1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS FUTBOL İLE BİRLEŞİYOR!
KIBRIS FUTBOL İLE BİRLEŞİYOR!

KIBRIS FUTBOL İLE BİRLEŞİYOR!

Futbol Kıbrıs'ı birleştiriyor;

A+A-

 

Meşin yuvarlak yıllardan beri başarısız politikacı ve liderlerin Kıbrıs'ta yapamadığını başararak bölünmüş ada Kıbrıs'ı birleştirmek üzere.

 

Bazı Kıbrıs Türk ve Türkiye medya kuruluşlarının geçen günlerde iddia ettiğinin aksine, futbolda yaşanan yakınlaşma uzun yıllardan sonra iki toplumu bir araya getiriyor. Kıbrıs'taki iki futbol federasyonu tek çatı altında birleşmek için hazırlıklarını sonlandırmak üzere.

Kıbrıs'taki tarihi gelişmenin önünde bazı pürüzlerler var. Ancak gerek Kıbrıs Rum tarafı, gerekse de Kıbrıs Türk tarafı meseleye olumlu şekilde yaklaşıyor. Ankara'nın çekincelerine rağmen, Kıbrıs'ın iki halkı futbol aracılığıyla barış ve dostluk mesajları veriyor.

Sputnik, Kıbrıs'ta yaşanan bu tarihi gelişmeyi, konuyu yakından takip eden deneyimli spor yazarı Erodotos Miltiadous ile masaya yatırıyor.

'FUTBOL İÇİN ARA FORMÜL'

Miltiadous, yeni süreçte iki toplumun futbol için bir ara formül bulmak üzere olduklarını vurguluyor. 2013'te Zürih'te FIFA ve UEFA'nın katıldığı bir çerçeve anlaşmasıyla, Kıbrıs'ta futbolun birleşmesi kararı alan Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu (KOP) ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF), adada sorunun nihai çözümünü beklemeksizin harekete geçiyorlar.

KIBRISLI TÜRKLERE AMATÖR LİG STATÜSÜ

Futboldaki ara formül ne anlama geliyor ve neler öngörüyor? Bu soruya KOP'tan edindiği özel bilgiler ışığında cevap veren Miltiadous şunları vurguluyor: "Geçici bir formülden bahsediyoruz. Kıbrıs'ın nihai birleşmesinden sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni, federal halini almasından önce uygulanacak olan bir çeşit ara formül.Bu formüle göre, bundan böyle Kıbrıslı Türk futbol takımları resmi kuruluşların üyesi olabilecek ve dostluk maçları oynayabilecekler. Ayrıca adanın kuzeyinde kendi liglerini düzenleyebilecekler."

Miltiadous sözlerinin devamında şu noktanın altını çiziyor: ‘Kuzeydeki lig KOP'un denetimi altında olacak. Bu ligin statüsü halihazırda adanın güneyinde geçerli olan amatör lig statüsüne denk gelecek. Kıbrıs sorununun nihai çözümüne dek iki toplum arasında ortak lig maçları oynanmayacak. Buna karşın dostluk maçlarının önü açılmış olacak."

ARA FORMÜLÜN KAZANDIRDIKLARI

Miltiadous'a göre ara formülün iki toplum açısından büyük getirileri söz konusu. Kıbrıs Rum tarafı güdümündeki KOP adanın tümünde futbol alanında tek yetkili çatı mercii olarak öne çıkarken, Kıbrıslı Türkler dünyayla bütünleşme ve ambargoları ekarte etme noktasında büyük bir adım atıyorlar.

KÜÇÜK PÜRÜZLER HALA GÜNDEMDE

Kıbrıs'ın futbolda tarihi bir adıma hazırlandığı yeni süreçte adanın önündeki engeller de gündemdeki yerlerini korumaya devam ediyor.

Türkiye ve Kıbrıs Türk medyasından bazı yayın organları, geçen günlerde KOP ile KTFF arasındaki müzakerelerin koptuğunu öne sürdüler. KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu bu iddiaları anında yalanladı. Kendisine göre şu an gündemde olan konu, KOP'un Kıbrıs Türk tarafından talep etmiş olduğu, KTFF'nin 1955'te kurulduğunu gösteren belgenin bir an önce ibraz edilmesi.

Miltiadous bu konuya şu şekilde açıklık getiriyor: "Birkaç gün önce iki federasyon temsilcileri KOP binasında bir araya geldiler. Toplantı çok samimi bir ortamda tamamlandı. İşbirliği için tam bir görüş birliği söz konusu. Kıbrıslı Türkler işbirliği için ellerinden gelen her türlü çabayı sergileyeceklerini kanıtlamış durumdalar. Bu duruşu içtenlikle selamlayan Kıbrıs Rum tarafı, yeni süreçte KTFF'den 1955'te kurulduğunu ispatlayan bir belge ibraz etmesini talep ediyor. Kuzeydeki belgeler Rum tarafınca yasa dışı sayıldığından, KTFF'nin 1955 yılında Kıbrıs'ın resmi mercilerine kayıt olduğunu belgelemesi gerekli'.

ANKARA TEMKİNLİ

Sputnik'e ulaşan son bilgiler, Ankara'nın Kıbrıs'ta futbol alanında yaşanan gelişmeleri temkinli bir şekilde takip ettiğini gösteriyor. Yeni süreçte 'Kıbrıs Türk toplumunun hiçbir alanda Kıbrıs Rum oldu-bittileri ile karşılaşmasını' arzu etmeyen Türkiye, konuyu yakından takip etmeye devam ediyor.

(Sputnik News)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.