1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KENDİ İNSANIMIZ İŞ BULAMAZKEN...
KENDİ İNSANIMIZ İŞ BULAMAZKEN...

KENDİ İNSANIMIZ İŞ BULAMAZKEN...

'İç huzur kalmaz''

A+A-

 

Çalışmak için asgari ücretin 309 Euro olduğu Güney Kıbrıs’a giden yabancı uyrukluların, maaşların daha yüksek olması nedeniyle KKTC’ye geçmesi iş dünyası temsilcilerini endişelendirdi. TİAK Başkanı İlker Züğürt, bu gelişmenin ülke ekonomisine dinamit koymayla eş değer olduğunu söyleyerek uyardı:

Çalışmak için Güney Kıbrıs’a giden yabancı uyrukluların maaşların daha yüksek olması nedeniyle KKTC’ye geçtiklerinin iddia edilmesi iş dünyası tarafından endişe ile karşılandı. Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (TİAK) Başkanı İlker Züğürt, “Bizim ülkemizde zaten bir işsizlik mevcut. Kendi insanımız iş bulamazken kaçak yollarla ülkemize gelip burada çalışılması hoş karşılanacak bir şey değil.

Söz konusu bu durum, ülkenin iç barışına dinamit koymakla eşdeğer bir sorun” dedi.

KKTC ekonomisinin şartlarının belli olduğunu aktaran Züğürt, “Ekonomimizin şartları belli... Bizim diğer ülkeler gibi işsizlere iş bulmak gibi bir lüksümüz yok. Bizim imkanlarımız sadece kendi ülkemizdeki insanlara, gençlere yetecek seviyede... Biz dışarıdan gelecen Filipinli, Orta Doğu’dan ve ya 3. Dünya ülkelerinden gelip kaçak çalışanlara iş potansiyeli yaratma gibi bir durumumuz yok” şeklinde konuştu.

KKTC’de kaçak çalışanların kayıtsız olmaları nedeniyle devletin gerekli katkıları alamadığını belirten Züğürt, “İhtiyat sandığı, Sosyal Sigortalar gibi imkanlardan faydalanmadığı için devlet de büyük zarar ediyor. Buna dikkat etmek lazım. Aksi halde Türkiye’nin de bazı yörelerinde zaman zaman görüyoruz, o göçün gidip yerleştikleri bölgelerde oradaki çalışma barışı bozuluyor. Bunu aynı şekilde bizim ülkemizde de olması her an söz konusudur” açıklamalarında bulundu.

Söz konusu durum karşısında Çalışma Dairesi, İçişleri Bakanlığı’na, Polis Genel Müdürlüğü’ne büyük görevler düştüğünü aktaran Züğürt, “Sık sık bu gibi yerler, bu kaçak işçileri çalıştırdığı öne sürülen bu yerlerin denetlenmesi gerekiyor. Vatandaşımız da bu konuda ilgililere eğer böyle bir şey söz konusu ise derhal bilgi vermesi gerektiğini düşünüyorum. Vatandaş ve devlet işbirliği içerisinde çalışırsa her iki kesim de duyarlı olursa ancak bu işin altından kalkılabilir. Bu konu hakkında herhangi bir bilgi verilmezse kolluk kuvvetleri haberdar edilmezse bunların bu yaşananları ortaya çıkarması zor görüküyor” diye konuştu.

Remzi SAMAR

Çalışmak ve özellikle hizmetçilik yapmak için Güney Kıbrıs’a giden yabancı uyrukluların, maaşların daha yüksek olması nedeniyle KKTC’ye geçerek burada çalıştığı iddia edildi.

Güney Kıbrıs’a çeşitli yollarla gelen bu işleri karşılığında 309 Euro asgari ücret alan yabancıların, maaşların KKTC’de daha yüksek olması nedeniyle çeşitli yollarla ülkeye giriş yaptıkları ileri sürüldü.

Bu konudaki gelişmeleri Yeni Bakış’a değerlendiren Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (TİAK) Başkanı İlker Züğürt, devletin en erken zamanda güneyden gelen kaçak göçmenlerle ilgil tedbir alması gerektiğine dikkat çekti. “Biz kendi bünyemizde ancak kendi işsizlerimize iş bulmak, istihdam etmek gençlerimize iş sahası yaratmak için çabalıyoruz” diyen Züğürt,  “Bizim ülkemizin ekonomisi çalışma şartları gelen bu göçmenleri kaldıracak seviyede değil. Biz küçük ve ekonomisi son derece kısıtlı olan iş imkanları son derece  kısıtlı olan küçük bir ülkeyiz. O nedenle eğer gerçekten Rum tarafında böyle bir göç varsa onun derhal tedbirlerinin alınması bu göçün engellenmesi için harekete geçilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Amacımız ırkçılık değil”

Bu önlemlerin alınması gerektiğini söylerken KKTC’li işadamları olarak kesinlikle bir ırkçılık yapmak ve ya bu konuda insan haklarına karşı olumsuz bir harekette bulunmak amacında olmadıklarına vurgu yapan Züğürt, “Buna mukabil kendi ülkemizin de imkanlarını kısıtlı olarak kullanmamız, dıştan kaçak olan gelen insanlarımıza iş imkanı yaratmamız hem rekabet gücümüzü eksiltiyor hem de işsiz ordumuza birçok işsiz daha katmasına neden oluyor. Gelenler tabi bizim insanlarımız gibi asgari ücretten değil, çok daha düşük ücretlere çalışmak istiyorlar. Bu çalışma hayatındaki diğer insanların düşük ücretle çalıştırılması ve daha fazla kar elde etmek düşüncesi içerisine girilmesine neden olabilir” açıklamalarında bulundu.

“Dinamit koymakla eş değer”

Bu durumun ülkenin iç barşına dinamit koymakla eşdeğer bir tehlike olduğunu ifade eden İlker Züğürt, böyle bir durumdaülkedeki iç barışın bozulacağı bunun için de devletteki yetkili merciilerin bir an önce denetimlerini sıklaştırması gerektiğinin altını çizdi.

“KKTC ekonomisinin şartları belli”

KKTC ekonomisinin şartlarının belli olduğunu aktaran Züğür şöyle dedi:  

“Ekonomimizin şartları belli... Bizim diğer ülkeler gibi işsizlere iş bulmak kaçakalra göçmenlere iş bulmak gibi bir lüksümüz yok. Bizim iimkanlarımız sadece kendi ülkemizdeki insanlara, gençlere yetecek seviyede... Biz dışarıdan gelecen Filipinli, Orta Doğu’dan ve ya 3. Dünya ülkelerinden gelip kaçak çalışanlara iş potansiyeli yaratma gibi bir durumumuz yok. Bunların ülkemize gelip bizde çalışmak istemeleri, ülkemizin iç çalışma barışını bozabilecek bir gelişmedir diye düşünüyorum.”

“Devlet büyük zarar ediyor”

KKTC’de kaçak çalışanların kayıtsız olmaları nedeniyle devletin gerekli katkıları alamadığını belirten Züğürt, şunları söyledi:

“İhtiyat sandığı, Sosyal Sigortalar gibi imkanlardan faydalanmadığı için devlette büyük zarar ediyor. Buna dikkat etmek lazım. Aksi halde Türkiye’nin de bazı yörelerinde zaman zaman görüyoruz, o göçün gidip yerleştikleri bölgelerde oradaki çalışma barışı bozuluyor. Bunu aynı şekilde bizim ülkemizde de olması her an söz konusudur. Ama en önemlisi kaçak işçi çalıştırmak devlete ödenmesi gereken sosyal hakların ödenmemesinden dolayı büyük bir rekabet karmaşası yaşanır bu da hoş bir şey değil zaten...”

“Vatandaş kolluk kuvvetlerini haberdar etmeli”

Söz konusu durum karşısında Çalışma Dairesi, İçişleri Bakanlığı’na, Polis Genel Müdürlüğü’ne büyük görevler düşdüğünü aktaran Züğürt son olarak şunları söyledi:

“Sık sık bu gibi yerler, bu kaçak işçileri çalıştırdığı öne sürülen bu yerlerin denetlenmesi gerekiyor. Vatandaşımız da bu konuda ilgililere eğer böyle bir şey söz konusu ise derhal bilgi vermesi gerektiğini düşünüyorum. Vatandaş ve devlet işbirliği içerisinde çalışırsa her iki kesim de duyarlı olursa ancak bu işin altından kalkılabilir. Bu konu hakkında herhangi bir bilgi verilmezse kolluk kuvvetleri haberdar edilmezse bunların bu yaşananları ortaya çıkarması zor görüküyor. Vatandaşla kolluk kuvvetlerinin işbirliği içerisinde çalışması ve bu kaçakların tespit edilerek gereken yasal tedbirlerin alınması gerekiyor.”

Yeni Bakış

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.