1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KEMİK ERİMESİNİN BAŞLICA NEDENİ HAREKETSİZ YAŞAM
KEMİK ERİMESİNİN BAŞLICA NEDENİ HAREKETSİZ YAŞAM

KEMİK ERİMESİNİN BAŞLICA NEDENİ HAREKETSİZ YAŞAM

Yapılan araştırmada, kemik erimesi hastalarının yarısının hareketsiz yaşam tarzına sahip olduğu belirlendi.

A+A-

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalarının risk faktörlerini belirlemek amacıyla Sivas, Ankara, Elazığ, Isparta, Şanlıurfa, İstanbul, Zonguldak, Erzurum ve İzmir'de polikliniklere başvuran ve osteoporoz tanısı konulan 707 hasta incelendi. Hastalarının yarısının hareketsiz yaşam tarzına sahip olduğu belirlendi.

 

ERKEKLER DAHA ŞANSLI


Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, osteoporoz hastalığının kadınlar gibi erkeklerde de görüldüğünü fakat kadınların bu hastalığa yakalanma oranının daha yüksek olduğunu söyledi.


Osteoporozun pek çok nedene bağlı ortaya çıkabildiğini, hareketsizliğin de bunlardan biri olduğunu ifade eden Kutsal, hareketsizliğin kemikleri zayıflattığını ve kırılma riskini artırdığını anlattı.

 

KADINLAR DAHA HAREKETSİZ


Kutsal, çalışmaya göre söz konusu illerdeki hastalar arasında tüm osteoporotik hastalar içinde hareketsiz olan osteoporozlu hasta oranının yüzde 49,2 olarak belirlendiğini belirterek, "Araştırmada kadın hastalar incelendiğinde, hareketsiz olan kadın oranı yüzde 50,6, adolesan dönemde hareketsiz kadın oranı ise yüzde 22,6 olduğu belirlendi. Erkek hastalar incelendiğinde, hareketsiz olan erkek oranı yüzde 38, adolesan dönemde hareketsiz olan erkek oranı yüzde 17,7 olarak belirlendi" diye konuştu.


Araştırmanın osteoporoza yakalanmış kadın hastaların erkeklere oranla daha fazla hareketsiz olduklarını gösterdiğini vurgulayan Kutsal, "Rakamlar, kadın osteoporoz hastalarının hem adolesan hem de erişkin dönemde erkeklere oranla daha az hareketli olduklarını ortaya koymaktadır" dedi.

 

"YAŞLILAR DENGE EGZERSİZLERİ YAPSIN"

 

Kutsal, fiziksel aktivite veya spora ergenlik öncesinde başlanılması ve erişkinlik dönemine kadar devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Genç yaşlarda yapılan egzersizin, ileri yaştaki egzersize göre daha etkili olduğuna dikkati çeken Kutsal, adolesan dönemdeki kızların ve erişkin dönemdeki kadınların osteoporozdan korunmaları ve ileriki yıllarda hastalığa yakalanmamaları için daha fazla hareket etmeleri ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmeleri gerektiğini söyledi.

 

"MASA BAŞINDA ÇALIŞANLAR TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPMALI"


Kutsal, özellikle masa başında çalışan kişilerin mümkün olduğunca tempolu yürüyüş yapmaları, kuvvetlendirme egzersizlerine ağırlık vermeleri tavsiyesinde bulunarak, yaşlılarda bunlara ek olarak düşmelerden korunmaları için denge egzersizleri yapmalarının faydalı olacağını belirtti.


Fiziksel aktivitenin kasları kuvvetlendirerek dengeyi sağladığını, düşme ve kırık riskini de azalttığını dile getiren Kutsal, "Osteoporozdan korunmak için yürüyüş, düşük tempolu koşular, kuvvetlendirme egzersizleri gibi kemiklere yük taşıtan egzersizler, dengeyi geliştiren çalışmalar, düşmeyi önleyen, kasları güçlendiren egzersizler ve tai chi egzersizleri öneriliyor" diye konuştu.

 

HÜRRİYET

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.