1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIB-TEK’İN BORÇ FAİZLERİNİ HALKA ÖDETMEK İNSAFSIZLIKTIR”
“KIB-TEK’İN BORÇ FAİZLERİNİ HALKA ÖDETMEK İNSAFSIZLIKTIR”

“KIB-TEK’İN BORÇ FAİZLERİNİ HALKA ÖDETMEK İNSAFSIZLIKTIR”

BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)’in sorununun elektriğe zam yapılarak çözülemeyeceğine ileri sürerek, zam düşüncesinin günü kurtarmaya yönelik bir girişim olduğunu iddia etti.

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan,  Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)’in sorununun elektriğe zam yapılarak çözülemeyeceğine ileri sürerek, zam düşüncesinin günü kurtarmaya yönelik bir girişim olduğunu iddia etti.

Korkmazhan, BKP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyeti Türk Partisi Birleşik Güçleri – Demokrat Parti Ulusal Güçler (CTP/BG-DP/UG) Koalisyon Hükümeti’ni Kıb-Tek’e köklü çözüm üretmemekle itham ederek,  “Kıb-Tek’in borç faizlerini halka ödetmek insafsızlıktır” dedi.

Abdullah Korkmazhan, Hükümet’in Kıb-Tek konusunda köklü çözüm üretme cesareti olmadığını iddia ederek, bunu gizlemek amacıyla sürekli bahaneler ürettiğini kaydetti.

“Bir kilowatt enerji için ödenen 38 kuruş ücretin 12 kuruşu bankalara olan borç faizidir. Kötü yönetilerek zora sokulan Kıb-Tek’in borç yükünün elektriğe yüzde 20 ile 30 arasında zam yapılarak vatandaşa ödettirilmesi kabul edilemezdir” diyen Korkmazhan, önlem alınırsa zam yapmaya gerek kalmayacağı, mevcut tarifelerin de ucuzlayacağını iddia etti.

Korkmazhan, konu tartışılırken Kıb-Tek’e borcu olup ödemeyen kesimlerin görmezden gelindiğini; borcunu ödeyen kesimlerin ise astronomik zamlarla cezalandırıldığını ileri sürerek, “Bazı özel işletmelerin, üniversitelerin, otel ve casinoların, belediyelerin, camiler, bakanlıklar, devlet kurumu ve dairelerin Kıb-Tek’e milyonlarca TL borcu bulunmaktadır” dedi.

Kıb-Tek’in toplam alacağının borcundan daha fazla olduğuna işaret eden Korkmazhan, Kurum’un alacaklarını tahsil edemeyip, sürekli borçlanan; borçlandıkça faiz ödeyen, sürekli zarar eden ve zararı zamlarla halka yüklediği kısır bir döngü içerisine sokulduğunu savundu.

Korkmazhan, gerekli önlemlerin alınması durumunda zama gerek kalmayacağını, mevcut tarifelerin dahi ucuzlayacağını iddia ederek şöyle dedi:

“CTP/BG-DP/UG hükümeti, seçim bildirgelerinde ve hükümet programlarında verdikleri taahhütlere bağlı kalarak, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi yasasını süratle meclisten geçirmelidir.”

Abdullah Korkmazhan,  AKSA’dan garantili enerji alımına son verilmesi. Kurum’un borçlarını tahsil etmesi, teknolojik yenilikleri ve yatırımları gerçekleştirmesinin önündeki engeller kaldırılması gerektiğini ifade ederek, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanarak daha ucuz ve temiz elektrik enerjisi üretimi için gereken adımların atılması üzerinde durdu.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.