1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KIBRIS BANKASIYLA İLGİLİ KRİTİK TOPLANTI
KIBRIS BANKASIYLA İLGİLİ KRİTİK TOPLANTI

KIBRIS BANKASIYLA İLGİLİ KRİTİK TOPLANTI

Euro grubunun bugünkü toplantısında, Rum kesimine kredi sözleşmesi çerçevesinde vereceği 3 milyar Euro tutarındaki ilk dilimi, kara para aklanmasıyla ilgili bir eylem planıyla (action plan) görüşmesinin beklendiği haber verildi.

A+A-

“İLK TAKSİT EYLEM PLANIYLA BİRLİKTE… TROYKA’NIN KARA PARA RAPORU BUGÜN EURO GRUBUNDA”

Euro grubunun bugünkü toplantısında, Rum kesimine kredi sözleşmesi çerçevesinde vereceği 3 milyar Euro tutarındaki ilk dilimi, kara para aklanmasıyla ilgili bir eylem planıyla (action plan) görüşmesinin beklendiği haber verildi.

Haberi yukarıdaki başlıklarla manşetten yayımlayan Fileleftheros ise, Rum kesiminin, kredi sözleşmesi çerçevesindeki ilk paraları almadan önce, son engeli de aşması gerekeceğini yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Troyka’nın, Euro bölgesi maliye bakanlarının önünde bulunan raporunun dengeli olmadığını ve olumlu noktalara rağmen, daha fazla olumsuz nokta içerdiğini kaydeden gazete, Rum hükümetinin, bu raporun Güney Kıbrıs’ı, Almanya gibi bazı ülkelerin Rus oligarkların adayı kara para aklamak için kullandıkları konusundaki ağır eleştirilerinden kurtardığını düşündüğünü belirtti.

Raporun, para transfer eden bankaların gerçek sahiplerinin şeffaflığı gibi meselelerin tespitinde bulunduğunun görüldüğünü yazan gazete, raporun, finans sektörü ile meslek kuruluşlarının düzenlenmesini istediğini de ifade etti.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, raporda, Şirketler Mukayyitliği Bürosunda tespit edilen boşluklarla ilgili ifadeler yer aldığını da kaydeden gazete, Troyka’nın, Şirketler Mukayyitliğinin tatmin edici şekilde çalışmadığını düşündüğünü belirtti.

Gazete, Troyka’nın kaleme aldığı raporda, bankalar tarafından Rum Kara Para Aklama Birimi MOKAS’a, kara para aklanması konusunda, yeterli sayıda rapor gitmediğine atıfta bulunulduğunu da ekledi.

Haberine iç sayfalardan yer vermeye devam eden gazete, Euro grubunun Rum kesiminden, “Moneyval” ile “Deloitte” kurumlarının üzerinde durduğu şeylerle uyumlu olacak bir eylem planı temelinde ayarlamalar yapmasını istemesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “Kara Para Aklanması Konusu Yeniden Euro Grubunda” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Finlandiya ile Slovakya’nın, ilk taksitin ödenmesinin koşulu olarak, ısrarlı bir şekilde memoranduma, kara para aklanması konusunda ek şartlar dahil edilmesini istediklerini yazdı.

Finlandiya’nın, Avrupa İstikrar Mekanizması Yönetim Kurulunda, Rum kesimine yönelik ilk taksitin ödenmesine razı olmadığını da kaydeden gazete, Euro grubu kaynaklarının, kara para aklanmasıyla ilgili görüşmenin, esaslı bir görüşme olacağını düşündüklerini ekledi.

Haber Alithia gazetesinde “İlk Taksit ve Kara Para Aklanması Euro Grubunda”, Haravgi gazetesinde ise “Bugünkü Euro Grubu Toplantısı Kritik” başlıklarıyla yer aldı

KIBRIS BANKASIYLA İLGİLİ KRİTİK TOPLANTI

Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün Kıbrıs bankasının geleceğiyle ilgili bir toplantı yapacakları haber verildi.

Bugün saat 11,30’da Rum Başkanlık Konutunda yapılacak olan toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in de katılacağını yazan Haravgi, toplantıda, Kıbrıs Bankasının düze çıkma statüsünün sona ermesini geciktiren konuların ele alınacağını belirtti.

İlgili haberlerde, Kıbrıs Bankasına CEO atanması konusunun da toplantıda ele alınacağı ifade edildi.

RUM KESİMİNDE YENİ İŞSİZLİK REKORU

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum tarafındaki kayıtlı işsizlerin sayısının, mevsimsel dalgalanmalarla ilgili düzeltilmiş rakamlar temelinde, geçtiğimiz Nisan ayında yeni bir rekor kırarak, 44 bin 043’e ulaştığı haber verildi.

Bu rakamın geçtiğimiz Mart ayında ise 41 bin 413 olduğunu haber veren gazete, 2012 yılının Nisan ayıyla kıyaslandığında ise, işsizlerin sayısında yüzde 26,5 veya 9 bin 220 kişilik artış yaşandığını ekledi.

Kaynak:TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.