1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAZI OLAYINDA İKİNCİ SKANDAL
KAZI OLAYINDA İKİNCİ SKANDAL

KAZI OLAYINDA İKİNCİ SKANDAL

Güzelyurt’a bağlı Gayretköy’de belediyenin yaptığı çalışmalar sırasında

A+A-

3 Nisan tarihinde manşetten duyrulan “Altın heykel de vardı…’ iddiası” başlıklı haberin ardından, değeri tespit edilmeyen yüzyıllar öncesine ait olduğu tahmin edilen bir parça tarihi eserin, “ekip ve ekipman yetersizliği” gerekçe gösterilerek daha sonra çıkarılmak üzere kazı alanında bırakıldığı ve yaklaşık bir hafta içerisinde de eserin ortadan kaybolduğu belirtildi. 

Aralarında Eski Eserler Güzelyurt Bölge Amiri Emine Sivri’nin de bulunduğu kazı çalışmalarında bulunan ekip, polis tarafından soruşturuldu. Heykelin kazı alanında kasıtlı olarak bırakıldığı şüpheleri de bulunuyor. 

Güzelyurt’a bağlı Gayretköy’de belediyenin yaptığı çalışmalar sırasında yüzyıllar öncesine ait olduğu tahmin edilen antik eserlerle ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Çıkarılan heykellerden bir tanesi çalındı. 3 Nisan’da manşetinden duyurduğu ve içinde altın bir heykelinde olduğu söylenen Gayretköy’deki kazı çalışmalarında, yüzyıllar öncesine ait olduğu tahmin edilen insan heykeli başının, kazı ekipleri tarafından çıkartılmak yerine kazı alanında bırakıldığı, ancak yaklaşık bir hafta sonra da eserin ortadan kaybolduğu öğrenildi.  

“Sabah olay yerine geldik eser yoktu”

Eski Eserler Dairesi’ne bağlı ekibin yürüttüğü kazı çalışmaları sırasında bulunan eserin ekip ve ekipman yetersizliği gerekçesiyle kazı alanında bırakıldığı ileri sürüldü. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Eski Eserler Güzelyurt Bölge Amiri Emine Sivri, “Sabah olay yerine geldiğimizde söz konusu eser yerinde yoktu. Bizler de hemen çalındığı için polise haber verdik” dedi. Polis tüm bu gelişmelerin ardından soruşturma başlatırken, söz konusu kazı alanındaki çalışmalar durduruldu. 

Kazı ekibi kaybolan parçayı kazı alanında bir hafta muhafaza etti!

Güzelyurt polisine yakın kaynaklardan, kazı ekibinin olay yerinde bulunan tarihi eser niteliğindeki bir parçayı kazı alanında bir hafta muhafaza ederek hata yaptığı ve daha sonra eserin çalındığına dair ihbarda bulunulduğu öğrenildi. Öte yandan polisin yürüttüğü tahkikat sonucunda konuyla ilgili üç kişi tutuklandı ve evleri arandı. Polisin yaptığı soruşturmada hiçbir delil ve emare bulamaması sonucunda tutuklanan üç kişi serbest bırakıldı. Tarihi eserin çalınmasıyla ilgili tüm kazı ekibinden şüphe duyulurken, Eski Eserler Güzelyurt Bölge Amiri Emine Sivri’nin konuyla ilgili polis tarafından ifadesi alındığı öğrenildi. Tüm bu gelişmelerden sonra polisin soruşturmayı geniş çapta sürdürdüğü belirtildi. 

Altın Heykel bulunduğu iddiası da ortaya atılmıştı

Güzelyurt Belediyesi’nin bölgede yaptığı boru hattı çalışmaları sırasında ortaya çıkan kazı alanında çalışmalar iki ayı aşkın bir süredir devam ediyordu. Çalışmalar sırasında heykel parçaları, heykeller ve eski dönemde aydınlatma aracı olarak kullanılan kandiller ve benzeri eski eserler çıkarılmıştı. Ayrıca köylüler kazı alanında bir de altın heykel bulunduğu iddiasını ortaya atmış, ancak bu iddia Eski Eserler Güzelyurt Bölge Amiri Emine Sivri tarafından kesin bir dille yalanlanmıştı. 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.