1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KERRY LONDRA'DA
KERRY LONDRA'DA

KERRY LONDRA'DA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la varılan anlaşmanın bu ülkeye yönelik yaptırımlar sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la varılan anlaşmanın bu ülkeye yönelik yaptırımlar sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya geldi. Winfield House'da yapılan görüşme öncesi açıklama yapan Kerry, Hague'e İran'la varılan anlaşma sürecindeki desteğinden dolayı teşekkür etti. "Bu bir ortaklık çalışmasıdır" diyen Kerry, görüşmelerde bir anlaşmaya varılması için yoğun çabanın gösterildiğini vurguladı.

Hague ile Londra'da Libya Başbakanı Ali Zeydan ile görüşeceklerini kaydeden Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Libya herkes için önemli. Bu ülkedeki güvenlik durumuyla ilgilenmeliyiz. Hepimiz Cenevre-2 süreci ve Suriye konusunda bir anlaşmaya varılması için yakından çalışıyoruz. Çok zor olduğunu biliyoruz. Kimsenin bu konuda yanılsaması yok. Ancak hepimiz askeri bir çözüm olmadığını biliyoruz ve yerlerinden edilen milyonlarca insan ile ilgilenmenin tek yolu şiddete son vermektir. Bunun için çalışmaya hepimiz kararlıyız."

İran konusunun da görüşmelerde ele alınacağını kaydeden Kerry, İran'la varılan anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) birlikte hareket etmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi. Kerry, "Bu anlaşma, dostlarımız yaptırımları uygulamak için bir araya gelmeselerdi ve anlaşma için bastırmasalardı mümkün olmazdı" diye konuştu.

Asıl zorlu kısmın şimdi başladığını belirten ABD Dışişleri Bakanı, şeffaflık ve sorumluluk anlamında büyük adımlar gerektirecek kapsamlı bir anlaşmaya varmak için gösterilecek çabanın önemine dikkati çekti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de Kerry'nin İran'la nükleer programı hakkında yürütülen müzakerelerde gösterdiği kararlılığı ve liderliği takdirle karşıladığını belirterek varılan anlaşmanın "iyi bir anlaşma" olduğunu bildirdi.

"Bu, Ortadoğu ve dünya için iyi bir anlaşma" diyen William Hague, şöyle konuştu:

"Bu anlaşma, gelecek için çok önemli bir fırsat. Ayrıca anlaşmanın, ABD ve Birleşik Krallık'ın uzun süredir güçlü ortaklar olduğu, yaptırımlar ve diplomasi yoluyla yürütülen baskı politikasının doğruluğunu kanıtladığını düşünüyorum. Gelecek aylarda bu anlaşmanın iyi niyetli bir şekilde uygulandığından emin olmak için güçlü ortaklığımızı devam ettireceğiz. Bu anlaşmanın, daha kapsamlı bir anlaşmayla sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız. Dolayısıyla, ABD'yi oynadığı rolden dolayı kutluyorum. Birleşik Krallık, ABD ile yakından çalışmaya devam edecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.