1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIB-TEK – AKSA KAVGASI
KIB-TEK – AKSA KAVGASI

KIB-TEK – AKSA KAVGASI

KIB-TEK’in de buna talip olduğu ortaya çıktı

A+A-

AKSA şirketinin 2 adet ek ünite getirdiği ve bunların kurulumunu gerçekleştirmeye başladığı, KIB-TEK’in de buna talip olduğu ortaya çıktı


AKSA’nın filtre sorunuyla hem bölge halkına hemde çevreye yaşattığı sıkıntının ardının arkasını kesilmediği bir dönemde yeni bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Yapılan araştırmalar sonucunda AKSA Şirketi’nin kapasite artırımı için alt yapı çalışmalarını tamamladığı kaydedildi. Güvenilir kaynaktan edinilen bilgilere göre, AKSA şirketinin 2 adet ek ünite getirdiği ve bunların kurulumunu gerçekleştirdiği ifade edildi.

PEKİ BU 2 ÜNİTE NEDEN KURULUYOR?
Tüm bunlar göz önünde dururken enerji ihtiyacı da beraberinde geldi. AKSA Şirketi’nin getirttiği 2 ünite ile ilgili olarak bir araştırma yaptı.

Ülkemizde bulunan 2 tane elektrik santralinde toplamda 330 mw enerji üretiliyor. Bu enerjinin 225 mw’nı KIB-TEK 105 Mw’nı ise AKSA sağlıyor. Aksa Şirketi şu an itibarıyla kurulumunu yapmakta olduğu 2 ünitesinin kapasitesi ise 17,5 Mw ve ikisinin toplamı 35 Mw’a denk geliyor. Geride bıraktığımız yıl enerji tüketimi 270 Mw seviyelerinde gerçekleşmişti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yıllık tüketim bir milyar üç yüz elli milyon kWh. AKSA nın alım garantili yıllık enerji miktarı 700 milyon kWh. AKSA şu an 2 adet daha 17,5 Mw’lık makinenin kurulumunu gerçekleştiriyor. Ülkede baş gösteren enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için 35 Mw’lık bir üretime daha ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Bu ihtiyaca biri özel biri devlet olan iki santralin çekişmesine neden olacak gibi görünüyor. Bir yanda alım garantili çalışan AKSA Şirketi ve getirttiği 2 ünite bir yanda da zor günler geçiren KIB-TEK…

Aksa’nın kurulumunu gerçekleştirdiği 2 ünite ile 35 Mw’lık enerji sağlamasının kabul edilmesi durumunda ödenen bu bedel 30 Milyon Dolar’ı bulacak. Bunun yanında AKSA’dan alınan elektrik bedeli 1 kWh’a yaklaşık 18 dolar cent olarak hesaplanırken yine aynı teknoloji ile kurulu KIB TEK dizel santrallarında üretim maliyeti 17 dolar cent.

AKSA ya verilen alım garantisi nedeni ile mevsimsel olarak Buhar Santralleri düşük verimde çalıştırılıyor ve yakıt tüketimi de artıyor. Bu olay da Kıb-Tek’e ek bir maliyet getiriyor.

Öte yandan Geçitköy Barajı’nın devreye girmesi ile artacak yük ihtiyacının ve özellikle fazla yakıt tüketen buhar türbinli santraların daha az kullanılarak yakıttan tasarruf edilmesi için acilen 2 adet 17,5 Mw dizel santralın alınması gerekiyor.

Star Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.