1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIB-TEK'İ BATIRMAK İSTEYENLER VAR!
KIB-TEK'İ BATIRMAK İSTEYENLER VAR!

KIB-TEK'İ BATIRMAK İSTEYENLER VAR!

Büyük uğralar veriyorlar,

A+A-

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in dün kamuoyuna yansıyan, “Artık Kıb-Tek’in özelleştirilmesi çalışmaları açık açık yapılıyor” sözleri, beraberinde tartışmaları da getirdi. Konu hakkında görüşüne başvurulan El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, bu sözlerin Kıb-Tek’in atacağı her adımda birçok sorunlarla karşılaşması nedeniyle söylendiğini ifade etti. Cesurer, son dönemlerde özellikle siyasilerden Kıb-Tek’e ciddi anlamda baskılar geldiğini de savunarak, “sanki hiçbir adım atılmasını istemiyorlar” şeklinde konuştu.

 

Hedef özerkleştirmekse bize yardımcı olmalıdırlar

Şu anda iktidarın büyük ortağı olan siyasi partinin Kıb-Tek’in özerkleştirileceği konusunda birçok açıklaması bulunduğunu belirten Çağlayan Cesurer, bunun uygulama safhasında ayni siyasi partinin çok farklı hareket ettiğini belirtti. El-Sen başkanı sözlerine şöyle devam etti; “ İsmet Akim’in yaptığı açıklamalar, Kıb-Tek’in ileriye götürülmesine hiçbir destek yapılmadığı içindir.

Örneğin bir sayaç ihalesi yapıldı ve bu ihalenin gerçekleşmemesi için şu anda çok büyük baskılar yapılıyor. Halbuki bu sayaçların kullanıma geçmesi ile hem kaçaklar önlenecek, hem faturaların hatalı yazılmasının önüne geçilecek hem de herkese eşit mesafede durulması gerçekleşecektir. Ancak her adımda olduğu gibi bu konuda da siyasilerden çok ciddi anlamda baskılar yapılıyor. Yani sanki birileri Kıb-Tek’in ayakta duracağı, ihtiyacı bulunan yatırımları yapmasını istemiyormuş gibi bir hava gözüküyor”

 

Her yerde Aksa

Kıb-Tek’e gerekli yatırımların ve düzenlemelerin yapılması halinde şu anki elektrik maliyetlerinin aşağıya çekilebileceğini iddia eden Çağlayan Cesurer, ülkede elektrik enerjisi konusunda atılan her adımda karşılatında Aksa’yı bulduklarını da söyledi. Cesurer “şu anda Teknecik Santralında, Aksa’dan alınan enerji fiyatının altında enerji üretme imkanımız vardır. Ancak yapılan anlaşma gereği ülkenin enerji ihtiyacının %50’sinden fazlasının Aksa firmasından alınması nedeniyle bunu gerçekleştiremiyoruz.

Bu ülkede elektrik konusunda artık Aksa’ya sormadan yatırım yapamazsınız, eğer Türkiye’den gelen bakanın buradaki yetkililerle yaptığı toplantıya Aksa temsilcisi de giriyorsa, durumun ne kadar vahim olduğu sanırım kolaylıkla anlaşılabilir” dedi.

 

Devlet borcunu ödemez ancak faizleri alır

Cesurer açıklamasında şöyle devam etti, “Yıllardan beridir Kıb-Tek ile devlet arasında yaşanan trajikomik bir durum vardır ve hiç kimsenin de bu duruma dur deme niyeti gözükmüyor. Devlet, Kıb-tek’e olan borçlarını hem zamanında ödemiyor hem de geç ödemesine rağmen herhangi bir faiz de ödemiyor. Halbuki Kıb-Tek devlete olan borçlarını zamanında ödeyemediği için devlete çok büyük miktarlarda faiz ödemek zorunda kalıyor. Yani Kıb-Tek devletten alacağını alamıyor, bu alacağını alamadığı için devlete borcunu zamanında ödeyemiyor ve gecikme dolayısı ile de alacaklı olduğu devlete her yıl korkunç miktarlarda faiz ödemek zorunda kalıyor.”

 

Sanki yolsuzluk aldı başını gider

Elektrik kurumuna sayıştay görevlilerinin sürekli gelmesini de değerlendiren El-Sen başkanı “sanki da kurumda yolsuzluklar aldı başını gider gibi orada bulunmaları bence manidar bir konudur. Tabi ki kurumun muhakkak denetlenmesi gerekir, ancak şu anda yapılanlara anlam vermekte ben de zorlanıyorum.

Belki buraya gelmeleri, ya Kıb-Tek için yapılması düşünülenleri engellemek veya eskiden olduğu gibi bu kurumun yaptığı her işten pay koparmaya çalışan ancak şimdi alamayanların ihbarları sonucunda da gelmiş olabilirler” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.