1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS HAREKATI’NI YAŞAYANLAR ANLATTI
KIBRIS HAREKATI’NI YAŞAYANLAR ANLATTI

KIBRIS HAREKATI’NI YAŞAYANLAR ANLATTI

Kıbrıs Rum Haber Ajansı Muhabiri Anna Andreu yazdığı kitapta Kıbrıs Harekatı’nın bilinmeyenlerini anlattı...

A+A-

Kıbrıs Rum Haber Ajansı Muhabiri Anna Andreu yazdığı kitapta Kıbrıs Harekatı’nın bilinmeyenlerini anlattı. ‘Generallerle Randevu’ isimli kitapta 1974 yılında Kıbrıs’ta savaşan Türk subaylarıyla görüşmelerin yapıldığı görülürken, birçok fotoğraf da ilk kez yayınlanıyor.

Anna Andreu’nun kitap çalışması yaklaşık 6 yıl sürdü. 2011’de başladığı kitabı Türk ordusunun kıdemli-kıdemsiz subaylarıyla yapılan görüşmelerden oluşuyor. Anna Andreu Savaş Muhabiri Ergin Konuksever’in yardımı olmadan Türk subaylarına ulaşmak mümkün olmazdı diyor. Andreu “‘Tarihimizi yazmalıyız’ diyen gazeteci sonunda görüşmeler için ikna etti” diye bahsettiği Ergin Konuksever’in yardımıyla görüşmelerin başladığını belirtiyor.

Kitapta Lefkoşa’daki mahkumların fotoğraflarının yanı sıra o dönemin önemli fotoğrafları da mevcut.

Anna Andreu kitabı için “Savaşın sadece operasyonel kısımlarını değil, savaş hakkındaki deneyimlerini de konuştuk’ diyor. Andreu şöyle devam ediyor: “Savaş nedir? Bir subay için eline silah alıp düşmanı öldürmek ne kadar kolay? Savaş sırasında nasıl hissediyor? Savaşın acımasızlığını anlatıyorlar, mahkumlarla temaslarını anlatıyorlar, savaştan sonraki hayatlarını anlatıyorlar. Bazıları elbette rahatsız oluyor Rum bir gazetecinin kaleme almasından. Kitapta Ergin Konuksever’in arşivinden de yararlanıldı. Çok sayıda mahkumla fotoğraf ilk kez gün ışığı görecek” ifadelerini kullandı.

 

İSTİHBARATI BLÖF SANDILAR
Kitapta "Rum muhafız ordusu, 1974'ün 20 Temmuz günü Ada'ya çıkarma yapılacağını biliyordu. Ancak çıkarmanın Girne'ye yapılacağı yolunda alınan istihbarat, 'şaşırtmaca' ve 'blöf' sanıldı. Bunun için Rum birlikler Girne'ye değil, Maraş'a mevzilendi" gibi bugüne dek pek bilinmeyen bir bilgiye de yer verildi. Kitapta yer alan bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Rum ordusundaki tankların 2'nci Dünya Savaşı'ndan kalma Rus yapımı tanklar olduğunu biliyordu. Emekli generaller, tankların Girne'nin uzağında, Lefkoşa Havaalanı'nda konuşlandırıldığını bildiklerini de Andreu'ya anlattı. Kitapta ayrıca "Barış Harekâtı'nın ilk gününde Türk tankları teknik nedenlerle Girne'ye çıkarılamadı. Çıkarma ancak 3'üncü dalga operasyonuyla gerçekleşebildi. Eğer Rum tankları Girne'de konuşlanmış olsaydı, savaşın kaderi farklı olabilirdi" ihtimalleri de dile getirildi. Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılan Türk generallerin, "Operasyon sırasında yapılması gerekeni yaptık" dediği, ancak savaşın kötü bir şey olduğunu belirttikleri kaydedildi.

Sabah Gazetesi - ODATV

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.