1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAYIP KEMİKLERİNİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİĞİ İDDİASI
KAYIP KEMİKLERİNİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİĞİ İDDİASI

KAYIP KEMİKLERİNİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİĞİ İDDİASI

KAYIP KEMİKLERİNİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİĞİ İDDİASI

A+A-

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin “Sinde” (İnönü) köyünde yaptığı kazılarda, bazı kayıp kemiklerinin yerlerinin değiştirildiğinin saptandığı iddia edildi.

Alithia gazetesi, “Yeni Bir Dramla Karşı Karşıya” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Rum Milletvekili Kiriakos Hacıyannis’in konuya ilişkin bir sorusu üzerine Meclis’e bilgilendirme mektubu gönderdiğini belirtti.

Habere göre, mektupta, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kısa süre içerisinde İnönü köyünde bulunan kayıp kemikleriyle ilgili bilimsel araştırmalar yapacağını söyleyen Kasulidis, (söz konusu kemiklerin “Strongilos” (Turunçlu) köyü kayıplarına ait olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

İnönü’deki bulguların, Kayıp Şahıslar Komitesi programı için zor bir durum olduğunu savunan Kasulidis, kemiklerin kasıtlı olarak yerlerinin değiştirildiğini bir kez daha saptandığını iddia ederek bunun “işgal güçleri” tarafından organize edilip icra edildiğini öne sürdü.

Yerleri değiştirilmiş kemiklerin Komite uzmanlarının çalışmalarını zorlaştırdığını savunan Kasulidis, bir başka soruna daha değinerek, Turunçlu köyü kayıp yakınlarının tümünün genetik verilerini vermediğine işaret etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin İnönü’deki toplu mezardan yerleri değiştirilen kemiklerin bulunması için çalışmalarının sürdüğünü de iddia eden Kasulidis, Rum Hükümeti’ne göre yerleri değiştirilmiş kemikler konusunun kayıpların tüm kemikleri bulunana kadar kapanmadığını da belirtti.

Haberde “Aşşa” (Paşaköy) kökenli bazı kayıp Rumların kemiklerinin de tümünün bulunamadığı anımsatılarak, Komite’nin yakın gelecekte Paşaköy kayıpları durumunda olduğu gibi yeni bir dramla karşı karşıya kalmalarının beklendiği de savunuldu.

Alithia gazetesi ise Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 3-4 yıl önce yapılan kazılarda bulunan 17 kemikte bilimsel araştırmalar yapacağını yazdı.

Komite’nin, birçok kazı çalışmasının ardından 3-4 yıl önce İnönü-Turunçlu köyleri arasındaki bölgede köy sakinlerine ait olduğuna inanılan 17 kemik bulduğunu savundu. Gazete kayıpların gömülü olduğu yerle ilgili Lefkoşa-Mağusa yolu inşası sırasında akıbeti bilinmeyen insan kemikleri bulunduğu yönünde bilgiler olduğunu da iddia etti.

Gazeteye konuşan Hacıyannis, polisin katillerle ilgili şikayetler almış olmasına rağmen gerekli tutuklamaları neden yapmadığı sorusunu da sorduğunu ancak yanıt alamadığını da belirtti.

Simerini gazetesi haberinde iki kayıpları olan Turunçlu kökenli ailenin, Rum yetkili makamlarının yeterince araştırmaları yapmadığı ve katillerin adalet önüne çıkarılması için gerekenleri yapmadığı gibi iddialarda bulunarak “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne karşı dava açtığını da anımsattı.

KİPRİANU-FOTİU

Gazete bir başka haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ile bir araya gelerek kayıplar ve diğer konuları görüştüğünü yazdı.

Habere görüşmenin ardından açıklamada bulunan Kiprianu, kayıpların akıbetlerinin belli olmasının önemine vurgu yaptı.

Kayıplar konusunda nasıl katkılarda bulunabileceklerini daha net bir şekilde görüşmek için Eylül ayından yeniden bir araya gelme konusunda uzlaşıya vardıklarını söyleyen Kiprianu, Kıbrıs Türk toplumuyla olan temaslarıyla ve sahip oldukları diğer araçlarla AKEL olarak kayıplar konusunda yardımlarda bulunabilecekleri yönündeki düşüncesini paylaştı.

Fotiu ile temas halinde olacaklarını ve bu konularda nasıl ortak bir şekilde ilerleyebileceklerine bakacaklarını ifade eden Kiprianu, insani konuların söz konusu olduğuna işaret ederek, bu konuya yoğun bir siyasi ya da ideolojik renk katarak yaklaşmamaları gerektiğini söyledi.

Fotiu, siyasi partilerle gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde Kiprianu ile bir araya geldiğini belirtti.

Kayıplar konusunun çok önemli ve kritik bir düğüm noktasında bulunduğuna dikkat çeken Fotiu, önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bu önemli çalışmayı tamamlayabilmesi için ileriye yönelik adımlar atılmaz ve bugünkü ritimde devam edilirse kayıplar konusunun çözümsüz insani bir konu olarak kalacağını savundu.

Fotiu, AKEL’in, Kıbrıs içinde ve dışında bu konuda yardımlarının olabileceği yönündeki inancını da dile getirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.