1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS BİR ÇINARA DAHA VEDA ETTİ
KIBRIS BİR ÇINARA DAHA VEDA ETTİ

KIBRIS BİR ÇINARA DAHA VEDA ETTİ

Kıbrıs Türkü’nün yetiştirdiği değerli isimlerden müzik tarihçisi, besteci, öğretmen, diplomat, turizmci Ekrem Yeşilada dün son yolculuğuna sevenleri tarafından gözyaşlarıyla uğurlandı.

A+A-

TEDAVİ gördüğü Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşamını yitiren Ekrem Yeşilada, dün Lefkoşa İsmail Safa camisinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Yeşilada’yı son yolculuğuna ailesi ve sevenleri uğurladı. Gözyaşlarının sel olup aktığı törende Hakkı Atun’da bir konuşma yaptı. Atun, “Lisede başlayan dostluğumuz ölünceye kadar devam etti, onu özleyeceğiz” dedi.

28 Mayıs 1931 yılında Gönyeli’de doğan Ekrem Yeşilada’nın, Gönyeli İlkokulu’nda başladığı öğrenim hayatı, Lefkoşe Koleji ve ardından İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Dış Ticaret-Konsolosluk Bölünden mezun olmasıyla tamamlandı.

Ekrem Yeşilada, müzik adamlığı yanında Atatürk ilkelerine sımsıkı bağlılığıyla bilinen bir öğretmen, bir mukavemetçiydi aynı zamanda.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte, Ekrem Yeşilada öğretmenlikten ayrılarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’nde konsolos olarak görev almış, 21 Aralık 1963 olaylarının başlamasıyla Makarios yönetimi onun da görevine son vermişti. Bunu üzerine Ankara’da kurulan Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu’nda müdür olarak görevlendirilmişti.

Çok sayıda eseri bulunan Ekrem Yeşilada’nın eserleri arasında, Kıbrıs’ta turizm- Kıbrıs’ta geleneksel Türk Müziği- Musiki Tarihimiz-History of Turkish Music isimli yayınlar da bulunuyor.

Ekrem Yeşilada, Seval Yeşilada ile evli olup Biri Deniz diğeri ise Engin adında iki çocuk sahibidir.

Beş değişik türde 15 beste yapan Ekrem Yeşilada’nın eserlerinde biri olan “Bir mendil aldım dereden” isimli Kıbrıs türküsü de, saz çalıp türkü söylemesiyle bilinen Türkiye Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın tarafından alınarak video klibi yapılmıştı.

Yaptığı başarılı çalışmalar, verdiği hizmetlerden dolayı; 1995 KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Halk Müziği Hizmet Ödülünü, 1998 Halk Sanat Derneği (HASDER)’in Halk Bilimi Hizmet Ödülünü, 2001 Necati Özkan Vakfı Bilim Kültür Sanat Başarı Ödülünü, Gazimağusa Belediyesi Kıbrıslı Bestecilerle Elele Konseri 2001 Katkı Ödülünü, Kıbrıs Türk Kadın Konseyi Girne Şubesi 2001 Kültür ve Sanata Katkı Ödülünü aldı. Kıbrıs DAÜ Merkezi (Danışma Kurulu) ve MESAM üyesi, Lefkoşa SKAL Kulübü Onursal Başkanıydı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.