1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “KIBRIS CUMHURİYETİ” İLE BÜTÜN ORTANİK İLİŞİĞİ KESİLECEK
“KIBRIS CUMHURİYETİ” İLE BÜTÜN ORTANİK İLİŞİĞİ KESİLECEK

“KIBRIS CUMHURİYETİ” İLE BÜTÜN ORTANİK İLİŞİĞİ KESİLECEK

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın bugün Ada’ya gelmesi ve ekim ayında başlayacağı öngörülen Kıbrıs müzakerelerinin usulü/metodolojisi üzerinde durması bekleniyor.

A+A-

EROĞLU VE ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞMESİ VE EN ÇOK DA MAVROYANNİS’LE TEMAS ETMESİ BEKLENİYOR

RUM YÖNETİMİ MÜZAKERELERDE GEÇMİŞTEKİ USULÜN İZLENMESİNİ İSTEMİYOR

MAVROYANNİS’İN STATÜSÜ NETLEŞTİRİLİYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın bugün Ada’ya gelmesi ve ekim ayında başlayacağı öngörülen Kıbrıs müzakerelerinin usulü/metodolojisi üzerinde durması bekleniyor.

Fileleftheros “Odak Noktasında İzlenecek Usul/Metodoloji” başlıklı haberinde Downer’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceğini ancak ağırlığı, Rum tarafının müzakereci atadığı Andreas Mavroyannis ve Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Osman Ertuğ’la temaslara vereceğini yazdı.

Ertuğ’un bilindiğini ancak yeni atanan Rum müzakerecinin bilinmediğini bu nedenle Mavroyannis’le birçok görüşme yapmasının beklendiğini yazan gazete şöyle devam etti:

RUM YÖNETİMİ MÜZAKERELERDE GEÇMİŞTEKİ USULÜN İZLENMESİNİ İSTEMİYOR

“İzlenecek usul konusunda Lefkoşa’nın, başlıkların-yönlerin ayrı ayrı görüşüldüğü geçmişteki aynı usulün kullanılmasına katılmıyor göründüğü ortadadır. Kıbrıs hükümeti çeşitli başlıkların paralel görüşülmesine sıcak bakıyor. Bu şekilde, sonuç da al-ver (pazarlık) de olabileceğine inanıyor.

Downer bu seyahatini bugün işgal bölgelerinde yapılacak seçimlerden çıkacak sonuçların gölgesinde gerçekleştirecek.  Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlar seçimlerin sonucundan etkilenebilir. Seçim sonuçları Eroğlu’nun uzaklaşması ve Ertuğ’un değişmesi sonucunu doğurabilir.”

MAVROYANNİS’İN STATÜSÜ NETLEŞTİRİLİYOR

Öte yandan haftalık Kathimerini “Müzakereci Statüsünü Netleştiriyor... Büyükelçi Mavroyannis Dışişleri Bakanlığı’ndan Gidiyor” başlıklı haberinde Rum tarafının müzakere grubunun oluşturulması prosedürünün başlayabilmesi için Andreas Mavroyannis’in müzakereci statüsünün, karar alınmak üzere siyasi, hukuki ve teknik mercek altına alınmasının beklendiğini yazdı ve bunu şöyle izah etti:

“Yani Mavroyannis’in Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden de Dışişleri Bakanlığı’ndan da ayrılmasına ilişkin kararlar alınacak. Kıbrıs Cumhuriyeti ile her türlü organik ilişiğinin kopması, Kıbrıs Türk tarafının gündeme getirmek istediği tanınmaya dair her türlü dayanağı etkisiz hale getirmeyi hedefliyor. Kıbrıs Türk tarafı Büyükelçi Mavroyannis’in Kıbrıs Türk toplumu liderinin danışmanı Osman Ertuğ’la kişisel düzeyde yaptığı telefon görüşmesini bile bu yönde kullanmaya çalışmıştı.

SÖZDE “KIBRIS CUMHURİYETİ” İLE BÜTÜN ORTANİK İLİŞİĞİ KESİLECEK VE TÜRKİYE İLE TEMAS OLANAĞI ZORLANACAK

Dolayısıyla hükümet,  Mavroyannis’in Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi olarak tarafsız statüsünün Türkiye’nin elinden, tanımadığı için Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileriyle gayrı resmi olsa dahi her türlü teması reddetmek için ortaya koyacağı her türlü mazereti aldığını değerlendiriyor.

Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs dönem başkanlığının başarıyla icra edilmesi misyonuyla zirve yaptığı diplomatik hizmetteki deneyimiyle donanmış olan Andreas Mavroyannis, 1986’dan beri Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı olmayan ilk müzakereci olacak. Sonuncusu, Başkan Spiros Kiprianu dönemindeki Andreas Mavrommatis idi. Sonraki başkan Yorgos Vasiliu ve onu takip eden Glafkos Klerides, Tasos Papadopulos ve Dimitris Hristofyas müzakereci görevi yaptı.

Mavroyannis’in statüsünün netleştirilmesinin hemen ardından kendisine eşlik edecek mevcut 7 çalışma, teknik ve diğer grubunun üyelerinin atanması prosedürü başlayacak.

Andreas Mavroyannis Ulusal Konsey’in uhdesinde olacak ve diğer şeyler yanında çözüm taslağı  ve Başkan Anastasiadis’in BM Genel Kurulu için Birleşmiş Milletler’e ilk gidişi öncesinde olguların değerlendirilmesi ile uğraşacak.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.