1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KASULİDİS’İN SÖZLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI
KASULİDİS’İN SÖZLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

KASULİDİS’İN SÖZLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

“Kıbrıs Cumhuriyeti” çerçevesinde oy kullanmalarını kolaylaştıracak bir yasa tasarısı

A+A-

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Kıbrıslı Türkleri Mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde “Kıbrıs Cumhuriyeti” çerçevesinde oy kullanmalarını kolaylaştıracak bir yasa tasarısı hazırladıkları ve Kıbrıslı Türklerin isterlerse iki milletvekili çıkarabilecekleri şeklindeki açıklamaları Güney Kıbrıs’ta tartışma başlattı.

Simerini gazetesi, bazı siyasi analistlerin konu hakkındaki görüşlerine yer verirken, DİSİ, DİKO, EDEK ve Vatandaşlar İttifakı Hareketi partilerinin konu hakkındaki görüşlerine yer verdi.

Gazete, bazı siyasi analistlerin yaptıkları açıklamalarda, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” AP’de altı milletvekili sayısı bulunduğunu ve bunların ikisinin Kıbrıslı Türklerce alınabileceğinin söylenmesinin “ulusal ayrımcılık” manasına geleceği iddiasında bulunduklarını yazdı.

Gazete ayrıca, Kıbrıs sorununa federal bir çözüm bulunsa dahi altı temsilcilikten ikisinin Kıbrıslı Türklere verilemeyeceğini, bunun AB tüzüğüne aykırı olduğunu öne sürdü.

Habere göre, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Kasulidis’in açıklamalarının makul olduğunu belirtirken Kıbrıs sorununun çözümü durumunda “nüfus oranına göre Kıbrıslı Türklerin bir yada iki koltuk hakkı bulunacağını” söyledi.

DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu da sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlarının tümünün seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu ve  Kasulidis’in açıklamalarının bu çerçevede yer aldığını işaret ederek hükümet tarafından hazırlanmakta olan yasa tasarısı hakkında ise bilgileri bulunmadığını vurguladı.

Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, Rum hükümetinin hazırladığı yasa konusunda bilgisi olmadığını ve bilgi talep edeceğini belirterek Rum meclisinin görüşünün, seçimler arifesinde seçimlere ilişkin yasa tasarılarının gündeme getirilmemesi yönünde olduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, “ulusal temele dayalı seçimlere izin vermeyen AB tüzüğünün ve Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının ihlalinden” bahsetti.

Lillikas, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından kuşku duydukları ve ayrı bir devlette ısrarcı oldukları bir durumda onları iki AP milletvekiliyle ödüllendirmenin siyasi açıdan da kabul edilemez olduğunu” öne sürdü.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.