1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KASAPLAR HALKI KANDIRIYOR”
“KASAPLAR HALKI KANDIRIYOR”

“KASAPLAR HALKI KANDIRIYOR”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, kasapların hayvancıdan eti okka üzerinden alıp, kilo olarak satması nedeniyle tüketicinin hem mağdur edildiğini hem de eti pahalıya yediğini savundu.

A+A-

Özlem ÇİMENDAL

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, etin hayvancıdan okka üzerinden alınıp tüketiciye kilo olarak satılması nedeniyle  tüketicinin mağdur olduğunu söyledi. Mustafa Naimoğulları Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Dairesi’ne okka biriminin yasaklanması için başvuruda bulunduklarını da açıkladı.

Okka-kilo farkından asıl etkilenenin tüketici olduğunun altını çizen Naimoğulları, kasapların halkı kandırdığını söyledi. Naimoğulları, kasapların üreticiden okka üzerinden 15 TL’ye aldığı bir kuzuyu maksimum 35 TL’ye satması gerekirken, kilo olarak 19 TL’ye almış gibi lanse ederek 45 TL’ye sattığını ifade etti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kasapların hayvancıdan eti okka üzerinden alıp, kilo olarak satmasından dolayı oluşan fiyat farkının mağdurunun tüketici ve vatandaşlar olduğunu söyledi.

 Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Dairesi’ne okka biriminin yasaklanması için başvuruda bulunduklarını da dile getiren Naimoğulları, kasapların, üreticiden kilosunu 15 TL’ye aldığı bir kuzuyu maksimum 35 TL’ye satması gerekirken, kilo hesabı 19 TL’ye almış gibi göstererek 45 TL’ye sattığını söyledi ve bu duruma acil önlem alınması çağrısında bulundu.

“Okka birimiyle alınıp, kilo ile satılıyor”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, etin okka alınıp tüketiciye kilo hesabı satılması nedeniyle dolayı tüketicinin mağdur olduğunu söyledi.

“Aradaki fiyat farkı halkı mağdur ediyor”

Üreticinin kasaplara eti okka ile sattığını ancak kasapların tüketiciye kilo ile sattığını yineleyen Naimoğulları, tüketicinin aradaki fiyat farkından dolayı mağdur olduğunu söyledi.

“Küçükbaş üreticileri bir araya gelmeli”

Büyükbaş hayvan satışlarında sorun olmadığını ancak küçükbaş hayvan satışlarının okka usulü yapılması nedeniyle ortaya bir mağduriyetin çıktığını dile getiren Naimoğulları, küçükbaş hayvan eti üreticilerinin bir araya gelip  okka ile satış yapmayı durdurmaları gerektiğini ifade etti.

“Halk eti pahalıya yiyor”

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na okka biriminin yasaklanması için yazı yazdıklarını da anlatan Naimoğulları, “Okka ve kilo farkında aslında hayvancı için çok bir şey değişmez asıl sıkıntı, tüketicidir. Tüketici eti daha pahalıya yemektedir” dedi.

“Ekonomi Bakanlığı’na yazı yazdık, kasaplar halkı kandırıyor”

Okka-kilo farkından asıl etkilenenin tüketici olduğunun altını çizen Naimoğulları, kasapların halkı kandırdığını kaydetti. Naimoğulları, “Kasap satarken tüketiciyi kandırıyor. Kasap okka alıp kilo sattığı için istediği fiyatı koyabiliyor. Buradaki sıkıntı hayvancının elbirliği ile okka satışını durdurmasıdır. Okkanın yasaklanması konusunda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Ticaret Dairesi’ne yazı yazdık” şeklinde konuştu.

“İsteyen istediği birimi kullanıyor”

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan eti satışlarında kilo ve okka birimlerinin kullanılmasının yasal olması nedeniyle isteyenin istediği birimi kullandığını söyleyen Naimoğulları, buna bir önlem alınması çağrısında bulundu. Aradaki fiyat farkı nedeniyle mağdur olanın halk olduğunu söyleyen Naimoğulları, hayvancıdan alınan okka fiyatı ile kasabın sattığı kilo fiyatı arasındaki farka vurgu yaptı.

“Okka birimi satışı yasaklanmalı”

Okka ile satışın bir şekilde yasaklanarak et satışlarındaki fiyat farkının halka olumsuz yansıyışının önlenmesi gerektiğini savunan Namoğulları, “Yasal olarak şu anda okka hesabı kullanılmaktadır. Bunun Ekonomi Bakanlığı tarafından önlenerek bir yasal düzenleme getirilmesi gerekir” dedi.

“Bütün tartı işlemleri artık kilo olarak kullanılan kantarlarda yapılıyor”

Hayvan satışlarında bütün tartım işlemelerinin kantarlarda kilo üzerinden yapıldığını ifade eden Naimoğulları, “Bütün tartı işlemleri artık kilo olarak kullanılan kantarlarda yapılıyor” dedi.

“Sıkıntı kasaplarda”

Hayvancının okka birimi et satışlarında bir mağduriyet yaşamadığını asıl mağduriyet yaşayanın vatandaş olduğunu ifade eden Naimoğulları, “Asıl sıkıntı kasaplardadır” diye konuştu.

“19 TL’ye almış gibi lanse ederek 45 TL’ye satıyorlar”

Kasapların, üreticiden okka hesabı 15 TL’ye aldığı bir kuzuyu maksimum 35 TL’ye satması gerekirken, kilo hesabı 19 TL’ye aldığını söyleyerek 45 TL’ye sattığını kaydetti.

“Ya okka alınıp okka, ya da kilo alınıp kilo satılmalı”

Kasapların eti okka ile alıp kilo ile satmasının yanlış olduğunu dile getiren Naimoğulları, “Ya okka birimiyle alınıp yine okka birimiyle satılmalı ya da kilo ile alınıp kilo ile satılmalı” ifadelerini kullandı. Okka ile alınıp, kilo ile satılmasının ortaya çıkardığı farkın halkı mağdur ettiğini vurgulayarak, okka biriminin acilen yasaklanması gerektiğini kaydetti.

“Küçükbaş hayvan üreticileri kararlı davranarak kiloyla satmalı”

Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu konuda daha kararlı davranarak dik durması gerekliliği üzerinde duran Naimoğulları, “Küçükbaş hayvan yetiştiricileri bu konuda kararlı davranarak kesinlikle okka satışı yapmamalı. Okka satışı hayvancıyı çok etkilemese de asıl mağduriyeti tüketici, vatandaş yaşamaktadır. Bunu ortadan kaldırmanın da tek yolu hükümetin okka birimiyle satış yapmayı yasaklamasıdır. Tüketiciye yansıyan fiyat farkı ortadan kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.