1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAVGA ZANLILARI SERBEST
KAVGA ZANLILARI SERBEST

KAVGA ZANLILARI SERBEST

Kavga zanlıları serbest

A+A-

Lefke’de iki karşıt öğrenci grubu arasında çıkan kavgaya karıştıkları suçlamasıyla tutuklu yargılanmalarına karar verilen, 4 Kürt öğrenci ile 6 kişilik ülkücü grup, teminatla serbest kalmak için istinafa başvurdu
 
Emine UYSAL

Lefke Avrupa Üniversitesi’ndeki (LAÜ) bahar şenliklerinin son gecesinde çıkan taşlı-sopalı kavga sonrası tutuklu yargılanmalarına karar verilen 4 Kürt öğrenci ile ülkücü gruba mensup 6 kişi, teminatla serbest kalmak için istinafa başvurdu.

Dün istinafı görüşen Yargıtay Ceza Mahkemesi, 10 sanığın istinafını kabul ederek, teminatla serbest kalmalarına emir verdi.

29 Mayıs’ta meydana gelen kavga sonrasında “Ayaklanma”, “Kanunsuz topluluk kurma”, “Tecavüzkâr alet taşıma” ve “Kasti hasar” suçlamalarıyla mahkemeye çıkarılan, 15 kişiden 5’i teminatla serbest kalırken, ülkücü gruba mensup 6 kişi 20 günü aşmayan süreyle, Kürt gruba mensup 4 kişi ise 15 günü aşmamak şartıyla cezaevine gönderilmişti.

Sami Baran, Mehmet Fırat İnan, Selman Uyanık, Şeyhmuz Bozkurt, Ümit Güler isimli kişiler ise 100 bin TL kefalet senedi imzalamaları, haftada üç gün en yakın karakola ispatı vücut yaptırmaları ve yurt dışı yasağı şartıyla teminatla serbest kalmıştı.

Dünkü mahkemeyi kalabalık bir grup izledi

Dün, Yargıtay Ceza Mahkemesi’nde istinaf görüşülürken, olaylar çıkmaması için polis mahkemede geniş güvenlik önlemi aldı. Lefkoşa Mahkemesi’nde görüşülen davayı, her iki taraftan da çok sayıda kişi izledi.

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz da mahkemeye gelerek, sonucu bekledi. Mahkemenin, her iki taraftan tutuklu olan 10 kişiyi teminatla serbest bırakmasının ardından herhangi bir olay yaşanmadı.

10 zanlı ve yakınları kararı sevinçle karşıladı.

Davada taraflar hitaplarını yaptı

Mahkemede Savcı Yardımcısı Ergin Atıcı, avukatlar Doğa Zeki, Salih Murat Çağdaşer, Cemal Gündüz, Jale Dizdarlı ve Adnan Ulunay hazır bulundu. Her iki taraf da istinaf gerekçelerini kısa hitaplarla mahkemeye sundu.

Çağdaşer: Mahkeme cezaevine göndermekle hata yaptı

Abdulkadir Kızıltaş (E-29,Öğrenci) , Azer Danyıldız (E-26, Öğrenci), Adem Yurdigül (E-31, Master Öğrencisi), Hakan Titiz (E-30 İşletmeci), Hüseyin Arı (E-39) adına söz alan avukat Salih Çağdaşar, alt mahkemenin zanlıları cezaevine göndererek hata yaptığını savundu.

Çağdaşer, "Mahkeme, kabahat suçlarından tutuklanan zanlılar aleyhine tutuklu yargılanma kararı vermekle hata yaptı. Masumiyet karnesi ihlal edildi. Mahkeme zanlıların adil yargılanma hakkını ihlal etti. Mahkeme olayın infial yaratması nedeniyle zanlıların tutuklu yargılanmasına karar vererek hata yaptı" dedi.

Salih Çağdaşer, zanlıların aleyhine getirilen kanunsuz topluluk, ayaklanma ve kasti hasar suçlarının kabahat suçları olduğunu savundu.

Çağdaşer, "Mahkeme bir grubu 20 günü geçmemek şartıyla, diğer grubu 15 gün cezaevine, 5 kişiyi de teminatla serbest bırakmakla adil davranmadı. Haksız bir ayrım yapıldı" dedi.

Bunun üzerine Ahmet Kalkan, "Toplumun bu olaylardan rahatsız olduğu çok açıktır" dedi.

Zanlı Ekrem Özbahadır, avukatı Jale Dizdarlı, kişilerin özgürlük haklarına ve bazı kararlara atıfta bulunarak, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Savcı yardımcısı Ergin Atıcı, “Cezaevi talep etmedik ancak, mahkeme olayların yeniden tekerrür etmesi olasılığına bulgu yaptı” dedi.

Savcı, tüm zanlıların teminata bağlanmasını talep ettiğini de dile getirdi.

Ulunay: Teminatla serbest kalmalarını talep ederim

Veysel Ekinci, Doğan Yıldırım, Murat Algan, Ertan Özmen'in avukatı Adnan Ulunay, olaya ilişkin kamera görüntüsü ve kasti hasara uğratılan 19 aracın kimin tarafından zarara uğratıldığının tahkikatla netleştirilemediğini savundu.

Ulunay, alt mahkemenin zanlıların tutuklu yargılanması yönünde verdiği kararın hatalı olduğunu ileri sürerek, teminatla serbest kalmalarını talep etti.

Dava kararı aynı gün okundu   

Yargıtay Ceza Heyeti Başkanı Ahmet Kalkan, üye Gülden Çiftçioğlu ve üye Bertan Özerdağ’ın huzurunda görüşülen istinafın kararı aynı gün okundu.

Kararı açıklayan Başkan Ahmet Kalkan, iddia makamının zanlıların yargılanmaktan kaçacaklarına ilişkin bir şahadet sunmadığına ve mahkemenin de bu hususa bulgu yapmadığına işaret etti.

Kalkan, 10 zanlının yaptığı istinaf talebini kabul ederek, zanlıların yurtdışı çıkışını yasaklayarak, seyahat belgelerini polise teslim etmesi, birer kefilin 100’er bin TL’lik şahsi kefalet senedi imzalaması ve haftada üçer gün ispat-ı vücutta bulunmaları karşılığında tutuksuz yargılanmalarına emir verdi.

Başkan Ahmet Kalkan, zanlıların teminat şartlarını yerine getirememesi halinde 15 günü aşmayan süreyle Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu kalmalarına emir verdi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.