1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS BANKASI İÇİN YENİ DÖNEM
KIBRIS BANKASI İÇİN YENİ DÖNEM

KIBRIS BANKASI İÇİN YENİ DÖNEM

Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Kıbrıs Bankası’nın, bugünden itibaren iyileştirme sürecinden resmen çıktığı belirtildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Kıbrıs Bankası’nın, bugünden itibaren iyileştirme sürecinden resmen çıktığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın dün, bu konuda ortak bir açıklama yaptığını yazdılar.

Habere göre yapılan ortak açıklamada, garanti dışında kalan mevduatların, sermayeye dönüştürülmesi (tıraşlama) oranın yüzde 47.5 olduğu belirtildi.

Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis ise açıklamasında Kıbrıs Bankası’nın, güçlü bir sermaye yeterliliğine sahip olarak iyileştirme sürecinden çıktığını ifade etti.

Dimitriadis, Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasının bankacılık sektörünün yeniden düzenlenmesi açısından dönüm noktası da olduğunu söyledi.

Alithia gazetesi, Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasıyla birlikte, daha önce bloke edilen mevduatların yüzde 12’sinin(bu da bütün mevduatların yüzde 5’ini teşkil ediyor) serbest bırakıldığını yazdı.

Geriye kalan mevduatların ise üç eşit taksit çerçevesinde serbest bırakılacağını yazan gazete Kıbrıs Bankası’ndan yapılan açıklamaya dayanarak 6 aylık tahvillerin yüzde 2.95, 9 aylık olanların yüzde 3.125, 12 aylık olanların ise yüzde 3.4 oranında, faize sahip olacağını belirtti.

Gazete Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasının ardından, Bankada, hissedarların belirlenmesi için yoğun bir çalışmanın başladığını yazdı.

Gazete Kıbrıs Bankası’na ilişkin alınan kararlara da ayrıntılı bir şekilde yer verdi.

PARTİLER

Habere göre Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasını değerlendiren DİSİ Milletvekili Prodromos Prodromu, ileriki aylarda istenilen şeyin, sınırlandırmaların kalkması ve bankanın normal bir şekilde işlev göstermesi olduğunu ifade etti.

AKEL Meclis Grup Sözcü Vekili Stavros Evagoru, Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasına ilişkin her türlü adımı ve çabayı desteklediklerini söyledi.

KS EDEK Milletvekili Nikos Nikolaidis, nihai tıraşlama oranın belirlenmesi ve Bankanın iyileştirme sürecinden çıkmasının olumlu bir unsur olduğunu ifade etti.

EVRO.KO Yürütme Bürosu üyesi Andreas Televantos, Bankanın iyileştirme sürecinden çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

“KIBRIS BANKASI DEVLETİN ELİNDE”

Simerini gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, ekonomistlere dayanarak, Kıbrıs Bankası’nın yüzde 18’lik oranın devletin elinde olacağını yazdı.

Kıbrıs Bankası’nın, yüzde 18’nin ileriki sekiz veya on yıl içerisinde devletin elinde olacağını yazan gazete garanti dışında kalan (yüzde 18’i ellerinde bulunduran)mevduat sahiplerinin, şu anda değil Laiki Bankası’nın tasfiyesinin ardından tazmin edileceğini belirtti.

Gazete Laiki Bankası’nın 8-10 yıldan önce tasfiye edilmesinin de beklenmediğine dikkati çekti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDAN LİKİDİTE

Haravgi gazetesi, Kıbrıs Bankası’nın iyileştirme sürecinden çıkmasının ardından, Bankanın, Avrupa Merkez Bankası’ndan direkt likidite sağlamasına ilişkin sınırlandırmaların kalkacağını da belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.