1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KIBRIS CUMHURİYETİ, YALNIZCA RUM DEVLETİ DEĞİL"
"KIBRIS CUMHURİYETİ, YALNIZCA RUM DEVLETİ DEĞİL"

"KIBRIS CUMHURİYETİ, YALNIZCA RUM DEVLETİ DEĞİL"

Anastasiadis: "Kıbrıs Cumhuriyeti, yalnızca Rum devleti değil"

A+A-

“KIBRIS CUMHURİYETİ YALNIZCA KIBRIS RUM DEVLETİ DEĞİLDİR… 1960 ANLAŞMALARI OLMAZSA KIBRIS CUMHURİYETİ ORTADAN KALKAR”

“KIBRIS CUMHURİYETİ YALNIZCA HÜKÜMETİN KONTROLÜNDE OLAN ÖZGÜR BÖLGE DEĞİLDİR; AYNI ZAMANDA İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERDİR DE…”

“BİR AVRUPA ÜLKESİNDE GARANTİLERE İHTİYAÇ YOKTUR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, yurt dışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu POMAK, PSEKA ve NEPOMAK isimli örgütlerin Rum kesiminde gerçekleştireceği toplantının dün akşamki açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorunuyla ilgili mesajlar verdiği bildirildi.

Simerini gazetesi “Biz Kıbrıs Rum Devleti Değiliz… 1960 Anlaşmaları Olmadan Kıbrıs Cumhuriyeti Ortadan Kalkar- Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 Anayasasına Dayanır” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in konuşmasına geniş şekilde yer verdi.

Gazeteye göre Anastasiadis konuşmasında, “41 yıllık işgalin yeterli olduğunu tekrarlamamız kafi değildir. İşgal altındaki vatanımızda meydana gelmiş olan felaketleri anlatmamız da yeterli değildir. Kıbrıs’ın kuzey bölümünün Türkleştiğinden şikâyet etmemiz, öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılması ve ortadan kalkmasını kabul etmeyeceğimizi söylememiz de yeterli değildir” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis bunun devamında “hiç kimsenin bu diyalog aracılığıyla (Kıbrıs Cumhuriyeti’nin) ortadan kalkmasını arzu etmediğini” de söyledi.

Gazeteye göre konuşmasında, istedikleri şeyin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dönüşümü olduğunu dile getiren Anastasiadis, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Bu dönüşüm zarfında, mücadelemiz, yeniden birleşme, kurtuluş, işgal ordusundan kurtulma ve istisnasız bütün Kıbrıslıların insanlık haklarını güvenceye alacak bir Avrupa devleti meydana getirilmesidir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Rum Devleti olduğu algısına sahip olduğumuz eski zamanların; artık geçerli olmadığını anlamamızın vakti geldi. 1960 Anayasası bütün yasal sakinlere haklar veriyor. Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 Anayasası’na dayanır. 1960 Anlaşmaları olmazsa, Kıbrıs Cumhuriyeti feshedilir.”

Buna paralel olarak, “federal bir devlet veya (Eroğlu’nun da görüşü olduğu gibi) konfederasyon meydana getirilmesi için, yetkilerinden feragat edecek egemen devletlerden bahsetmiyoruz” ifadelerini de kullanan Anastasiadis, devamla şunları söyledi:

“Bu dönüşümle aracılığıyla, AB üyesi olan ve olmaya devam edecek, BM üyesi, uluslararası anlaşmalara imza koyan ve bu anlaşmaların geçerli olmaya devam edeceği bir devletin koşullarını meydana getirmek için, müzakere eden toplumlardan bahsediyoruz” ifadesini kullandı.

Sözlerinin devamında, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilmekte olan diyalog sürecine de değinen Anastasiadis, “bu durumun sürmesinin oldubittileri kalıcı hale getirdiğini, aynı zamanda adil bir çözüm sağlayacak verilerin özünü bozmakta olduğunu” da ileri sürdü.

Ne kadar zaman geçerse, kayıp vatanlardan daha çok bahsedeceklerini veya konuşacaklarını dile getiren Anastasiadis, en azından siyasi arenada olmaya devam ettiği müddetçe, buna izin vermeyeceğini ifade etti.

Popülizmin hiçbir zaman kayıp vatanlara yol açmasına müsaade etmeyeceğini de dile getiren Anastasiadis, vatanın ihtiyacı olan şeyin liderlerin kararlılığı, birlik ve ortak eylem olduğunu kaydetti.

Konuşmasında, mülkiyet konusu ve “yasadışı kullanıcılarla” ilgili ifadeleri de yorumlayan Anastasiadis, şöyle devam etti:

“Yasadışı kullanıcılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kendilerine birtakım haklar tanımadığı müddetçe vardı ve olmaya devam etti. Ancak burada yasal kullanıcılara da bakmamız gerekir. 167 bin Kıbrıslı Rum, göçmendir, yaşamaktadır ve Kıbrıs Türk malına sahiptir. Bunları görmezden mi geleceğiz? Sahip oldukları hakların veya en azından hukuki çarenin ortadan kalkmakta olduğunu mu söyleyeceğiz? Kıbrıs sorununu çözümsüz bırakıp, işgal altındaki bölgelerde malı olan Rumları yasadışı Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmaya mecbur ederek durumu göz ardı mı edeceğiz ya da devam mı edeceğiz? Türkiye’nin bütün iç hukuk yollarını tüketmediği sürece, hiçbir Kıbrıslı AİHM’e başvuramaz ve Taşınmaz Mal Komisyonu Türkiye’nin iç hukuk yolu olarak AİHM tarafından tanındı.”

Memleketi kurtaracak şeyin, sloganlar değil cesaret ve kararlılık olduğunu dile getiren Anastasiadis, milli meselelerde tutulamayacak sözlerin, popülizmin veya sloganların yeri olmadığını sözlerine ekledi.

“ARZU EDİLEN DAĞILMA DEĞİL DÖNÜŞÜM”

Fileleftheros gazetesi ise “Arzu Edilen Şey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dağılması Değil Dönüşmesi” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmada, “hiç kimsenin diyalog aracılığıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılması arzusunda olmadığını ve Kıbrıs Rum tarafının arzusunun, (Kıbrıs Cumhuriyeti’nin) dönüşümü olduğunu” söylediğini iletti.

Gazeteye göre “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yalnızca hükümetin kontrolünde olan özgür bölge olmadığını, işgal altındaki bölgeler de olduğunu” görüşünü ortaya koyan Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni istiyoruz, ancak Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 Anayasası’na dayanır. 1960 Anlaşmalarını hükümsüz kılmamamızı önerenler varsa, işte bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortadan kalkacağı zamandır” ifadelerini de kullandı.

Alithia gazetesi ise “Hiç kimse Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ortadan Kalkmasını Arzu Etmiyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmayı aktardı.

Gazeteye göre, özellikle Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından, bundan faydalanmaları gerekecek bir fırsat penceresi olduğuna da dikkati çeken Anastasiadis, “önemli gerçeklerin değiştiğini ve bunların farkında olmaları gerektiğini” ifade etti.

“Girne, Alsancak, Mağusa ve işgal altındaki bütün bölümün de vatanlarının bir parçası olduğunu” belirten Anastasiadis, dolaşım, yerleşme aynı zamanda gerek KKTC, gerek de Kıbrıslı Türkler içinse Rum kesiminde çalışma hakkını güvenceye almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “Popülizmle Çözüm Bulamayız… Bazılarının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yalnızca Kıbrıs Rum Devleti Olmadığının Farkına Varması Lazım” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in “1960 anlaşmalarının içeriğini anlamayanların, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasına yol açanlar olduğunu söylediğini” aktardı.

Gazete iç sayfadan “Popülizmi ve Sloganları Bırakın” başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in Dış Rumlar toplantısında karşı ataşa geçtiğini ve Kıbrıs sorunundaki icraatları konusunda kendisini eleştirenlere sert bir dille yanıt verdiğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in toplantıda yaptığı konuşmasının bazı noktalarında, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından alkışlandığını da yazdı.

Gazeteye göre konuşmasında, AB’nin müzakere sürecine müdahil olması ve garantiler konusuna da değinen Anastasiadis, bir Avrupa ülkesinde garantilere ihtiyaç olmadığını sözlerine ekledi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.