1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KEMERLER BOŞA MI SIKILDI??
KEMERLER BOŞA MI SIKILDI??

KEMERLER BOŞA MI SIKILDI??

Gelişmiş ülkelerde kemer sıkma politikaları ve borç yükünü azaltma çalışmalarının temel dayanağı olarak kabul edilen, Harvard Üniversitesi’nden Kenneth Rogoff tarafından hazırlanan çalışmaya, bazı ekonomistlerden tepki geldi.

A+A-

IMF Eski Başekonomisti ve Harvard Üniversitesi öğretim üyesi profesörleri Kenneth Rogoff’un, Carmen Reinhart ile birlikte hazırladığı ve gelişmiş ülkelerdeki kemer sıkma politikalarının temel tetikçisi olarak kabul edilen  “Growth in a Time of Debt” adlı çalışmaya ‘hatalı’ yorumu geldi.

Rogoff ve Reihhart’a göre, bir ülkenin borç yükünün GSYH’sine oranı yüksek olması, uzun vadeli yavaş büyüme anlamına geliyor.

İki profesör, borcunun GSYH’ye oranı yüzde 90’nın üzerinde olan ülkelerde ortalama büyüme oranının, diğer ülkelere göre yüzde 1 daha düşük olacağına işaret etmişti.

Ekonomistler aynı zamanda borcunun GSYH’ye oranı yüzde 90’nın üzerinde olan ülkelerde ortalama reel büyüme yüzde -1 olarak hesaplamışlardı.

Reinhart ve Rogoff gelişmiş ülkelerdeki mali politikala ve borç yönetimi üzerinde ciddi bir etki yaratmıştı.

İki ekonomistin çalışmalarına aralarında Avrupa Birliği Mali İşlerden Sorumlu Yöneticisi Olli Rehn’in de aralarında bulunduğu hatırı sayılır isimler danışmanlık yapmıştı. Rehn, Euro Bölgesi ülkelerinin bütçe sıkılaştırma çalışmalarına yönelik tartışmalarda yüzde 90’lık denklemini sık sık dile getirmişti.

HATALI BİR ÇALIŞMA İDDİASI

Ancak Massachusetts Üniversitesi ekonomistleri Thomas Herndon, Michael Ash ve Robert Pollin’e göre  çalışma hatalı.

Öğretim üyeleri, “Reinhart ve Rogoff’un çalışmasını biz de yaptık ve veri setinde kodlama hatalarının yanı sıra bazı verilerin bilinçli olarak inceleme dışında tutulduğunu farkettik. Ayrıca sonuçta ulaşılan istatistikler için de hiç alışılmadık ortalama hesaplamaları kullanılmış. Tüm bunlar, savaş sonrası dönemde 20 gelişmiş ülkede kamu borcu ve GSYH büyümesi arasındaki ilişkinin ciddi biçimde yanıltıcı olarak sunulmasına neden oluyor” dedi.  

YÜZDE -1 DEĞİL YÜZDE 2,2 

Öğretim üyelerine göre borcunun GSYH’ye oranı yüzde 90’nın üzerinde olan ülkeler için ortalama büyüme oranı yüzde -1 değil yüzde 2,2.

Bu yeni çalışma, kamu borcunun GSYH’ye oranının yüzde 90’nun üzerinde olan ülkelerin ekonomik büyümesinde, bu iki faktör arasında “paralellik” olduğu fikrine tamamen karşı çıkıyor.

BİR ELEŞTİRİ DE KRUGMAN’DAN

İki ekonomiste bir eleştiri de hafta başında Nobel Ekonomi Ödülü sahibi New York Times gazetesi yazarı Paul Krugman’dan geldi.

Gazetedeki köşesinde Massachusetts Üniversitesi’ndeki çalışmaya değinen Krugman, “Veriler kafa kafaya karşılaştırıldığında, Reinhart ve Rogoff’un konudan oldukça uzakta olduğunu görüyoruz. Bir şeyler yanlış gitti” dedi. 

 

Kaynak: cnbc-e

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.