1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS ARTIK TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜŞ BİR KONU
KIBRIS ARTIK TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜŞ BİR KONU

KIBRIS ARTIK TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜŞ BİR KONU

Kıbrıs, Türkiye'nin gündeminden düştü

A+A-

 

Türkiye’nin tıkanan AB umudu Kıbrıs konusundaki hassasiyeti etkiledi. Müzakerelerde 20 yıl geriye gittiklerini düşünen KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a göre Kıbrıs artık Türkiye’nin gündeminden düşmüş bir konu.

Süreci yakından takip eden isimlere göre Kıbrıs müzakerelerinde en başa dönüldü. Son durumu değerlendiren KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a göre Türkiye’nin dış politikadaki yaşadığı ciddi krizler nedeniyle Kıbrıs’a olan ilgisi de tamamen tükendi.



TÜRKİYE ATEŞ ÇEMBERİNDE

Türkiye’nin dış politikada ateş çemberinde kaldığına ve müzakerelerdeki gelişmelerden ümidini kestiğine dikkat çeken Talat, “Türkiye dış politikada ateş çemberinde, seçim atmosferine girdi ve müzakerelerden de çözüm ümidi görmüyor.

Bu nedenle Kıbrıs Türkiye’nin gündeminden düştü. Bir ateş çemberi içinde yaşayan Türkiye için Kıbrıs sorununu öncelik yapmak mümkün değil” şeklinde konuştu.

Kendi Cumhurbaşkanlığı döneminde Hristofyas’la otuzun üzerinde uzlaşma metni hazırladığına dikkat çeken Talat, “Eroğlu, Hristofyas’la 1,5 yıl içinde hiçbir yakınlaşma kağıdı hazırlamadı hatta yakınlaştığımız konularda Eroğlu sorun çıkardı. Örneğin çapraz oy meselesini paketin içinden çıkardı ve Rum tarafında da varılan mutabakatlardan kaçmanın kolay olduğunu düşündürdü” dedi.

2007’den sonra dengeler değişti

KKTC Cum­hur­baş­ka­nı Da­nış­ma­nı Prof. Dr. Meh­met Has­gü­ler 2004-2007 ara­sın­da Tür­ki­ye­’nin Kıb­rıs me­se­le­si­ni ulus­la­ra­ra­sı are­na­da is­te­di­ği za­man gün­dem ya­pa­bi­lir­ken 2007’den son­ra ise den­ge­le­rin de­ğiş­ti­ği­ne dik­kat çek­ti. Has­gü­ler, “2007’den son­ra Tür­ki­ye­’nin AB iliş­ki­le­rin­de­ki ge­liş­me aşa­ğı­ya dön­dü. Tür­ki­ye AB iliş­ki­le­rin­de­ki aşa­ğı­ya iniş­le Kıb­rıs so­ru­nu­nu aşa­ğı­ya in­me­ye baş­la­dı. Kıb­rıs me­se­le­si ar­tık Tür­ki­ye gün­de­mi­nin çok ge­ri­sin­de kal­dı” dedi.

TOPLUMSAL KİMLİĞİMİZDEN OLACAĞIZ

Müzakerelerden beklenen umudun çıkmaması karşısında Kıbrıs halkının derinden etkilendiğine vurgu yapan Talat, “Kimlik erozyonu yaşıyoruz, bu da derin boyutlara gidiyor. Dolayısıyla çözüm önemli. Bunu idrak etmeyen bir lider yüzünden Kıbrıs Türkü’nün varlığı erozyona uğruyor. Milliyetçilik olabilir tamam da sonuçlarını onun getireceklerini hesaplamazsanız çok pahalıya mal olabilir. Milliyetçilik yaparken toplumsal kimliğimizden olacağız”değerlendirmesinde bulundu.

Biden’ın ziyareti büyütülmemeli

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretine büyük anlamlar yüklenmemesi gerektiğine de dikkat çeken Talat, “Süper gücün bir temsilci olduğu için ziyaretinin olumlu bir yanı var ama öyle beklendiği gibi Biden geliyor çözüm de geliyor değil. Kıbrıs sorununda birçok aktör var ABD istedi diye sorun çözülmez. Ha eğer Amerika Kıbrıs’a sefer düzenler, anlaşıncaya kadar bombalayacağım sizi derse o zaman tamam” değerlendirmesinde bulundu.

MÜZAKERELERDE 20 YIL GERİYE GİTTİK

Mehmet Ali Talat, “Şu anda güven yaratıcı önlemler görüşülüyor. 20 sene geriye gittik. Birbirimize güvenmiyoruz ve sırf güvenelim diye işte mayınları temizleyelim, Maraş bölgesini yerleşime açalım diyor Rum tarafı, Türk tarafı kapıdan geçişler kolaylaşsın, yeni kapı açılsın, bunlar ne kadar güven yaratır, önemli olan bu mu? Kapılar zaten açıktır şu anda Rumlar-Türkler istediği gibi gelip gidiyor yani ne yapılmaya çalışılıyor, resmen göz boyama, uyutma, müzakereleri erteleme çabalaması. Taraflar arasında ciddi görüşme yok, böyle bir müzakere yok, tıkandı yani bana göre” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay’dan 40 yıl sonra harekât fotoğrafları

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 40'ıncı yıl dönümünde Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri kapsamında bugüne kadar yayınlanmayan fotoğraflar sergi haline getirildi. Fotoğraflarda, Türk askerinin adaya çıkışı, donanma birliklerinin adaya intikal etmeleri ve askerin adadaki yaşantısını anlatan karelere yer verildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.