1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAYIP KAZILARI SIRASINDA ARABA BULUNDU!
KAYIP KAZILARI SIRASINDA ARABA BULUNDU!

KAYIP KAZILARI SIRASINDA ARABA BULUNDU!

KAYIP KAZILARI SIRASINDA ARABA BULUNDU!

A+A-

Kıbrıs’taki Kayıplar konusu en acılı hikayeleri de içinde barındırıyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla yürek burkan acı olaylara ışık tutuluyor.

1964’ten beri kayıp olan Şevket Kadir ve İbrahim Nidai’nin hikayeleri de onlardan biri.

“Şevket Kadir’in oğlu, futbol adamı ve BRT’de Spor programı yorumcularından olan Salahi Uçkan, tam 52 yıl önce 25 Aralık gecesi kaybettiği babasına ait somut bir parçaya ulaşacak olmanın nasıl bir duygu olduğunu:”Bunun tarifi imkansız” sözleriyle ifade ediyor.”

52 yıl boyunca bir hayalle bir umutla yaşadıklarını dile getiren Uçkan, babalarının yokluğunun acısının devam edeceğini ancak bir yandan da babalarına ulaşmanın sevinç ve huzurunu yaşadıklarını söyledi.

Uçkan yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “25 Aralık 1963 günü babam ve İbrahim Nidai araba ile Girne’ye gittiler…Gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra Lapta’ya dönerlerken Karaoğlanoğlu Acısu denilen bölgede Rum barikatında durduruldular. Öldürüldükten sonra da arabalarına konulup bu bölgedeki gaminilerden bir tanesine arabalarıyla birlikte atııyorlar ve üzerleri toprakla kapatılıyor. Bölge tanınmaz bir hale getiriliyor.Uzun yıllar sorduk ama hep farklı şeyler söylendi”

Babası Şevket Kadir kaybolduğunda kendisinin 3, kızkardeşi Özay Candemir’in 1 buçuk yaşında olduğunu annelerinin ilkokula başladığı güne kadar önce babalarının yurtdışında çalıştığını ve geri döneceğini daha sonra ise esir düştüğünü söylediğini belirten Uçkan, 1974’ten sonra ise , babalarının esir olmadığı gerçeğini kabullenmek zorunda kaldıklarını anlattı..

3-4 ay önce Kayıp Şahıslar Komitesinin 2 Rum görevlisi tarafından tespit edilen ve görüşülen bir şahsın babası ve İbrahim Nidai ile ilgili bilgi vermesi üzerine, komitenin çalışma başlattığını kaydeden Uçkan, uydudan yapılan harita ve yer tespit çalışmalarına müteakiben yapılan kazılarda araba parçalarına ulaşıldığını belirtti.

Şu ana kadar ortaya çıkan kalıntılardan ihbarın doğru yönde gittiği düşüncesine vardıklarını kaydeden Uçkan,aracın içinde kalıntıların çıkması halinde , DNA testi ile kesin sonuca ulaşacaklarını söyledi.

Babasıyla ilgili hiçbir hatırasının olmadığını, anımsadığı ilk şeyin annesinin gözyaşları ve beklentisi olduğunu söyleyen Uçkan , Kıbrıs Türkünün savaş nedeniyle büyük acılar çektiğini vurguladı, barışın önemini anlattı.

Uçkan, “Hangi toprak parçası , hangi petrol hangi doğal gaz hangi gelir kaynağı o çocukların acısını dindirebilir , ya da bunun bedeli olarak yerine konulabilir. Dünyaları bağışlasanız bana memleketin tamamını verseniz babamla geçireceğim 1 günden daha değerli olmayacaktır. Bu acıyı yaşayanların da benden farklı düşüneceğini sanmıyorum”diye konuştu.

Uçkan,savaşların cinayetler katliamlar ve acıları doğurduğunu da belirtti.

Kayıp İbrahim Nidai’nin oğlu Nidai İbrahim de, babasının kaybından sonra yaşadıklarını anlattı.

Babası kaybolduğunda kendisinin 5 ağabeyi Hasan’ın 7 ve kızkardeşi İmren’in 2 yaşında olduğunu söyleyen Nidai İbrahim , babasını hayal meyal hatırladığnı söyledi.

Babasının kaybolmasından sonra büyük acılar çektiklerini ve ailece İngiltereye göç ettiklerini belirten İbrahim, babasına ait kalıntılara ulaşmanın kendilerine bir teselli verdiğini kaydetti.

Yıllarca eşinden haber bekleyen annesi Pervin İbrahim’in , eşinin cenazesine ulaşılamaması nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını söyleyen İbrahim, şu an 80 yaşında olan annesinin de tüm aile bireylerinin de İbrahim Nidai’nin artık bir mezarının olduğunu görerek huzur bulacağını belirtti.

1963-64 ve 1974’deki çatışmalarda kaybolan ve kayıp olarak listelenen şahısların aranması çalışmaları kapsamında, kayıp olarak listelenen 2 bin 1 kişi bulunuyor.

Kazılarda 2014 sonu itibarıyla 948 kişiye ait kemik kalıntıları bulundu, bunların 573’ünün kimlik tespiti yapıldı ve yakınlarına teslim edildi. 

BRTK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.