1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAYNAK TÜKENDİ, TARLALAR SÜRÜLEMEDİ
KAYNAK TÜKENDİ, TARLALAR SÜRÜLEMEDİ

KAYNAK TÜKENDİ, TARLALAR SÜRÜLEMEDİ

Kaynak tükendi, tarlalar sürülemedi;

A+A-

 

Tarım Bakanlığı’nda yaşanan kaynak sıkıntısı yüzünden her yılın Ekim ayında sürülen tarlalarda hazırlık yapamayan çiftçi, bir hafta içerisinde ödeme yapılmazsa tohumlama da yapamayacak.

Geçen yıl yaşanan kuraklık çiftçileri vururken, Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre 752 bin dönüm ekili tarla kuraklıktan zarar gördü. 

Yaşanan kuraklık,hem çiftçileri hem de hayvanlarını arpa ile besleyen havyan üreticilerini mağdur etti. .Bu yıl ise Tarım Bakanlığı’nda yaşanan kaynak sıkıntısı yüzünden her yılın Ekim ayında sürülen tarlarlar doğrudan gelir desteği,mazot ve ürün paralarının ödenmemesinden dolayı boş kaldı. 

Kasım ayı itibari ile tarlalarını tohumlamak zorunda olan çiftçiler,Tarım Bakanlığı’ndan iyi bir haber beklerken, Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan,Ekim ayı başında tarlaların sürülüp hazırlanması ve Ekim sonu itibari ile de tohumlanması gerektiğini ancak gelinen noktada ürün parasını,doğrudan gelir desteği ve mazot parasını alamadığı için çiftçilerin hazırlık yapamadığını dile getirdi. 

Alkan, Eğer bizim hükümetmizle sorun çözülemiyorsa biz de Türkiye hükümetinden yardım isteriz”şeklinde konuştu.Alkan,çiftçiler için ayrılan kaynağın başka yerlere aktarıldığını,şimdi yaşanan sorunların nedenini kaynağın başka yerlere aktarılması olduğunu ifade ederek, “Tarıma ayrılan kaynağı ne yaptılar bize söylesinler”dedi. 

ALKAN, “BİR AY GEÇ KALDIK” 

Geçen yıl kuraklıkla mücadele eden ve birçok sorun yaşayan çiftçiler bu yılda kaynak yetersizliğinden dolayı yaşanan sorunlarla uğraşıyor.Ürün paralarını,doğruran gelir desteği ve mazot paralarını alamayan çiftçiler tarlalarını süremezken Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan,bir ay geç kaldıklarını söyledi. 

Verimli yağmuları kaçırma tehlikeleri bulunduğunu ifade eden İbrahim Alkan şunları söyledi: “Şimdiye kadar arazilerin sürülüp hazırlanması gerekirdi.Ancak mevcut durumda çalışmaları bir ay ileri tarihe atmak durumdayız.Eğer bir hafta içerisinde ödemeler yapılmazsa ve çiftçi ekim yapamazsa yağmurları kaçıracağız.Kış aylarında ise toprak çamurlaşacağı için ekim yapamayacağız.Durum böyle olunca da arpa kaybı yaşanacak.” 

ÇİFTÇİLER BORÇ BATAĞINDA 

Ürün parasını alamayan çiftçinin Kooperatif Bankası’na olan kredi borçlarını ödeyemedeğini,bu nedenle yeni kredi alamadığını kaydeden Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, “ödemeler yapılmadığı için koopatife olan borçlarımızı ödeyemedik.Bu nedenle tohumluk arpa alamadık” dedi. 

Geçen yıl tohumluk arpa ithal edildiğini,çiftçiye 1.20 TL’den satıldığını kaydeden Alkan, Toprak Ürünleri Kurumu’nun 1.20 liradan sattığı arpayı 60 kuruşa kendilerinden aldığını ve 1 liaraya geri satmak istediğini ancak bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

SİNYALLERİ GÖRMEDİLER 

Sıkıntılı bir dönemden geçildiğini, kaynak tükenmesinden dolayı çiftçinin mağdur olduğunu dile getiren Alkan,yaşaancakların sinyallerinin daha önceden belli olduğunu,Tarım Bakanlığı’nı uyardıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını dile getirdi. “Çiftçiler Birliği olarak dikkate alınsaydık,bu sıkıntıların bu raddeye geşlmeyecekti”ifadesini kullanan Alkan, yeni Tarım Bakanı’nın sorunlarımıza eğilmesi ve ödemeleri bir hafta içerisinde yapması gerekiyor” dedi. 

Alkan, “Ay başına kadar tarlaların sürülmesi lazım.Buradan hükümet yetkilierine sesleniyorum; sabredecek gücümüz kalmadı.Çiftçi bugüne kadar oyalandı ancak gelinen noktada sabrı taştı”ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE HÜKÜMETİNE GİDERİZ 

Ürün paralarının verileceğine dair iki ay önce verilen vaatlerden dolayı alış veriş yapan,çocuğunu evlendiren ve birçok masraf yapan çiftçinin paralarını alamayınca zor durumda düştüğünü dile getiren Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, birçok çiftçinin çek yasağına girdiğini ifade etti. Alkan, “ Ödemeler uzayacaksa haklarımız burada değil gerekirse Türkiye hükümetine gidip ararız.Bize aktarılan kaynağın nereye harcandığını bize söylesinler.Çiftçinin parasının başka yerlere aktarılmasını kabul etmiyoruz. Eğer bizim hükümetmizle sorun çözülemiyorsa biz de Türkiye hükümetinden yardım isteriz” şeklinde konuştu.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.