1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KIB-TEK’E MİLYONLUK DAVA!
KIB-TEK’E MİLYONLUK DAVA!

KIB-TEK’E MİLYONLUK DAVA!

KIB-TEK’E MİLYONLUK DAVA!

A+A-

Yasalaşmayan “Yasa gücünde kararname” ile sokak aydınlatması ve aydınlatma ücretlerinin tahsilatının Kıb-Tek tarafından yapılmasının, yasa dışı olduğunu savunan LTB, dava açmaya hazırlnıyor.

Suna Erden

Yasalaşmayan “Yasa gücünde kararname” ile sokak aydınlatması ve aydınlatma ücretlerinin tahsilatının Kıb-Tek tarafından yapılmasının, yasa dışı olduğunu savunan LTB, dava açmaya hazırlnıyor. Açılacak olan dava ile 2013 yılından beridir Kıb-Tek’in halktan aldığı milyonlarca liralık vergi geri istenecek 

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB),Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) dava açıyor. Sokak aydınlatması hizmetlerinin ve aydınlatma ücretlerinin Belediye Yasası gereğince belediyeye ait olduğunu savunan LTB, bu konuyu yargıya taşıyor. LTB, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılan yasa gücünde kararname ile aydınlatma hizmetleri ile aydınlatma vergilerinin belediyeden alındığını ancak çıkarılan kararnamenin meclise sunulup yasallaşmadığını belirtiyor. Şehirlerde, belediye sınırları içerisinde aydınlatma ve aydınlatma vergisini alma yetkisinin Belediyeler Yasası ile belediyelere verildiğini kaydeden LTB, kararnamenin yasallaşmadığını, bu nedenle tek yürürlükteki yasanın belediyeler yasası olduğunu savunuyor. Karar alan belediye meclisi açacağı dava ile hem sokak aydınlatması hizmeti ve harçların toplanmasını hem de Kıb-Tek’in 2013 yılından beridir vatandaşlardan aldığı aydınlatma vergisinin geri iadesini isteyecek. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan avukat Boysan Boyra, Kıb-tek’in kanunsuz bir şekilde aydınlatma harçlarını topladığını açılacak dava ile aydınlatma hizmetleri, harçların toplanması ve Kıb-Tek’in 2013 yılından beridir halktan aldığı milyonlarca liralık vergileri geri isteyeceklerini ifade etti. 

KARARNE ÇIKTI, PARALARI KIB-TEK TOPLADI 

Bakanlar Kurulu 2013 yılında “Sokak lambalarına enerji temini, tahsilatı ve idaresi” hakkında yasa gücünde kararname çıkarttı. Kararnameye gerekçe olarak ise sokak aydınlatması için gerekli enerjinin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından sağlandığı ancak kurumun bu hizmeti karşılığında elde etmesi gereken ücreti zamanında tahsil edememesi gösterildi. Bakanlar Kurulu’nun Anayasanın 112’nci maddesine dayanarak bu kararnameyi yaptığı belirtilirken, 2013 yılından itibaren sokak aydınlatma harçlarını Kıb-Tek tahsil etmeye başladı. 

"MECLİSİN YETKİSİ GASP EDİLDİ"

LTB’nin avukatı Boysan Boyra, şehirlerde, belediye sınırları içerisinde aydınlatma ve aydınlatma vergisini alma yetkisinin Belediyeler Yasası ile belediyelere verildiğini ifade etti. Boyra, Bakanlar Kurulu’nun 2013 yılında kanun hükmünde bir kararname yaparak aydınlatmanın Kıb-Tek tarafından yapılması ve aydınlatma vergilerin Kıb-Tek tarafından toplanmasını öngördüğünü kaydetti. Boyra, çıkarılan bu kanun hükmündeki kararnamenin Anayasanın 112’inci maddesine göre resmi gazetede yayınlandığı aynı gün gerekçesi ile birlikte meclise sunulması, ivedilikle görüşülüp 90 gün içerisinde karara bağlanması gerektiğini ancak hükümet bu kararnameyi yaptıktan sonra Anayasanın 112’inci maddesini uygulamadığını ve kararnamenin yasa haline gelemediğini söyledi. Boyra, “Eğer bu hükümet kanun hükmünde kararname yapmayı düşünüyorsa onu meclisten geçirerek yapmalıdır. Meclise başvurmayacağı bir konuyu düzenleyememelidir. Çünkü KKTC meclisine verilen yetkileri de çalmış olursunuz. Anayasa diyor ki; yasa yapma meclisin işidir. Meclise Anayasa tarafından verilen yetkileri gasp etmiş olursun” ifadelerini kullandı. 

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR 

Kararnamenin yasallaşmamasından dolayı tek yürürlükteki yasanın belediyeler yasası olmaya devam ettiğini kaydeden Boyra, Kıb-Tek 13 Ağustos 2013 tarihinden itibaren aydınlatma vergilerini toplamaya devam ettiğini ve belediyeler yasasını ihlal ettiğini vurguladı. Boyra, Kıb-Tek’in kanunsuz bir şekilde vatandaşlardan belediyelerin toplaması gereken harçları topladığını vurgulayarak, “Kıb-Tek’in bu şekildeki davranışı kanunların açık bir şekilde ihlalini oluşturmaktadır. Bu durumu görüşen LTB Meclisi, Kıb-Tek’e karşı dava açmaya ve belediye hudutları içerisinde aydınlatma harçlarını toplamasına engel olmaya karar vermiştir. Birkaç gün içerisinde dava açılacaktır” şeklinde konuştu. 

"MİLYONLARI GERİ İADE ETSİNLER"

Davada aydınlatma ve aydınlatma vergilerini toplanmasını belediyeye iade edilmesini ve Kıb-Tek’in 2013 yılından veridir, ‘kanunsuz olarak’ halktan aldığı milyonlarca liralık harçları geri talep edeceklerini kaydeden Boyra şunları söyledi: “Devletiniz olduğunu iddia ediyorsanız, devlet kurumlarının ‘devlet olma’ kuralına uyması gerekir. Siz bir devlet kurumu olarak kanunsuz bir şekilde para toplarsanız ve bakanlar kurulu ses çıkarmazsa, kolluk kuvvetleri müdahale etmezse suç işleyen vatandaşları nasıl tutuklayacaksınız. ‘Kıb-Tek gibi suç işledik’ demeyecekler midir? Göz göre göre devlet suç işlemektedir.” Boyra,LTB’nin Kıb-Tek’e bir miktar borcu olduğunu ifade ederek, 2013 yılından beridir toplanan harçların içerisinden borçların kesilmesini ve geri kalan meblağın belediyeye iade edilmesini istediklerini dile getirdi. Boyra, “Kıb-Tek suç işlemekte, kanunsuz para toplamaktan vazgeçmelidir” dedi. 

StarKıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.