1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIB-TEK VE SENDİKAYA TESLİM OLDULAR”
“KIB-TEK VE SENDİKAYA TESLİM OLDULAR”

“KIB-TEK VE SENDİKAYA TESLİM OLDULAR”

Eşi benzeri olmayan bir bakanlık...

A+A-

 

Eski Çevre Bakanı, DP-UG Milletvekili Dinçyürek, AKSA ve Teknecik’teki elektrik santrallerine filtre takılmamasını eleştirerek, hükümete yüklendi

Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı, DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, CTP/UBP hükümetinin hükümet programına koymasına rağmen elektrik santrallerinin bacalarına filtre takılması konusundaki tavrını eleştirerek, CTP’yi KIB-TEK ve yetkili sendikaya teslim olmakla suçladı.

Dinçyürek, KIB-TEK yönetiminin başarılı olduğu şeklinde bir algının yaratılmaya çalışıldığını da söyleyerek bu algının faturasının halka yüklenildiğini belirtti. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı, DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, yeni hükümette Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın lağvedilmesine tepki gösterdi.

“KÖTÜ NİYET VAR”

Filtre takmama ve düşük kükürt seviyeli yakıt kullanılmaması konusundaki ısrarda kötü niyet gördüğünü belirten Dinçyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada tam bir kötü niyet vardır. Benim bakanlığım döneminde geçen 9 ay boyunca, göreve geldiğim ilk günden itibaren adımlar atmaya başladık. Elektrik üreten santrallerin, baca gazları emisyonlarının, yasalarımızın AB’nin öngördüğü standartların yapılması adına gerekenler vardı.

2014 yılının Kasım ayında yüzde 1’lik yakıt oranının kullanılmasını Bakanlar Kurulu kararından geçirmiştik. Bakanlar Kurulu’ndan geçer geçmez Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetimi gelip buna itiraz etti. Meclise gelerek sayın başbakanın odasında uzun soluklu tartışmalarla bunun uygulanamaz karar olduğunu söylediler. Bu tamamen bilinçli yapılan bir hareketti.”

“KIB-TEK HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİNDEN FAYDALANDI”

Dinçyürek, Kıb-Tek yönetiminin başarılı olduğu şeklinde bir algının yaratılmaya çalışıldığını da söyleyerek bu algının faturasının halka yüklenildiğini belirtti.

Kıb-Tek Yönetimi’nin yüzde 1 oranındaki yakıtı alma noktasında kendi bakanlığı döneminde söz verdiğini hatırlatan Dinçyürek, gelinen noktada hükümet değişikliğinden yararlanıldığını ve kurumun istediği gibi hareket ettiğini savundu.

Hakan Dinçyürek şöyle dedi:

“Dönemimizde bütün bu süreci çok iyi bildiğimiz için Çevre Etkilendirme Değerlendirme Raporu (ÇED) sürecini başlatmaları konusunda zorladık, ÇED raporuyla ilgili müracaat formatını aldılar fakat iki tane yeni jeneratör aldık diye kamuoyunda açıklamada bulundular. İki yeni jeneratör demek kapasitenin artması demek. Kapasitenin artması da ÇED raporunu tamamlamadan o iki jeneratörü devreye sokamazsınız demektir.

Bakanlık dönemimde bizden gelip ÇED raporuyla ilgili formatı aldılar fakat hükümet değişikliği fırsat bilinerek hem o iki jeneratör devreye kondu, hem de hükümet programına yazılarak devletin yaptığı yatırımlarda ÇED raporu sürecine uyacağız denildi, bu da illegaldir. Bunun hükümet programına yazılmasına gerek yok, yasalar bunu söylüyor zaten. Hükümet, yasanın dışında proje olarak bunu koymuyor.”

“CTP, KIB-TEK’E VE SENDİKAYA TESLİM OLDU”

Hükümetin büyük ortağı CTP’ye bu noktada önemli eleştiriler getiren Dinçyürek, partiyi kuruma ve sendikaya teslim olmakla suçladı.

Dinçyürek: “CTP parti olarak Kıb-Tek’in yönetimiyle beraber hareket eden sendikaya teslim olmuş durumdadır. Bunun bedeli yeni kurulan hükümette de UBP/CTP’nin kuyruğuna takıldı, kimse ses çıkaramıyor. Hükümette olabilmenin dayanılmaz hafifliğinden dolayı hiçbir muhalefet bu kararlara ve olumsuz uygulamalara ses çıkaramıyor.”

“NASIL REFORM HÜKÜMETİ?”

Reform hükümeti olma vaadiyle yola çıkan CTP/UBP hükümetinin vaat edilenlerin aksini yapmak için şimdiden kolları sıvadığını savunan Dinçyürek, bu konuya bir de şu örneği verdi:

“Hükümet programına yazmış, filtreyi taktıracağım diye. Hükümet programında 28. Sayfa 11. Maddede Teknecik ve AKSA Elektrik Santrali’ne kaliteli yakıt kullanımı sağlayacağız yazıyor. Bunu yazarak mevcut yazılı olan kararları iptal ediyorlar. Yüzde 1’lik yakıta geçme karar var fakat bu kararı onlar almadı, benim bakanlığım dönemindeki önergeyle alındı. Mevcut kararları ortadan kaldırıyorlar.”

“EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR BAKANLIK”

Yeni hükümette Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın lağvedilmesine de tepki gösteren Dinçyürek, hükümetin çevre konusundaki duyarsızlığını bu hamlesiyle de ispatladığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı var. Altındaki orman, su, meteoroloji, jeoloji, taş ocakları gibi daireler çevreyle alakalı. Bunların birbiriyle uyumlu ve hizmet verme noktasında araştırma yapılırsa bakanlıklardaki memnuniyet oranı arasında en çok memnun kalınan ve çalışan bakanlığın Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olduğu görülecektir. Bu bakanlık yok edilecek. Kurulan bakanlığa bakalım, bayındırlık, çevre ve kültür. Bunun kamu yararı ve hizmet anlayışı için yapıldığını anlatabilir misiniz? Çevre bakanlığı bozuldu yerine böyle bakanlık icat edildi. Eşi benzeri olmayan bir bakanlık.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.