1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIB-TEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
KIB-TEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

KIB-TEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Kıb-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim;

A+A-

“İŞİ İHTİMALLERE BIRAKMA HEDEFİNDE DEĞİLİZ”

 

Kıb-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim;

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu(Kıb-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programının konuğu oldu. Elektrik’teki indirimin birimlere göre ayrıldığını belirten Akim, eleştirileri değerlendirdi. Yapılan indirimlerin vatandaşın cebine nasıl yansıyacağını aktaran Akim Kıb-TEK olarak kendilerini de güvenceye alacak şekilde bir indirim uygulandığını kaydetti.

“DEĞİŞEN ORANLARDA İNDİRİM YAPILMIŞTIR”

Bakanlar kurulunun elektrik indirimi dolayısıyla toplanmasını ve yüzde 36’ya varan indirime gidildiğini açıklaması üzerine açıklamalarda bulunan Akim durumun vatandaşın cebine nasıl yansıyacağını ise şu sözlerle aktardı; “22 adet birimlerin bir tanesi hariç her birinde indirim söz konusu oldu. Bu da geçici akımın ikinci kademesidir. Sosyal yardım alanların tarifesi 25 kuruştur. Asgari ücretle geçinenlerin tarifesinde indirim vardır. Oda 45 kuruştan 44 kuruşa indirildi. 250 kw ile 500 kw arasında elektrik kullanan kesim için yüzde 12. 7’dir indirim uygulandı. 501 ile 750 kw arası elektrik kullanan vatandaşlarımıza da yüzde 22 civarında indirim söz konusudur. 751’ın üzerinde elektrik kullanan vatandaşlarımızın indirimi de yüzde 35.7’dir. Yüzde 36 denen rakam bu rakamdır diye düşünüyorum. Sanayi ve ticaret sektörüne yönelik indirimler ise yüzde17 ile 16 buçuk arasında değişen oranlarda yapılmıştır.”

“TABLO BU”

İndirimlerin her bir tarife içerisinde ayrı ayrı değerlendirilerek indirimler yapıldığını kaydede Akim, aynı zamanda elektrik kurumunun yaşayabilir yapısının korunması gerektiğine de dikkat çekti. Akim; “Biz kendimizi güvenceye almak açısından yatırım bedellerini maliyete yansıyan oranlarda aldık. Ödenecek borçların geriye dönüşümünü sağlamak amacı ile maliyetini dikkate alarak yaptık ve ortaya çıkan tablo bu” dedi.

“HESABIMIZI KİTABIMIZI YAPTIK”

İndirimleri öncelikle kendi içlerinde değerlendirdikten sonra Başbakanlık bünyesinde tartıştıklarını dile getiren Akim, “Aralık ayı içerisinde ilk kendi aramızda bu indirimleri gündeme getirdiğimizde hesabımızı kitabımızı yaptık ve nereye kadar indirim yapabileceğimizi hem de depolarımızdaki akaryakıt stoklarına hem de ilk düşük tarifeli akaryakıtı hangi tarifede yapacağımızı hesaplayarak bir indirimi gördük. Bunu biz Sayın Başbakan’ın ekibi ile görüştük ve Sayın Başbakan’ın bize ilk sorduğu soru şuydu; ‘ şimdi indirimi hemen yapabiliyorsunuz da akaryakıt fiyatları tekrar yukarı çıktığında tekrar zama gitmeyecek misiniz?” mutlaka gideceğiz. Siyasetin endişesi ve bizimle kamuoyunda durum gerilmiş gibi bir algı yaratılması bu tereddütten kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

“İŞİ İHTİMALLERE BIRAKMA HEDEFİNDE DEĞİLİZ”

‘Bir gerilme söz konusu değildir sadece yaklaşımlarda farklılıklar vardır’ diyen Akim, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz hemen indirelim akaryakıt fiyatları geriye dönecekse onu da akaryakıt fiyatlarına endeksleyerek uygulayarak kademeli olarak geri verelim. Burada da yeni hedef vardır. Ama bakanlar kurulunun ısrarı biz önce indirelim eğer akaryakıtta meydana gelen artışları dikkate alacaksak onu da o zaman göreceli olarak akaryakıt fiyatlarına endeksli bir geri dönüş kademe kademe gerçekleşsin biçimindedir. Kademeli geri dönüş olacaksa nasıl dönüleceğinin hesaplarını yapıyoruz. Ay içerisinde sonuçlandıracağız. Eğer zam olacaksa biz tedbirimizi almak zorundayız.

Çünkü siyaset nazlıdır zamanı geldiğinde zam yapacağımız zaman biz zora gireriz. Biz gerçek rakamlar üzerinde konuşmak zorundayız çünkü biz bir üretim yapıyoruz bu üretimin de bir maliyeti, geri dönüşümleri vardır. Hem geri dönüşümde sıkıntılar vardır hem de bu üretimde kullandığımız akaryakıtın çok büyük bir kısmını içermektedir. Onun fiyatında meydana gelecek artışlarda maliyetimize yansıtmakta sıkıntılar vardır. İşi ihtimallere bırakma hedefinde değiliz, şimdiden hazırlığımızı yaparak hükümete bunu ileteceğiz.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.