1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KESTİGÜL: "SU, TEK VE BAĞIMSIZ BİR OTORİTE ALTINDA DAĞITILMALI"
KESTİGÜL: "SU, TEK VE BAĞIMSIZ BİR OTORİTE ALTINDA DAĞITILMALI"

KESTİGÜL: "SU, TEK VE BAĞIMSIZ BİR OTORİTE ALTINDA DAĞITILMALI"

Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyla ilgili Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığında toplantı düzenlendi.

A+A-

Türkiye’den gelen yetkililer ile görüşen Bakanlık Müsteşarı Hasan Kestigül, projenin geldiği son aşamayı BRT’de katıldığı Günün Özeti programında değerlendirdi.

Geçitköy barajında gerekli iyileştirilmenin yapıldığını kaydeden Kestigül suyu KKTC’ye getirilecek 500 metre boyundaki boruların döşenmekte olduğunu belirtti.

Kestigül, suyun 35 milyon metreküpe kadar olan kısmının Lefke’den Dipkarpaz’a kadar tüm yerleşim birimlerinde içme suyu olarak kullanılacağını, geri kalan 40 milyon metreküp suyun ise tarımsal amaçla kullanılacağını hatırlattı.

Gelinen aşamada birçok çalışmanın tamamlandığını belirten Bakanlık Müsteşarı suyun 2014 yılı içinde ülkeye geleceğini, tarımda ise 2016 yılı içinde kullanılmaya başlanacağını kaydetti.

Türkiye’den gelen teknik heyet ile su konusunu tartıştıklarını anlatan Kestigül, Mesarya ve Güzelyurt ovalarında teknik incelemeler yapıldığını belirtti.

Suyun tarıma ayrılan kısmının ilk yıllarda sadece Güzelyurt’a verileceğini söyleyen Kestigül, Mesarya bölgesine ise ana iletim hatlarının yapılmasının ardından suyun yarısının verilmeye başlanacağını söyledi.

Türkiye’den gelecek suyun nasıl yönetileceği sorusunu da yanıtlayan Kestigül, bu konuda bir takım zafiyetler bulunduğunu belirtti.

Kestigül, ülkede tarımsal amaçla kullanılan suyun mevcut iki yasa ile yönetildiğini hatırlatarak, ilgili bakanlıkların yasa konusundaki çalışmaları son aşamaya getirdiğini söyledi..

Suyun yönetimine ilişkin henüz bir kararın üretilmediğini belirten Kestigül, tek ve bağımsız bir otoritenin altında suyun dağıtılması gerektiğini dile getirdi.

Narenciyede kötü bir sezon yaşandığını, sektörde değişiklik yapılması gerektiğini de kaydeden Kestigül bunun ile ilgili bir projenin önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

Brtk

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.