1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. KENAN IŞIK'I GÖZALTINA ALDILAR
KENAN IŞIK'I GÖZALTINA ALDILAR

KENAN IŞIK'I GÖZALTINA ALDILAR

'Brüksel Kültür Günleri' çerçevesinde konuşmacı olarak davet edilen Kenan Işık Belçika'da gözaltına alındığını açıkladı.

A+A-

Brüksel Kültür Günleri’nde çerçevesinde konuşmacı olarak davet edilen Kenan Işık, Belçika’ya giriş yaparken Belçika sınır polisi tarafından maruz kaldığı kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı. Işık, ırkçılıkla suçladığı polislerin kendisini ‘Türk ve Müslüman’ olduğu için sorguya çektiğini iddia etti. 

Ntv’nin haberine göre Işık şunları söyledi: 
Ben girdiğim zaman beni yarım saat nezarette tuttular dün. Yani Türk’üm diye Müslümanım diye belki. Niye geldin nereye geldin nerede kalacaksın diye soruyor bana. E niye geldiysem geldim sana ne? Parkta yatacağım belki. Adam sinirlendi ben böyle deyince. Mecbur muyum sana kalacağım oteli söylemeye. Belki gideceğim beğenmeyeceğim o oteli başka yerde kalacağım. Yani bu antidemokratik ve faşizan bir şey biliyorum ve polisin böyle bir gücü hala var buralarda bunun hakkından gelememişler. İnsana saygıları yok. Ayrımcılar ve ırkçılar. Bu bizde yani kadim Anadolu toprağında olmayan bir şey. Sen şusun, sen beyazsın, Arapsın, sen Kürtsün... Oldu tabi belki Allah kahretmesin bir dönem, ama fıtratımızda bu yoktu ki. Biz bütün insanlarla barışık olan bir halkız çünkü Anadolu coğrafyası toprağı bize binlerce yılda bunu öğretti. Ben buraya geldiğim zaman beni bir sanatçı olarak nezarete attılar, Justin Bieber polis kontrolüne bile girmedi. 

Batı’nın da aslında o kadar gaddar olmadığını ve onları da tanıdıkça başka türlü düşünmeye başladığımızı anlatan Işık sözlerine şöyle devam etti: 

Bir yandan da tanıdıkça adamları diyorsun ki ‘Ya adamlar haklı belki de beni sadece yarım saat değil 24 saat nezarethanede tutsalar da belki de hakkı vardır’ falan diyorsun sonunda. Kim bilir başına neler geldi adamın. Sadece ben değil ki... Biri kaçak giriyor diğeri hırsız... Yani aslında bizim kültürümüzde yabancı elde kendini, ırkını, milletini ve kavmini mahcup duruma düşürmek yoktur. Bazı kusurları biz kendi aramızda işliyoruz ama buralara getirmemeliyiz. Ancak burada da oluyor. O zaman beni de nezarethanede tutuyor işte adam. Niye beni nezarethaneye atıp benim öz güvenimi yenmeye çalışıyor Belçika polisi? Niye beni itibarsız hale getirmek istiyor? Belki de benim sahip olduklarıma sahip olamadığındandır. ’Adam Anadolu gibi bir cennette yaşıyor çok da keyifliler çok mutlular, adamlarda Bodrum diye bir yer var gittim dibim düştü, bizde yok yukarıda bir deniz var yemyeşil güneş yok’ diyor ve belki de beni onun için atmıştır içeri ne bileyim. Adamları kötülemek için söylemiyorum iyi tarafları da çok hakikaten ama dilimin döndüğünce aklımın aldığınca bir hakikati benim hissettiğim bir şeyi anlatmaya çalışıyorum ki yanlış da olabilir. Yanlışsa beni bağışlasınlar. 

Bu konuşmaların üzerine söz alan bir gurbetçi ’Siz yine iyisiniz sadece burada bu muameleyi görüyorsunuz. Biz Türkiye’ye gidince de aynı muameleyi görüyoruz. Hem burada yabancıyız hem kendi ülkemizde’ demesi üzerine Işık sözlerini şöyle tamamladı: 

"Peki sözümü geri alıyorum. Bir kere biz böyle bir şeye uğradık dişimizi sıktık ama demek ki siz her zaman dişinizi sıkıyorsunuz. Yani o yüzden unutalım hatta mutlu olalım yurt dışındaki yurttaşlarımızın çektiklerinin yüzde 1’ini de ben çektim diyerek." 

'ALLAH SANATÇISIMLARDAN KORUSUN' 
Başka bir dinleyicinin Orhan Pamuk ve Fazıl Say’dan örnek vererek ’Sizce devlete göre iyi veya kötü sanatçı var mıdır?’ sorusu üzerine ise Işık "Devlete göre vardır ama Belçika devletine göre değil. Burada sanatçı istediğini söyler. Ancak sanatçı var bir de sanatçımsı var. Allah onlardan bizi korusun." 

Namık Kemal’den ve Nazım Hikmet’ten başlayarak günümüze kadar pek çok isim sayan Işık son olarak "Türkiye’de hapse girmemiş ’sanatçı’ yoktur arkadaşlar" dedi.

Ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.