürdüğü sürece siyasiler bir yalanla yıllar yılı sürdürebilmeyi başarabilmişlerdir. Bugün niye o partide olduklarını bilmeyen, izah edemeyen insanlarla dolu particilik. Üretim ve paylaşım üzerine bir fark görebiliyor muyuz? Partilerin iktidar geldiği andan itibaren fark hissedilebiliyor mu o çok önemlidir. “

“KOLAYCILIK VE OLDU BİTTİ”
“Siyaseti değiştirmek isteyen arkadaşlar vardır lakin bu arkadaşlar çarpık yapı içerisinde de müthiş sıkıntılarla karşı karşıyadır. Kolaycılık ve oldu bitti ile seçimlere gidiliyor. Seçimlerde kimi seçtiğimizi de bilmiyoruz. Halkın onay vererek seçilen milletvekilleri var. O milletvekillerinin siyasi duruşunu değerlendirdiğinizde bakıyorsunuz ideolojik durumu net değil. Ekonomiye bakış açısı net değil.

Çevreci mi, liberal mi, milliyetçi mi, Kıbrıs konusunda ne düşünür belli değil. 5 yıl Meclis kürsüsüne çıkıp hiçbir katma değer sağlamaz ancak bizim her zaman eleştirdiğimiz kasaba politikası dediğimiz düğün dernek gezer, cenazelere katılır, hoş beş eder insanlarla, bir sonraki dönem yine seçilir. “

“SEÇİM SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ”
“Seçim sisteminin değiştirilmesi konusu erken seçime gitmeden pek çok sivil toplum ve medya tarafından desteklenmiştir. Özellikle ülkenin entelektüel kesimi, siyasette halk denetimini daha geniş tabana yayarak, günün sonunda halka söyleyecek sözü olan insanların meclise gitmesi yönünde sistemin değiştirilmesi yönünde ortak akılları oluşmuştur. Bunu gören siyasal partiler pek çok konuda olduğu gibi seçim sisteminin değiştirilmesini parti programlarına aldılar. Hükümet programına da girdi.

İlk 6 ay içerisinde hükümetin önceliklerinde olacağını duyduğum zaman çok mutlu oldum. Kasaba politikacılığına son verilmesi, umut tacirliği ile listeler hazırlanarak seçilirsem seni işe alacağım bana oyunu ver siyasetinin biteceğini düşünerek bir umut ışığı doğdu. Üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen konuyla ilgili gündem yok. Her türlü şey konuşuluyor ancak seçim sistemi konuşulmuyor. Çünkü bazı arkadaşlar istemiyor. Bir sonraki dönem seçilemeyeceğini düşünen arkadaşlar, seçim sisteminin değişmesini istemiyor. “

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.