1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KASIM SONUNDA TAMAM
KASIM SONUNDA TAMAM

KASIM SONUNDA TAMAM

Hava şartları da müsade ederse...

A+A-

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, hava şartlarının müsaade etmesi halinde Türkiye’de KKTC’ye su getirilmesi projesinin Kasım ayı sonunda tamamlanacağını söyledi.

Suyun ülke geneline yayılmasını sağlayacak olan boruların döşenmesine devam edildiğini belirten Bakırcı, suyu alacak olan ilk bölgenin Lefkoşa olacağını, en uzak nokta olan Dipkarpaz’a ise suyun 2015 sonunda ulaşacağını kaydetti.

Bakanlığından verilen bilgiye göre, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den su temin projesinin geldiği aşamayı BRT’ye anlattı.

Bakırcı, proje çerçevesinde hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki barajlar ile pompalama istasyonlarının bittiğini, Geçitköy’deki Barajın üst kısmına inşa edilen arıtma tesisinin ise yüzde 80’den fazlasının tamamlandığını belirtti.

Deniz geçişindeki çalışmaların hava koşullarına bağlı olarak sürdürüldüğüne işaret eden Bakan Bakırcı, hattın Kuzey Kıbrıs bölümünde 5 bin 200 metrelik borunun deniz tabanına yerleştirildiğini, Türkiye bölümünde ise yaklaşık 8 buçuk kilometrelik borunun döşendiğini kaydetti.

Hamit Bakırcı, “şu anda boruların testleri yapılıyor. Testlerin tamamlanmasının ardından askılı kesim boru montajına başlanacak. Buna başlandıktan sonra da deniz koşullarına bağlı olarak 75 işgünü içerisinde bitirilecek” dedi.

Askılı kesim boruların montajına başlanabilmesi için gerekli olan ağırlık bloklarının denize indirildiğini ve bunların şamandıralara bağlandığını belirten Bakırcı, “sadece her biri 500 metre olan boruların yerleştirilmesi kaldı” ifadelerini kullandı.

Projenin kara ayağındaki çalışmaları da anlatan Bakan Bakırcı, Devlet Su İşleri’nin Lefkoşa, Güzelyurt, Girne, Gazimağusa ve İskele’de olmak üzere 5 ayrı ana depo için ihaleye çıktığını, ana depoların bütün ülkeyi besleyeceğini söyledi.

Bakan Bakırcı, Lefkoşa’daki boru hattı döşeme çalışmalarının 1 ay içinde tamamlanacağını, Güzelyurt ve Girne’deki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, İskele’de ise çalışmalara 1 buçuk ay içinde başlanacağını belirtti.

Projenin, Kasım ayı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Bakırcı, “daha önce hedef olarak Eylül ayını göstermiştik. Ancak bu yılki hava şartları, özellikle deniz aşamasında aksamalara neden oldu. Hava koşullarının elvermesi halinde projenin Kasım ayı sonuna tamamlanmasını öngörüyoruz” dedi.

Suyun dağıtımının nasıl yapılacağı konusunda hükümetin 3 alternatif üzerinde çalıştığını ifade eden Bakırcı, “bunlardan biri mevcut durumun devamı. Bir diğeri dağıtımın tamamen yap-işlet-devret modeliyle özelleştirilmesi. 3’üncü alternatif ise yarı özel-yarı devlet model ile dağıtımın sağlanmasıdır” şeklinde konuştu. 

Türkiye’den gelecek olan suyun yarısı, yani 37.5 milyon metreküpünün tarımda kullanılacağını hatırlatan Bakan Hamit Bakırcı, Güzelyurt ve Mesarya’nın bir bölümünün tarım amaçlı suya kavuşacağını söyledi.

Bakırcı, suyun gelmesinin ardından tuzlanan Güzelyurt akiferinin kendini yenileyebilmesi için kullanılmayacağını da vurguladı.

Suyun tarım amaçlı olarak Mesarya’nın sadece belli bir bölümüne verileceğini ifade eden Bakırcı, “Su mesaryanın tamamı için yeterli değil. Türkiye’den gelen uzmanlar suyun hangi bölüme verileceği, hangi ürünün ekileceği ve bunun nasıl pazarlanacağı konusunda çalışmalar yaptı” dedi.

Hamit Bakırcı, özellikle bu yıl yaşanan kuraklığın ülkede suya olan ihtiyacı ve suyun önemini açık bir şekilde gösterdiğini belirterek, “mevcut kuyularımız bile kurudu. Türkiye’den su gelince her yer suya doyacak. Ama bu suyu tasarruflu kullanmayacağız anlamına da gelmemeli” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.