1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''KEMİK YERİNE KALINTI''
''KEMİK YERİNE KALINTI''

''KEMİK YERİNE KALINTI''

Devlet, Kurumsal, Şehit ve Kayıp Şehit Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen...

A+A-

DEVLET CENAZE TÖRENLERİNE İLİŞKİN KURALLARI DÜZENLEYEN YASA TASARISI VE BİLGİ EDİNME HAKKI (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ ONAYLANDI

Devlet, Kurumsal, Şehit ve Kayıp Şehit Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı ile Bilgi Edinme Hakkı (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, ivediliği alınan yasa tasarısı ve önerilerinin görüşülmesiyle devam etti.

CENAZE TÖRENLERİNE İLİŞKİN KURALLARI DÜZENLEYEN YASA TASARISI

Bu bölümde ilk olarak Devlet, Kurumsal, Şehit ve Kayıp Şehit Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı görüşüldü.

Hukuk ve İdari İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova tasarıya ilişkin raporu okudu.

Tasarı madde madde okunurken, CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in yerinden, “kemik” yerine “kalıntı” ifadesinin kullanılmasını talep etmesi üzerine, oturuma başkanlık yapan DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, Genel Kurul’a 10 dakika ara verdi.

Aranın ardından yeniden toplanan Kurul, ilgili yasanın çeşitli maddelerinde bulunan “kemikleri” ifadesinin “doku veya doku kalıntıları” ifadesiyle değiştirilmesini oybirliğiyle kabul etti.

Devlet,Kurumsal, Şehit ve Kayıp Şehit Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı madde madde görüşüldükten sonra oybirliğiyle kabul edildi.

BİLGİ EDİNME HAKKI (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ

Ardından, Bilgi Edinme Hakkı (Değişiklik) Yasa Önerisi görüşülmeye başlandı. Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman Öneri’ye ilişkin komite raporunu okudu.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın önerinin ücretlendirme içerip içermediği sorusu üzerine, ücretlendirmenin esas yasada bulunduğunu, öneride ücretlendirmenin düzenlenerek, bir asgari ücretten, asgari ücretin en fazla üçte birine kadar düşürüldüğünü anlattı.

PİLLİ

Öneri üzerine söz alan UBP Milletvekili Ali Pilli, haber alma hakkının insan hakkı olduğunu ifade ederek, öneriye olumlu oy vereceklerini söyledi.

ÇAKICI

Daha sonra söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, bilgi edinme yasasının çok önemli bir yasa olduğunu belirterek, bugün gelinilen noktada “vatandaşa doğru dürüst bilgi verilmediğini” kaydetti.

Konuşmasında AKSA ile ilgili sürece de değinen Çakıcı, geçmişte yaşananları ve izin verilme şeklini de eleştirdi.

Bilgi edinme yasasına hükümetin icraatlarıyla ilgili hesap verebilirlik açısından baktığını anlatan Çakıcı, yasaya olumlu oy vereceklerini ifade etti.

TATAR

Çakıcı’nın ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, yasaya olumlu baktığını anlatarak, Bilgi Edinme Yasasının sağlıklı şekilde hayata geçmesi için devletteki kayıt ve arşiv hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

SOYER

Değişiklik önerisiyle ilgili söz alan CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ilk olarak Çakıcı’ya cevaben AKSA ile ilgili süreci anlattı.

Su dağıtımı için elektrik ihtiyacı olacağını dile getiren Soyer, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler, Girne Akçiçek Hastanesi’yle ilgili yazılı hale getirdiği sözlü sorusunu, bazı kişilerin kopyasını alarakGirne Akçiçek Hastanesi’ne götürdüğünü söyleyerek bu durumu eleştirdi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman da söz alarak, Bilgi Edinme Hakkı Değerlendirme Kurulu’nun uzun süredir kurulmadığını dile getirerek, bu sorumluluğu Başbakanlık’a vermenin daha doğru olduğunu söyledi.

Bu yasaya göre bilgi edinme hakkı için başvuran yurttaşa, görev ihmali nedeniyle 15 gün içinde yanıt vermeyen kamu görevlilerine hapis cezası verilebileceği bilgisini veren Erhürman, Cumhurbaşkanı’na da Ombudsman ataması için çağrı yaptı.

Konuşmaların ardından yasa önerisi madde madde okunup oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.