1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAZALARA SEBEP AYDINLATMA SORUNU
KAZALARA SEBEP AYDINLATMA SORUNU

KAZALARA SEBEP AYDINLATMA SORUNU

aydınlatma sorununun kazalara neden olduğunu söyledi.

A+A-

ARABALARDA GONDRA SUSTASI KALMADI”

ULUÇAY: “91 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ KİRALANIYOR, 100 BİN DÖNÜM KİRALANMADAN KULLANILIYOR”

DÜRÜST: “HÜKÜMET GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR VE HALKA VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİREMEMENİN EZİKLİĞİNİ YAŞIYOR… HÜKÜMET ORTAKLARI UYUMSUZ”

KAŞİF: “ÖLÜMLÜ KAZA OLAN KORKUTELİ KAVŞAĞINA YAKINDA RADAR KONULACAK”

SERDAROĞLU: “17 DOKTOR MİLLEVEKİLİNİN OLDUĞU BU MECLİS’TEN BU DÖNEM SAĞLIK YASASI ÇIKARAMAZSAK SOKAĞA ÇIKMAMAMIZ LAZIM”

BAKIRCI: “KALECİK BÖLGESİNDE HAFTADA 2 GÜN TAHLİL YAPILIYOR, İÇİNİZ RAHAT OLSUN… BAKANLIĞIMDAKİ TÜM MÜŞAVİRLERİ HAFTAYA GÖREVE ÇAĞIRDIM”

Meclis Genel Kurulu’nda  “Ulaştırma” konulu gündem dışı konuşma yapan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, Mağusa-İskele yolundaki aydınlatma sorununun kazalara neden olduğunu söyledi.

Mağusa’da yaşanan yol ve trafik sorunlarına değinen ve detaylı bilgi veren Saner, “Mağusa’da arabalarda gondra sustası diye bir şey kalmadı” dedi.

Hükümet programında KIB-TEK için zam değil özerkleştirme yazıldığını ama hükümet icraata gelir gelmez zam yaptığını, eleştirilince de “ağladığını” belirten Saner, turizmde de elektrik fiyatlarının her kilowatta 6 kuruş arttığını kaydetti; bir yılda 5 yıldızlı bir otele 5 milyon TL ek elektrik külfeti geleceğini hesapladığını açıkladı.

Kendisinin hiçbir zaman akaryakıt zammını eleştirirken görülemeyeceğini çünkü dünyada fiyatlar arttığı zaman ülkede de arttığını bildiğini ifade eden Ersan Saner, “Halk her şeyin farkındadır” dedi.

Başbakan’ın “Askerlik gündemimizde yok” dediğini ama bugün ellerine yasa önerisi tutuşturulduğunu kaydeden Ersan Saner, elektrik zammı konuşulmasın diye UBP dönemi istihdamlarının işten durdurulacağı açıklaması yapıldığını savundu.

Gazimağusa Limanı’ndaki ve TIR park yerinin yarattığı sorunlara da değinen Ersan Saner, bu konuda bilgi verdi.

Saner, bir tarımsal arazi tahsisi konusunda ayrımcılık yaptığını savunduğu İçişleri Bakanı’nı eleştirdi ve bazı iddialar aktardı.

ULUÇAY

Saner’i yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, tarımsal arazilerin ağustos ayından bir sonraki yılın aynı ayına kadar kiralandığını; ancak seçim dönemine denk geldiği için bu işlemlerin yapılamadığını belirtti.

Uluçay, göreve gelince yıllardır uygulanan sistemdeki haksızlığı ,adaletsizliği gidermek için çalışma başlatarak, yeni kriterler oluşturup kamuoyuyla da pahlaştıklarını anlattı. Bu yıl için geç kalındığını; gelecek yıl arazi kiralamalarını haziranda başlatacaklarını açıkladı.

“91 BİN DÖNÜM KİRALANIYOR, 100 BİN DÖNÜM KİRALANMADAN KULLANILIYOR”

Kriterleri oluştururken birkaç konunun dikkatlerini çektiğini, her yıl 91 bin dönüm arazinin kiralandığını ama 100 bin dönüm de kiralanmadan kullanıldığını ifade eden Uluçay, “Demek ki yeterli arazi vardır ama insanlar birbirine düşürülmüş. Köylerde insanlar yakınlarıyla, köylüleriyle kavgaya düşüyor” dedi.

Kiralamalara yeni bir sınır getirmeyi öngördüklerini belirten İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, hayvancılara, çiftçilere, kendini bu alanda yetiştirecek gençlere öncelik verilmesini kararlaştırdıklarını anlattı.

İçişleri Bakanı Uluçay, gençlerin hayatlarını bu alanda kurabilmesi için tarımsal arazilerin kiralanmasında yenilikler yaptıklarını belirterek, bugün yapamadıklarını da gelecek yıl haziran ayında yapmayı planladıklarını söyledi.

İhtilaf konusu araziye değinen Bakan Uluçay, talep edilen arazinin maksimum kiralanabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını; resmi olarak kiralanmayan 100 bin dönümün de ihtiyaçlı vatandaşlara kiralanması için gerekeni yapacaklarını; hayvancı ve çiftçinin açıkta kalamayacağını, daha çok yer talep edenin talebinin de karşılanacağını bildirdi.

Uluçay, daireyi açtırıp işlem yaptırdığının doğru olmadığını ancak Cumartesi günü bir köyde belli arazilerin kiralanmasıyla ilgili, tanıdıkları 5-6 kişi arasında ihtilaf olduğu için, ilgili kişileri de daireye çağırarak yaklaşık 2.5 saat bu ihtilafı çözmek için uğraştığını söyledi.

İnsanların birbirine arazi yüzünden düşman olduğunu, bunu çözmek istediklerini kaydeden Teberrüken Uluçay, bahse konu arazinin 5-6 kişi arasında bölüşülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

KAŞİF

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, işten durdurulacaklar konusundaki tartışmalara değinerek, bunun kimseye siyasi rant getirmeyeceğini söyledi.

Kendisine, çalışmalar konusunda netice alınca açıklama yapma şiarı edindiğini kaydeden Kaşif, Gazimağusa’da yollardaki sokak lambaları konusunda bilgilerine gelenlere müdahale edildiğini kaydetti.

Kaşif, Gazimağusa yolunda özellikle 5 noktada sorun olduğunu, düzeltilmesi için ihaleye çıkılacağını bildirdi.

Gazimağusa Limanı’nın tüm Gazimağusa için sorun olduğunu, büyük çevre sorunu yaşandığını , kaydeden Ahmet Kaşif, yıllar önce yapılan TIR parkının Gazimağusa-Lefkoşa anayolu üzerinde bir yere taşınması için girişim başlattıklarını açıkladı.

Kaşif, limanda düzenlemeler için de Türkiye’den destek istediklerini belirtti.

KORKUTELİ’NE RADAR

Korkuteli’nde meydana gelen ölümlü trafik kazasına ve köylülerin eylemine de değinen Bakan Kaşif, buraya yakında radar konulacağını açıkladı. Kaşif, ancak köyde yolun karşısına da yerleşimler başlatıldığını, bu yüzden oraya, ya çember yapılması ya da, ters yöne çıkışları engellemek için Demirhan’daki gibi yolun kapatılması ve üst geçit yapılması yönüne gidileceğini kaydetti.

SANER YENİDEN SÖZ ALDI

Yeniden söz alan Ersan Saner, tarımsal arazi kiralanması konusunda bahsettiği kişinin geçimini tarımdan sağlayan ve her yıl arazi kiralayan biri olduğunu söyledi.

DÜRÜST

Meclis’te “Siyasi gelişmeler ışığında Güzelyurt” konulu konuşma yapan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, KKTC kurumlarının geliştirilmeye çalışılması gerektiğini söyledi.

CTP’nin geçmişte olduğu gibi “sözümüz var AB’ye” sloganı ile yola çıkamadığını kaydeden Dürüst, CTP-BG’nin AB tarafından kandırıldığını savundu.

Kıbrıs sorununun canlandırılmaya çalışıldığını söyleyen Dürüst, Rumlarda ortaya atılan herhangi bir konu olmamasına rağmen KKTC’de tek bir sözle bölgelerde yatırımın durduğunu söyledi.

Hükümetin bir çok konuda kendi içerisinde birliktelik sağlayamadığını belirten Dürüst, hükümetin nasıl yürütüleceğini sordu.

“Bizim birlik beraberliğe ihtiyacımız vardır” diyen Kemal Dürüst, KKTC devletine sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Hükümeti plansızlıkla suçlayan Kemal Dürüst, gelinmek istenen noktanın “anlaşma olması halinde refahın sağlanacağı” olduğunu söyledi.

Belediyelerin, üreticilerin, öğretmenlerin sokaklara döküldüğünü belirten Dürüst, güzel yarınlar vaadinde bulunan partinin ülkeyi bu noktaya getirdiğini belirtti.

Hükümetin ana politikalarda bile hemfikirlik olmadığını savunan Dürüst, hükümeti muhalefetteyken başka, şimdi başka davranmakla suçladı.

Günü kurtarmaya çalışan ve halka verdiği sözleri yerine getirememenin ezikliğini yaşayan hükümetin iki partisinin kendi arasında bile anlaşamadığını öne süren Kemal Dürüst, “Yolunuza nasıl devam edeceksiniz?” diye sordu.

Hükümetin silkelenip kendine gelmesi ve kendi arasında uyumu sağlaması gerektiğini kaydeden Kemal Dürüst, üreticilerin, öğretmenlerin ve diğer kesimlerin eylemlerinin gerekçesinin eski hükümete bağlanamayacağını belirtti.

SERDAROĞLU

DP-UG Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu da “Sağlık ve çevre” konulu gündem dışı konuşmasında, sağlığın yeniden yapılanması ve bütünsel ele alınması gerektiğini söyledi.

Hizmet alan ve verenin mutluluğunu sağlamamız çok önemlidir” diyen Serdaroğlu, ilgili örgütlerle yol haritası belirleyip yeni düzenlemeler yapılmasının, Sağlık Yasası’nın ele alınmasının da şart olduğunu kaydetti.

Ergün Serdaroğlu, bugüne dek birçok bakan geçtiğini ancak Sağlık Yasası’nın hayata geçirilemediğini belirterek, daha önce hazırlanan yasanın Anayasa Mahkemesi’nden döndüğünü ve çalışmanın da boşuna gittiğini ifade etti.

Meclis’te 17 doktor milletvekili varken sağlığın bu kadar kötü olmasından utandığını dile getiren Serdaroğlu, “Bu yasayı bu dönem de çıkaramazsak sokağa çıkmamamız lazım” dedi. Bu yasanın çıkarılarak sağlığın yapılandırılması gerektiğini kaydeden Serdaroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin döneminde bu yasanın çıkarılacağına inandığını söyledi.

Esat Ergün Serdaroğlu, artan kanser vakalarına dikkat çekerek, alınması gereken önlemlere değindi ve çevre kirliliğinin en büyük etken olduğunu vurguladı. Elektrik santrallarında ucuz ama kalitesiz yakıt alınarak halkın zehirlenmesine yol açıldığını öne süren Serdaroğlu, bu konuya dikkat çekmek istediğini vurguladı.

Gıdaların tarladan tüketiciye iyice denetlenmesi; üreticilerin ilaçlamalar konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, Gıda Güvenliği Kurumu oluşturulmasını önerdi.

Serdaroğlu, Girne Akçiçek Hastanesi’nde yaşanan sıkıntılara değinerek eksiklikleri sıraladı ve Sağlık Bakanı’ndan bunlara çözüm getirmesini istedi.

Girne’deki yapılaşmanın turizmde sorun yarattığını belirterek, liman ve kaledeki çevre sorunlarına değinen DP-UG Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu, kaçak yapılaşmanın önlenerek denizin korunması için öneriler sundu.

Ergün Serdaroğlu, Girne’de fuhuş olaylarının arttığını belirterek, önlem alınmasını istedi.

Halkın yaratılan müşavir ordusundan rahatsız olduğunu ve halen müşavir yaratılmaya devam edildiğini kaydeden Serdaroğlu, “Halkımız evde oturup para alınmasını istemiyor” dedi.

BAKIRCI: “AKSA’YLA GÖRÜŞTÜK, FİLTRE TAMİR EDİLİYOR”

Konuşmayı yanıtlayan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, bakanlığının çöp arabaları ve çöp toplama ekipleri olmadığını; kirletenlere ceza verip telkinlerde bulunabileceklerini ancak daha ötesini yapamayacaklarını söyledi.

Bakırcı, Mehmetçik Belediyesi’ndeki grev nedeniyle yaşanan çevre sorunlarını ve Girne Kalesi’nin durumunu bildiklerini; elektrik santrallerini yakın takibe aldıklarını; AKSA’yla görüştüklerini, ceza kesmenin çözüm olmadığını; filtrenin tamiri için girişim yapıldığını belirtti.

Denize sızan petrol konusunda haftada 2 gün tahlil yapıldığını; halkın içinin rahat olmasını isteyen Bakan Bakırcı, kendi bakanlığındaki tüm müşavirlerin haftaya göreve çağrıldığını,onların da topluma katkısının sağlanacağını açıkladı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.