1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KIBRIS BANKASI’NIN GELECEĞİ BELİRSİZ
KIBRIS BANKASI’NIN GELECEĞİ BELİRSİZ

KIBRIS BANKASI’NIN GELECEĞİ BELİRSİZ

Güney Kıbrıs’taki mali krizin ana unsurlarından Kıbrıs Bankası’nın geleceğinin belirsiz olduğu, varlığını sürdürebilmesi için cesaretli hareketlerde bulunulması gerektiği belirtildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’taki mali krizin ana unsurlarından Kıbrıs Bankası’nın geleceğinin belirsiz olduğu, varlığını sürdürebilmesi için cesaretli hareketlerde bulunulması gerektiği belirtildi.

Haftalık Kathimerini gazetesi, ekonomi ekinin ilk sayfasında, “Kıbrıs Bankası’nın Geleceği Bulanık” başlığıyla verdiği haberde, Laiki Bankası’yla ilgili gelişmelere de yer verildi.

Kıbrıs Bankası’nın daha kötü bir durumla karşı karşıya kalma riskinden henüz kurtulmadığına, zira sermaye yeterliliğinin iflasın eşiğinde olduğuna dikkat çeken gazete, böyle bir zamanda Kıbrıs Bankası’na CEO atanması ve iç nakillerle ilgili “bra de fer”in (bilek güreşi) devam ettiğini belirtti.

Yönetim Kurulu’nun yeni CEO konusuna takılıp kalmasından dolayı belirsizliğin devam ettiğini kaydeden gazete, Merkez Bankası tarafından açıklanan bilançonun da gerçeklikten uzak olduğunu ve karşı karşıya kalınan sorunları yansıtmadığını vurguladı.

1000-1500 KİŞİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI PLANLANIYOR

Fileleftheros gazetesi ise geçen günlerde adaya gelen Troyka teknik ekibinin, finans sisteminde bugüne kadar nelerin yapıldığını kaydederek adadan ayrıldığını, Kıbrıs Bankası’nın ıslah rejiminden çıkmamasına ilişkin memnuniyetsizliği de dile getirmekten çekinmediğini aktardı.

Islah geciktikçe bunun milyonlara mal olduğuna dikkat çeken gazete, bunun ceremesini yeni bir “tıraşlamayla” mevduat sahiplerinin çekeceğine dair endişelerin olduğunu kaydetti.

Öte yandan “iyi” Laiki Bankası’nı içine alan Kıbrıs Bankası’nda hızlı ritimlerle personel sayısının azaltılması ve yeninden düzenlemeye gidilmesinin beklendiğini yazan gazete, her iki bankadan çok sayıda çalışanın işten durdurulacağını belirtti.

Gazete, ilk aşamada, 1000-1500 kişiyle ilgili “işten gönüllü ayrılma planı” üzerinde çalışmalar yapıldığını aktardı.

"KIBRIS’A KREDİLERLE DEĞİL ÖDENEKLERLE YARDIM”

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem de, Güney Kıbrıs’a 10 milyar Euro’nun ötesinde ek bir kredi verilmesi gibi bir konunun olmadığını, ödeneklerle yardımlarda bulunulabileceğini söyledi.

Kathimerini gazetesine konuşan Dijsselbloem, mevduatların “tıraşlanmasının” Güney Kıbrıs’taki krizin göğüslenmesi için tek yol olduğunu vurguladı.

LÜBNANLILAR 1,2 MİLYAR DOLARLIK MEVDUATLARINI GERİ ÇEKTİ

Alithia gazetesi de, Güney Kıbrıs’taki Lübnan bankalarında bulunan 1,2 milyar dolardan fazla mevduatın Merkez Bankası’nın adadaki yabancı bankalara getirdiği sınırlayıcı önlemleri kaldırmasının ardından Lübnan’a geri döndüğünü yazdı.

“The Daily Star”da çıkına bir haberi kaynak gösteren gazete, Güney Kıbrıs’ta bankalarda bulunan Lübnanlı vatandaşların mevduatlarının en az yüzde 60’ının geri çekildiğini belirtti.

Gazeteye konuşan işadamları ve bankacılar ise, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Lübnan bankalarının ya kapanacağı ya da faaliyetlerini büyük oranda düşürecekleri değerlendirmesinde bulunuyor.

“The Daily Star”a konuşan üst düzey bankacı ise “Kıbrıs’taki müşterilerimizin en az yüzde 98’i Merkez Bankası mevduatların geri çekilmesiyle ilgili tavan sınırı kaldırmaya karar verdiğinde gün paralarını geri çekti. Müşterilerimizden hiçbiri, en kötüsünün geçtiğine dair teyitlere rağmen risk almaya niyetli görünmüyor” şekilde konuştu.

Kaynak:TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.