1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KATLİAMLAR BİTMİYOR
KATLİAMLAR BİTMİYOR

KATLİAMLAR BİTMİYOR

Elektriğe gelen okkalı zammın ardından halk ısınmak için oduna yöneldi ve

A+A-

Elektriğe gelen okkalı zammın ardından halk ısınmak için oduna yöneldi ve ormanlardan izinsiz ağaç kesen kişiler arttı; Orman Dairesi yetkilileri, her hafta birçok kişiyi yakalıyor, ancak kesip kaçarak, bulunamayanlar da var

HARNUP VE ZEYTİNLERİ, ACIMADAN KESİYORLAR... Elektriğe gelen yüksek zam, vatandaşları odun sobası kullanmaya yöneltti. Bu durumdan yararlanıp, kazanç elde etmeye çalışan fırsatçılar ise ormanlara saldırıyor. Hemen her gün ağaçlar katlediliyor. Orman Dairesi, yasa dışı ağaç kesenlerin peşine düştü ancak birçok kişi de ağaçları kesip kaçıyor ve bulunamıyor. Çok sayıda harnup ve zeytin ağacı da fırsatçıların saldırısından nasibini alıyor. KIBRIS’a konuşan Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, araziler ve ormanlardan izinsiz olarak kesilen ağaçları satarak kazanç elde etmeye çalışan kişilerin peşine düştüklerini söyledi. Karzaoğlu, bu kişilerin yakalandığında yasa kapsamında cezalandırıldığını belirtti.

 

PARA VE HAPİSLİK CEZASI VAR... Budamanın dahi keyfi olamayacağına dikkat çelen Cemil Karzaoğlu, Orman Dairesi ve kaymakamlıklardan izin alarak ağaçların budandığını ve taşıma yapılabildiğini belirtti. Karzaoğlu, odun taşıma izninde verilen saatlere uyulmaması durumunun da cezaya tabi olunduğunu ifade etti. Karzaoğlu, bu suçu işleyen kişilerin Meyve Ağaçları Koruma Yasası (Fasıl 63) ve Orman Yasası (Fasıl 60)  kapsamında cezalandırıldığını belirtti. Ağaçların odununu izinsiz satan veya satışa çıkaran bir kişinin mahkumiyeti halinde asgari ücretin 10 katına kadar para cezası, bir yıla kadar hapis cezası veya her iki cezaya birden çarptırılabileceğini söyledi.

Elektriğe gelen yüksek zam, vatandaşları odun sobası kullanmaya yöneltti. Bu durumdan yararlanıp, kazanç elde etmeye çalışan fırsatçılar ise ormanlara saldırıyor. Hemen her gün ağaçlar katlediliyor. Orman Dairesi, yasa dışı ağaç kesenlerin peşine düştü ancak birçok kişi de ağaçları kesip kaçıyor ve bulunamıyor. Çok sayıda harnup ve zeytin ağacı da fırsatçıların saldırısından nasibi alıyor.

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, haftada en az dört veya beş kişiyi odun kaçakçılığı yaparken yakaladıklarını söyledi. Kesilen ağaçların daha çok harnup ve zeytin ağacı olduğunu belirten Karzaoğlu, kış aylarında bu tür suçların arttığına dikkat çekti.

Arazilerden ve ormanlardan ilgili makamdan izin almadan kesilen ağaçları satarak kazanç elde etmeye çalışan kişilerin yakalandığında yasa kapsamında cezalandırıldığını belirten Karzaoğlu, bu işlemlerin suç olduğunu ifade etti.

Karzaoğlu, Orman Dairesi ve Kaymakamlıklardan izin alarak ağaçların budandığını ve taşıma yapılabildiğini belirtti.

İzinsiz yapılan işlemlerin suç kapsamına girdiğini yineleyen Karzaoğlu, taşıma izninde verilen saatlere uyulmaması durumunun da cezaya tabi olduğunu ifade etti.

Karzaoğlu, bu suçu işleyen kişilerin Meyve Ağaçları Koruma Yasası altında Fasıl 63, Orman Yasası’nda Fasıl 60 kapsamında cezalandırıldığını belirtti.

 

“İzinsiz iş olmaz”

Cemil Karzaoğlu, Orman Yasası’nda (fasıl 60) hiçbir kimsesinin müdürden yazılı izin almadan, devlet sınırları dahilindeki herhangi bir araziden çam, servi, ardıç, kavak, çınar, meşe, okaliptüs ağacı kesemeyeceğinin, taşıyamayacağının, şeklini değiştiremeyeceğini ve bulunduramayacağının açıkça yazıldığını söyledi.

Devlet kontrolünde olmayan özel ormanlarla, özel arazilerden (çam, servi, çınar, meşe, ardıç, kavak, okaliptüs)

ağacı kesmek isteyenlerin, o ormanın veya arazinin bulunduğu muhtarlıktan mal sahibi oldukları veya mal sahibinin kesim iznini teşvik eden bir belgeyi müdüre ibraz etmedikçe kesim ve/veya taşıma izni verilemediğini anlatan Karzaoğlu,  yakacak odunun dairenin özel damgasıyla damgalanmadan, herhangi bir devlet ormanı özel orman veya özel araziden nakledilemeyeceğini vurguladı.

Karzaoğlu, müdürden yazılı izin almadan hiçbir kimsenin yurt dışına devletten başka bir ülkeye, orman ürünü veya mamulü ihraç edemediğini belirtti.

Müdürün izin vermeden önce ithalatçı ülkenin standartlarına, ihraç edilecek orman ürünü ve mamullerinin uygunluğunu kontrol ettiğini söyleyen Karzaoğlu, ihracat izni almak için müdüre dilekçeyle başvurma zorunluluğu olduğunu ifade etti.

 

Suç sayılıyor

Karzaoğlu, başvuru dilekçesinde orman ürünü veya mamulünün cinsi, miktarı, nereden temin edildiği, nereye hangi limandan ve hangi tarihte ihraç edileceğinin belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Karzaoğlu, hiçbir kimsenin bu tüzük hükümlerine aykırı olarak kesilen, alınan ve/veya taşınan orman ürününü bilerek tasarrufunda bulunduramayacağın ve satamayacağının altını çizdi.

Karzaoğlu, tüzük hükümlerine ve bu tüzüğü istinaden verilen izin şartlarına aykırı hareket edenlerin bir suç işlemiş olacağına işaret ederek mahkumiyetleri halinde bir yıla kadar hapis cezasına veya 200 TL’ye kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabileceğini belirtti.

 

Meyve ağaçları da kesilip, sökülemez

Meyve Ağaçlarını Koruma Yasası (fasıl 63) kapsamına da değinen Karzaoğlu, bir ilçe kaymakamından, tarım işleriyle görevli bakanlığın görüşü alınmak koşuluyla kesimine veya sökümüne özel olarak yetki veren ruhsat alınmadıkça, harnup, zeytin veya herhangi bir meyve ağacının kesilip, sökülemeyeceğini belirtti.

Böyle bir ruhsatı olmaksızın söz konusu ağaçları kesen veya söken bir kişinin suç işlemiş olacağını yineleyen Karzaoğlu, mahkumiyeti halinde asgari ücretin beş katına kadar para cezası, altı aya kadar hapis cezası veya her iki cezaya birden çarptırılabileceğini belirtti.

 

Asgari ücretin 10 katı ceza

Bir ilçe kaymakamından, tarım işleriyle görevli bakanlığın görüşü alınmak koşuluyla odunun satışına özel olarak yetki veren bir ruhsat alınmadıkça, harnup ağacı, zeytin ağacı veya herhangi bir meyve ağacının odununun da satılamayacağını veya satışa çıkarılamayacağını ifade eden Karzaoğlu, yasadaki ilgili maddeyi şöyle belirtti:

“Böyle bir ruhsatı olmaksızın söz konusu ağaçların odununu satan veya satışa çıkaran bir kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde asgari ücretin 10 katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir. Aynı zamanda odunların tümü müsadere edilir. Satış için herhangi bir yere taşınmakta olan odun, bir önceki madde anlamında satışa sunulmuş sayılır”.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.