1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KENDİ RIZASI İLE CİNSEL İLİŞKİYE GİRSE BİLE...
KENDİ RIZASI İLE CİNSEL İLİŞKİYE GİRSE BİLE...

KENDİ RIZASI İLE CİNSEL İLİŞKİYE GİRSE BİLE...

İyi mi oldu kötü mü ...

A+A-

Avukat Derviş Akter, yeni ceza yasasında cinsel suçlarla ilgili değişiklikte bazı boşluklar olduğunu, kötü niyetli kişilerin elinde bir silaha dönüşebileceğini belirtti ve nedenlerini açıkladı:

Değiştirilen ceza yasası ile cinsel nitelikli suçlara ağır hapis cezaları getirildi. Yeni yasada, “cinsel tecavüz ” suçunu işleyenin ömür boyu hapis, bu suça teşebbüs edenin ise 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

Yasada “on altı yaşından küçük kişilere cinsel tecavüz” suçu işleyenin yaşı da dikkate alınarak ömür boyu hapis, on beş yıla kadar hapis veya iki yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenirken, “cinsel taciz” olarak tanımlanan suç ise bir yıla veya iki yıla kadar hapis veya para cezalandırılması öngörülüyor. “Cinsel saldırı” suçu da iki ayrı kategoride ele alınarak üç veya dört yıl hapislik olarak belirleniyor.

SEKİZ YILDA 3 BİN 954 SUÇUN 64’Ü CİNSEL NİTELİKLİ SUÇ
Ağır Ceza Mahkemelerinin gündemine yansıyan ve 2006-2013 yıllarını kapsayan istatistiki verilere göre bu yıllar arasında işlenen 3 bin 954 suçun 64’nü cinsel suçlar oluşturuyor. Cinsel suçların yıllara göre dağılımına bakıldığında 2006 yılında 9, 2007 yılında 5, 2008 yılında 12, 2009 yılında 5, 2010 yılında 3, 2011 yılında 11, 2012 yılında 14, 2013 yılında ise 7 cinsel nitelikli suç işlendiği ortaya çıktı. İstatistiki verilere göre, 14 sayısı ile en fazla suç işlenen yılın 2012 yılı olduğu ancak yıllara göre rakamsal olarak bakıldığında fazla bir artış olmadığı belirlendi.

AKTER, “KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER YASAYI İSTEDİĞİ GİBİ KULLANABİLİR”
Yeni ceza yasasında cinsel nitelikli suçlarla ilgili yapılan düzenlemeyi Star Kıbrıs’a değerlendiren Avukat Derviş Akter, bir suç hakkında hüküm verilirken suçun yaygınlığının önemli bir kıstas olduğunu dile getirdi. 2006-2013 yıllarını kapsayan istatistiki verileri değerlendirdiğini kaydeden Akter, KKTC’de cinsel nitelikli suçların diğer ülkelere göre çok az olduğunu ifade etti.

 

Akter, ceza yasasında cinsel suçlara ağır hapis cezaları getirildiğini belirterek, yasanın istenirse kötü niyetli kişiler tarafından bir silah olarak kullanılabileceğini savundu. Derviş Akter, “Kendi rızası ile cinsel ilişkiye giren bir kişi isterse aylar sonra tecavüze uğradığına dair şikâyet yapabilmekte ve şikâyetçinin şikâyeti ile suçlanan kişi tutuklanabilmektedir. Bu bazı kötü niyetli kişilerin elinde bir silaha dönecektir” dedi.

CEZALARIN ARTIRILMASI ÇÖZÜM DEĞİLDİR
Avukat Akter, sadece cezaların ağırlaştırılması ile suçların önlenemeyeceğini ifade ederek, “Suçlar sadece hapis cezası ile önlenebilseydi kimse suç işlemezdi. Hapis cezalarının artırılması tek başına yeterli değildir. Eğer öyle olsaydı uyuşturucu madde suçları giderek artmazdı” şeklinde konuştu.

NEDENLER ARAŞTIRILIP, ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR
Cinsel nitelikli suçların nedenlerinin araştırılması ve koruyucu önlemler alınması gerektiğine dikkati çeken Avukat Derviş Akter, bir insanı suça iten iki etken bulunduğunu, bunlardan birincisinin sosyal etkenler, ikincisinin ise kişinin ruhsal durumu olduğunu belirterek, cinsel suçların genelde psikolojik sorunlar nedeni ile işlendiğini söyledi. Akter, “Tecavüz suçunu işleyenlerin ruhsal durumu düzgün değildir. Bu tür suçları alışkanlık haline getirenler dahi vardır. Bunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerde kişinin cinsel isteğini azaltmak için ilaç kullanılır. Kişi ilaç tedavisi ile denetim altına alınır” dedi.

KUZEY KIBRIS’TA ORAN DÜŞÜK
Kuzey Kıbrıs’a bakıldığını cinsel suçların diğer ülkelere oranla çok az olduğunu kaydeden Akter, bunun en büyük nedeni otokontrol olduğunu ifade etti. Derviş Akter, 2006 – 2013 yıları arasındaki istatistiki verilerine göre Ağır Ceza Mahkemelerinin gündemine gelen “ kız kaçırma, zorla ırza geçme, tabiat kurallarına aykırı cinsi münasebet” başlığı altında aktarılan suçların son sekiz sene içerisinde yüzde 1,66 oranında olduğunu söyledi.

YENİ CEZA YASASINDA DENGE YOK
Yeni ceza yasası ile cinsel nitelikli suçlara ağır cezalar getirildiğini dile getiren Akter, cinsel suçlarla ilgili yasada yapılan değişiklikler ile cezaların artırılmasının öngörüldüğünü ancak düzenlemenin dengeli olmadığını ifade etti. Akter sözlerini şöyle sürdürdü: “Suç oranları ve önleme yollarını bulup dengeli cezalar öngörmek daha doğrudur. Üzerinde durulması gereken hususların başında yasama organının neden bu değişikliğe gereksinim duyduğu ve tanımlarını genişletirken ceza artırımına ihtiyaç duyduğudur. Öyle anlaşılıyor ki uluslararası yasalara uyum sağlamak için bu adım atılmıştır. Elbette bunun takdiri yasama organındadır. Ancak ceza yasası ele alınırken günün koşullarına uygun ve geleceğe ayak uydurabilen, günümüzde çeşitlenen suçları da kapsayıcı bir değişikliğe gidilmesi gerekiyordu.”

ADETA BİR SİLAH
Yasanın olumlu yanı gibi olumsuz yanlarının da ileriki dönemde ortaya çıkacağını belirten Avukat Derviş Akter şunları söyledi: “Son yapılan değişiklik ile uygulamada ortaya çıkacak aksaklıklar muhakkak olacaktır. Bunların başında cinsel suçlarla ilgili oluşacak şikâyetlerdir.

Eski yasada tecavüz ile suçlanan kişinin o suçu işlediğine dair yeterli kanıt ve delil bulunmak zorundaydı. Şimdiki yasada ise şikâyetçinin şikâyeti ile kişi mahkûm edilebilir. Bu bir kişinin anayasal hakkı olan ‘suçu kanıtlanıncaya kadar masum’dur prensibinin yerle bir olması demektir.

Yasa tecavüzle suçlanan kişiye suçsuzluğunu kanıtlama zorunluluğu getirmektedir. Eski yasada cinsel suçlarda aranan ilk şikâyet ve teyit edici şahadet kurallarının yeterince önemsenmemesi büyük sorunlara yol açacaktır.

Örneğin bir kadın ile birlikte olan bir erkek ya da tam tersi bir erkek ile olan bir kadın aylar sonra tecavüzle suçlanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir.

Kendi rızası ile cinsel ilişkiye giren bir kişi isterse aylar sonra tecavüze uğradığına dair şikâyet yapabilmekte ve şikâyetçinin şikâyeti ile suçlanan kişi tutuklanabilmektedir. Bu bazı kötü niyetli kişilerin elinde bir silaha dönecektir.”

EK TABLO
YIL İŞLENEN SUÇ SAYISI CİNSEL SUÇ SAYIS1I TOPLAM SUÇA ORANI
2006 ……………………… 451 ……………………………… 9 …………………………………………%1.99
2007 ………………….. 522 ……………………………… 5 ……………………………………….. %0.95
2008 …………………….. 476 …………………………… 12 ………………………………………. %2.51
2009 ………………………. 445 ………………………… 5 ……………………………………….. % 1.12
2010 ……………………….. 430 ………………………. 3 ………………………………………. % 0.69
2011 ………………………… 484 ……………………….. 11 ……………………………………. % 2.27
2012 ………………………. 548 …………………….. 14 ………………………………………. %2.55
2013 ……………………….. 598 ……………………….. 7 ……………………………………… %1.17

 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.