1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KAZANIMIMIZ ÜÇ UNSUR”
“KAZANIMIMIZ ÜÇ UNSUR”

“KAZANIMIMIZ ÜÇ UNSUR”

“3 Singles” (tek egemenli, vatandaşlık ve uluslararası temsiliyet) unsuruna desteği ve

A+A-

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin İngiltere temaslarına yönelik yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın İngiltere temaslarında üç unsurda kazanım elde ettiğini belirterek bunları İngiliz Üsleri hakkındaki anlaşma, İngiltere’nin “3 Singles” (tek egemenli, vatandaşlık ve uluslararası temsiliyet) unsuruna desteği ve Güney Kıbrıs’ın saygınlığını yeniden kazanması olarak sıraladı.

Habere göre Stilianidis, Anastasiadis ve heyetinin dört günlük İngiltere ziyaretini tamamlaması sebebiyle yaptığı açıklamada, İngiltere temaslarının üç önemli kazanımla sonuçlandığını iddia etti.

Stilianidis, bunlardan ilkinin İngiliz Üsleri’nin imara ve kalkınmaya açılmasına ilişin anlaşma olduğunu ve bu anlaşmayla, söz konusu bölgelerde arazileri bulunan Kıbrıslılara yönelik “büyük bir haksızlığın ortadan kalkacağını” ifade etti.

Stilianidis, anlaşmada sözü edilen 200 kilometrekarelik alanın, “Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının yüzde 4 ila 5’ine tekabül ettiğini” belirtirken, anlaşmanın Cebelitarık örneğiyle ilişkilendirilmesini ise “olumlu bir olayın yüreksizce karşılanması” şeklinde nitelendirdi.

Güney Kıbrıs’ın ikinci kazanımının Anastasiadis ile İngiltere Başbakanı David Cameron’un görüşmesinin ardından yayınlanan ortak açıklama olduğunu belirten Stilianidis, “Sn. Eroğlu tarafından egemenlik konusuna kuşkuyla bakılmasından ötürü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörler ülkelerinden, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve AB’nin çok önemli bir ülkesi olan İngiltere’nin ortak açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, federal Kıbrıs Cumhuriyeti olarak müzakere süreci aracılığıyla, tek egemenliğe, tek vatandaşlığa ve tem temsiliyete sahip olması gerektiğini kabul etmesi çok büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Stilianidis ayrıca, temaslar çerçevesinde elde edilen üçüncü kazanımın, Rum bakanların paralel temaslarla Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki ilişkilerin derinleşmesini sağladığını, bu temasların sonuçlarının Güney Kıbrıs’ın saygınlığını yeniden kazanmakta olduğunun göstergesi olduklarını öne sürdü.

Öte yandan Fileleleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “London School of Economics” (LSE) üniversitesinde düzenlenen bir sempozyumda yaptığı ve dün de Rum basınında yer alan konuşmasının ayrıntılarına yer verdi.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın dış politikasında yeni bir yönelime gireceklerini, bunun en büyük göstergesinin de Barış İçin Ortaklık örgütüne üyelik başvurusu olduğunu belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, söz konusu örgüte üye olmayan tek AB üyesi ülke olduğunu vurgularken Barış İçin Ortaklık örgütüne üyelik başvurusu kararının, dış politikalarının değişiminin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Söz konusu örgüte başvuru sürecinin başlayacağını da vurgulayan Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki konumu ve Mısır, İsrail ve Lübnan’la imzalanan Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesi anlaşmalarına ve Güney Kıbrıs’ın inşa etmeyi planladığı LNG terminali konusuna da değindi.

LİDİNGTON: “İKİ ÜLKENİN ORTAK TARİHİ VE DEĞERLERİ VAR”

Öte yandan, İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington da LSE’deki sempozyumda kısa bir konuşma yaparak, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki “dostluk ilişkisine” değindi.

Habere göre Lidington, Anastasiadis’in İngiltere ziyaretinin, iki ülke arasındaki sürekli işbirliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek iki ülkenin sadece ortak bir tarihi değil değerleri ve çıkarları da paylaştığını vurguladı.

Lidington ayrıca, Kıbrıs’ın coğrafik açıdan “yegane bir konumda yer aldığını” ifade ederek “”tüm Doğu Akdeniz’in güvenliği ve refahında önemli bir rolü olacağını” sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.